אופטומטריסט לבדיקת ראייה מדוייקת ומעמיקה יותר

אופטיקאי, אופטומטריסט ורופא עיניים נכנסים לבדיקת ראייה – וזו לא התחלה של בדיחה. רובנו נוטים לבלבל בין המונחים האלה, וכתוצאה מכך עשויים לא לטפל בעצמנו בצורה חכמה ויעילה.

 

כאשר אנו סובלים מבעיה בעיניים או בראייה אנו לא תמיד יודעים למי לפנות. האם לפנות לרופא עיניים או אולי לאופטומטריסט או דווקא לאופטיקאי? לכל אחד ממקצועות אלה יש תפקיד מוגדר ושונה בטיפול בבעיות ראייה. יחד עם זאת, יש קשר הדוק בין תפקידם של רופא העיניים, האופטומטריסט והאופטיקאי. לכן, קל מאוד להתבלבל באשר לסמכותם ותפקידם. 

עושים סדר במקצועות העיניים

אז נתחיל בלעשות סדר: מה ההבדל בין אופטיקאי לאופטומטריסט?

אופטיקאי

השכלה – שתי שנות לימוד במסגרת של לימודים מקצועיים. בסיום לימודיו האופטיקאי מוסמך על ידי משרד העבודה ולא על ידי משרד הבריאות.
האופטיקאי הוא מקצוע טכני בעיקרו. הוא יודע לקחת מרשם לעדשות משקפיים, לבחור את העדשה המתאימה ולחתוך אותה באופן הנכון והמתאים למסגרת. הוא גם מסייע בכוונון המשקפיים והתאמתם לפני המטופל. מקצוע זה לומדים במשך שנתיים. האופטיקאי אינו מוסמך לבצע בדיקות ראייה ולאבחן לקויות ראייה. 

אופטומטריסט  

השכלה – לאופטומטריסט השכלה של 4 שנים במוסד להשכלה אקדמאית. אופטומטריסט צריך לעבור בחינה של משרד הבריאות כדי לקבל רישיון.
הסמכת האופטומטריסט לבצע בדיקות ראייה ולטפל בכל תפקודי הראייה, לאבחן לקויות ראייה ופתולוגיות שונות. חפשו את התעודה הירוקה על קירו של האופטומטריסט שלכם.

רופא עיניים

השכלה – לרופא העיניים השכלה של 12 שנות לימודי רפואה במוסד אקדמאי. רופא העיניים לומד שבע שנים לימודי רפואה כללית, ועוד חמש שנים של התמחות ברפואת עיניים. רופא העיניים צריך לעבור בחינות של משרד הבריאות בכדי לקבל רישיון. 
מוסמך לאבחן ולטפל בפתולוגיות הקשורות בעיניים, הן באופן כירורגי והן בטיפול תרופתי.
רופא העיניים אינו מטפל בהתאמת משקפיים.

טבלה המסבירה על ההבדלים בין אופטיקאי, אופטומטריסט ורופא עיניים. אופטיקאי: 2 שנות לימוד. בחירת עדשות, חיתוך והתאמה למסגרת. אופטומטריסט: 4 שנות לימוד + מבחן משרד הבריאות. מבצע בדיקת ראייה, אבחון לקויות ראייה והתאמת משקפיים. רופא עיניים: 12 שנות לימוד. מבצע בדיקת ראייה, אבחון לקויות ראייה וטיפול בפתולוגיות עיניים.
אופטומטריסט - ההבדל בין מקצועות העיניים

רופא עיניים או אופטומטריסט לבדיקת ראייה?

התשובה לשאלה הזו היא: גם וגם. בדיקות תקופתיות לראייה ולעיניים צריכות להיעשות אחת לשנה – גם אצל רופא העיניים וגם אצל האופטומטריסט. אחוז האנשים שאכן דואג להיבדק בתדירות הנכונה ואצל שני סוגי המומחים נמוך מאוד: כ-20 אחוז בלבד.

 

רוב האנשים מגיעים לאופטומטריסט או לרופא העיניים רק כשיש תלונה על כאב או על ירידה חדה בראייה. למה זה לא טוב? כי כשמדובר בעיניים, מהאיברים הרגישים בגוף האדם, עדיף לגלות את התסמינים לפני שהתפתחו לכדי פתולוגיה עמוקה, דבר המזרז את ההחלמה ומעלה את סיכוייה.

למה צריכים להיבדק גם אצל אופטומטריסט וגם אצל רופא עיניים?

מכיוון שכל אחד מאנשי המקצוע האלה ניגש לבדיקה בזווית הסתכלות אחרת, תרתי משמע; 

 

רופא עיניים יחפש תסמינים וחשדות למחלות עיניים תורשתיות ואחרות כמו גלאוקומה, כאב בעין, הבזקי אור וראייה כפולה. אבחון פתולוגיות כאלה יצריך, בדרך כלל, טיפולים פולשניים על מנת לרפא את אותן מחלות. במידה שקיימות מחלות גנטיות במשפחה, הרופא יבדוק אתכם בשבע עיניים.

 

אופטומטריסט, לעומת זאת, מתמקד באיתור שינויים בראייה. הוא יבדוק, למשל, את כל מה שקשור באופן שבו קרני אור נכנסות לעין ומתקבלות ברשתית, דבר המשפיע על חדות, בדיקת מיקוד הראיה וליקויי ראייה שונים כמו עיוורון צבעים.

 

כיוון שלאיכות הראייה יש השלכה גם על אבחון פתולוגיות, מומלץ שהאופטומטריסט יהיה זה שיעמוד בשער, יראה אתכם ראשון ויקבע אם יש צורך להפנות לרופא עיניים. לעתים גם רופאי העיניים מפנים מטופלים לאופטומטריסטים, ואני מוצאת את עצמי במשך הרבה שעות ביממה משוחחת עם רופאי עיניים, מייעצת להם ובעיקר משתפת פעולה עמם לטובת כל מטופל.

הדמייה של בדיקת עיניים

דוגמאות מהשטח: אופטומטריסטים מאבחנים

מטופלת שסבלה מכאבי ראש תכופים ומעייפות פיזית ונפשית הגיעה אליי לבדיקה. הבדיקה העלתה שאותה מטופלת סבלה מ-over correction (תיקון יתר) בעקבות שימוש במשקפי ראייה חדשים שלא הותאמו באופן מיטבי לעיניה. התוצאה: העין נאלצת להפעיל מנגנוני פיצוי על מנת לראות בצורה חדה, ונוצר עליה לחץ מתמיד – סטרס. כך, אנרגיות גופניות מוסטות למאמץ רב רק כדי “לראות רגיל”, הגוף מתעייף, והדבר מתבטא בכאב ראש ובעיניים עייפות. אותה מטופלת לא קישרה בין משקפי הראייה שלה לבין מצבה הפיזי. תפקידו של האופטומטריסט הוא לאבחן בעיות כאלה ולתקן אותן. 

 

מומחיותו של האופטומטריסט יכולה לאתר גם בעיות קשות המצריכות טיפול רפואי מיידי. כך, למשל, בחורה צעירה בת 18 שעברה בדיקת רופא עיניים שבה לא נמצאה בעיה – הופנתה לאופטומטריסט שערך אנליזה וגילה שיש לה הגבלה בתנועות העיניים. הגבלה כזו מעידה על בעיה חמורה. הבחורה נשלחה מיד לחדר מיון, שם גילו שחשדות האופטומטריסט היו נכונים: התגלה גידול בשלב התחלתי.

 

אופטומטריסט מאבחן ומתאים פתרונות בבעיות רבות נוספות כגון מיקוד ראייה, פזילה, בחירה נכונה של עדשות בהתאם לצרכיו של המטופל ומיצוב המשקפיים במקום הנכון לפנים.

 

בהרבה מקרים נדרש שיתוף פעולה בין האופטומטריסט לבין רופא העיניים. כך, למשל, רק רופא עיניים מוסמך לטפטף טיפות הרחבה שמשתקות את שרירי העיניים. מנגד, רק אופטומטריסט מבין לעומק את אופן חדירת האור דרך העדשה, מיקוד וזוויות הסתכלות וסוגי העדשות השונים. לכן אופטומטריסטים נזקקים לפעמים לרופא עיניים שירחיב את האישונים, ורופאי עיניים מתייעצים עם אופטומטריסטים בקשר להתאמת משקפיים ועדשות ולבעיות ראייה מורכבות. 

 

אבחון וטיפול בקרטוקונוס

האופטומטריסט כעומד בשער

תפקידו של האופטומטריסט ותפקידו של רופא העיניים נושקים זה לזה. אולם בעוד רופא העיניים, מתוקף תפקידו, קשוב בראש ובראשונה לתסמינים פתולוגיים ולאיתור מחלות – האופטומטריסט, אשר בדרך כלל פוגש ראשון את המטופל, בוחן אותו בפריזמה רחבה, ואם הוא מאבחן חשד לבעיה פתולוגית, באחריותו להפנות לרופא עיניים.

זו הסיבה שאני ממליצה לראות באופטומטריסט כמי שעומד בשער, בוחן באופן קבוע את איכות הראייה, מטפל כשצריך, מפנה לרופא עיניים כשצריך – ובעיקר: רואה את המטופל ואת צרכיו.

מה ההבדלים בניהם? למי ללכת? מבולבלים? אז אני עושה סדר בבלגן…

נא להכיר: שמי ארזה פרוכטר ואני אופטומטריסטית מעל 30 שנים.

תפקידו של האופטומטריסט הינו אבחון ומתן פתרונות בכל תפקודי הראיה. התאמת משקפים. התאמת עדשות מגע, קשיי מיקוד, פזילה, הטיפול הוא לא פולשני.

הכשרתו היא 4 שנים. היום הלימודים בארץ הם במכללת הדסה בירושלים או באוניברסיטת בר אילן.

 

אחר כך ניגשים התלמידים למבחני הרישוי של משרד הבריאות לקבלת הרישיון.

אופטומטריסט מתעסק גם במכירה והתאמת המשקפים לפנים. אינו נותן תרופות אלא מטפל רק בתשבורת הראיה. אופטומטריסט מטפל בעזרת עדשות או פריזמות בלבד.

 

תפקידו של הרופא עיניים לטפל בבריאות העיניים, מחלות על ידי תרופות או ניתוח.

הכשרתו של הרופא עיניים היא 12 שנים. הרופא יכול להרחיב את העיניים לפני בדיקת ראיה או בדיקת תוך העין. כל מה שקשור לעין מבחינה בריאותית הוא מטפל. ישנם מומחיות לכל תחום בעיניים, קרנית, רשתית, גלאוקומה. עצב הראיה.

אצל מי נבדקים קודם?

יש קשר הדוק ביניהם. אנחנו נבדקים כשנולדים, בגיל חצי שנה בו מתפתחת מערכת הראיה, ובגילאים  3 ו- 6 לפני הכנסה לכיתה א’, אחר כך כדאי להבדק כל שנה.

לרופא עיניים מותר לשים טיפות לילד עד גיל 6 ולפעמים יותר. חייב להיות קשר הדוק הרופא עיניים והאופטומטריסט יעבדו בשיתוף פעולה.

 

את התאמת המספר רצוי לעשות אצל אופטומטריסט שהתמחה בכך. אבל אם צריף טיפות הרחבה ניתן לשלוח לרופא עיניים שישים את הטיפות ואז אפשר שהאופטומטריסט ימשיך את תהליך בדיקת הראיה.

תפקידו הבלעדי של הרופא: כל מה שקשור בטיפול במחלות העיניים, דלקות עיניים, וזאת באמצעות של תרופות או ניתוח.

 

אני אישית כאופטומטריסטית וותיקה מציעה לכל אדם להיבדק אצל רופא עיניים ואופטומטריסט פעם בשנה לשלול מחלות. ובעיות ראיה. אנחנו עובדים כל הזמן בחפיפה ובצורה מקבילה.

ואצל ילדים?

ילדים שנולדים אנחנו בודקים מיד, וכן בגיל חצי שנה, גיל 3, ושוב לקראת הכניסה לכיתה א. הבדיקות עד גיל זה מחייבות הרחבת אישונים ולכן עובדים בקשר הדוק.

מעל גיל 6 כל שנה יש להיבדק. 

 

מעל גיל 40 יש להקפיד על כל מה שקשור לשינויים בעיניים. בגיל זה מתחילה להופיע פרסביופיה (זוקן ראיה), התבטא בחוסר יכולת לראות לקרוב ברור במרחקים השונים. תופעה הנובעת מהיחלשות של הזונלות (מה שמחזיק את העדשה התוך עינית).

 

רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר: 

ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312

ארזה פרוכטר - טיפול במחלות עיניים

לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc 
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית

Call Now Button