“צילינדר” הוא השם המקובל לאסטיגמציה, לקות ראייה נפוצה למדי. צילינדר גבוה, כלומר מצב שבו הלקות משמעותית, מחייב מציאת פתרון יעיל – ואם הבחירה היא בעדשות מגע, חשוב שהן יהיו מותאמות באופן מושלם לאסטיגמציה. בעמוד זה תמצאו מידע אודות הדגשים החשובים של עדשות מגע לבעלי ובעלות צילינדר גבוה והמלצות שיעזרו לכם ליהנות מראייה מיטבית.
מה זה צילינדר גבוה?
כדי לדעת אילו עדשות מגע מתאימות לצילינדר גבוה, כדאי קודם כל להבין מהו בעצם צילינדר, כלומר מהי אסטיגמציה.
במצב תקין קרני האור שמגיעות אל העין נשברות במרכז הרשתית, בנקודה אחת. אצל בעלות ובעלי אסטיגמציה לעומת זאת תשבורת האור לקויה, ולכן הן מגיעות לשני מוקדים ולא לאחד בלבד. הסיבה לכך היא א-סימטריה של הקרנית או של העדשה, והתוצאה: ראייה מטושטשת.
ככל שההתקמרות של הקרנית או העדשה פחות סימטרית, כך הצילינדר גדול יותר. את הצילינדר מודדים בדיופטר – צילינדר של 3 דיופטר או יותר נחשב לגבוה. בכל מקרה של אסטיגמציה המרשם של העדשות יכלול גם את המספר ה”רגיל” (זה שמבטא את מידת החומרה של קוצר הראייה), גם את המספר של הצילינדר וגם את הכיוון של הצילינדר (בזוויות, בין 0 ל-180).
מה עדיף לטיפול באסטיגמציה, משקפיים או עדשות מגע?
כדאי לדעת שבחלק מהמקרים הפתרון הנכון לבעיית הצילינדר הוא משקפיים. כך למשל כשבשתי העיניים יש צילינדר גבוה והכיוונים זהים, ההסתגלות למשקפיים תהיה קלה יותר. במצבים אחרים עדשות מגע מותאמות לצילינדר מספקות מענה טוב יותר לבעיה. בנוסף במרבית המקרים הרכבת עדשות מגע הינה פתרון אסתטי יותר בהשוואה למשקפיים שכוללות תיקון של הצילינדר.
הדגשים הספציפיים של עדשות מגע צילינדר גבוה

עדשות מגע צילינדר גבוה בנויות כך שהחלק התחתון שלהן מעט עבה יותר בהשוואה לחלק העליון. בדרך זו יש מעין משקולת קלה בתחתית העדשה ולכן היא תהיה מיוצבת בעין בזווית המדויקת שמנטרלת את ההטיה של הצילינדר.
דגש חשוב נוסף הוא משך השימוש. באופן כללי ישנן עדשות מגע יומיות, דו שבועיות, חודשיות, תלת חודשיות ושנתיות. בדרך כלל עדשות יומיות מוגבלות לצילינדרים של עד 2.25. גם עדשות דו שבועיות וחודשיות אפשר למצוא עם צילינדר של עד 2.75 בלבד. עדשות מגע צילינדר גבוה יותר, כלומר 3 ומעלה, הן כאלה שמיוצרות בייצור מיוחד, ולכן הן יהיו תלת חודשיות או אפילו שנתיות.
אבחון מדויק, התאמה מקצועית ותחזוקה מוקפדת
על-מנת להבטיח תיקון ראייה מרבי ובמקביל גם לשמור על בריאות העיניים, חשוב גם לבחור נכון את העדשות וגם להקפיד על הנחיות השימוש בהן.
בשלב ראשון חובה לעבור אבחון מקצועי אצל אופטומטריסטית מנוסה. מטרת הבדיקה היא לזהות את מידת הצילינדר ואת הכיוון שלו. אופטומטריסטים מיומנים יודעים גם להמליץ על הסוג הספציפי של עדשות המגע המתאימות לצילינדר. מאחר שכאמור עדשות מגע צילינדר גבוה הן לרוב תלת חודשיות או שנתיות, רצוי מאוד לשמור עליהן. תחזוקת העדשות כוללת חיטוי יסודי בסוף כל יום באמצעות תמיסה ייעודית (חל איסור מוחלט לשטוף עדשות מגע במי ברז!), ניקוי הידיים עם מים וגם סבון וכמובן ייבוש מלא לפני שנוגעים בעדשה (גם כשמכניסים אותה לעין וגם כששולפים אותה משם), אוורור של המחסנית והקפדה על כך שהיא תישאר סטרילית. כמו כן חשוב לא להמשיך להשתמש בעדשות מגע צילינדר אחרי שחלפו 3 חודשים או שנה ממועד פתיחת האריזה.