סטודנטים? כך תשמרו על בריאות העיניים

שגרת הלימודים האקדמיים עלולה לפגוע בבריאות העיניים: חשיפה לאור הבוקע ממסך המחשב, אימוץ העיניים שעות רבות, קריאה ממושכת, שהייה בחללים ממוזגים ועוד עשויים לגרום לפגיעה בעיניים שתתבטא ביובש, גירוד, כאב, תחושת כבדות וצריבה; ואף לפגיעה חמורה ולנזק בלתי הפיך. מהן הסכנות לעיניים ואיך מתגוננים מפניהן?

סטודנט בישראל משקיע בממוצע תשע שעות ביממה בלמידה. שבע שעות מתוכן כוללות בהייה במסך תוך גלישה ברשת האינטרנט, הקלדה, קריאה, תרגול ותקשורת פעילה עם משתמשים אחרים. החשיפה המוגברת למסכי המחשב והטלפון הנייד בשילוב הצורך לקרוא חומרים כתובים, לקרוא ממרחק ממסכי מקרנים או להעתיק מהלוח, עלולה לפגוע בבריאות העיניים.

מדוע שגרת הלימודים האקדמיים עשויה לסכן את בריאות העיניים?

  1. חשיפה מוגברת למסכים

    חדירת המסכים לחיינו הולידה מונח חדש ברפואת העיניים “תסמונת ראיית מחשב”. מונח זה מתייחס למצב בו אדם חווה אוסף של תסמינים עקב חשיפה ממושכת למסכים. במחקר שנערך לאחרונה בקליפורניה ניתנה ל 44 סטודנטים משימה שאורכה כשעה הכוללת קריאת חומרים. חלק מהסטודנטים קיבלו את החומר מודפס על דפים וחלק קיבלו את החומר על גבי מחשב לוח מסוג IPAD. תוך כדי המשימה, וכן בסופה, נמדדו אלמנטים שונים לבדיקת מידת המאמץ של העיניים בזמן המשימה. התוצאות: קבוצת הסטודנטים שקראה מתוך מסך IPAD דיווחה פי 4.9 פעמים יותר על מאמץ חמור בעיניים מאשר אלה שקראו את החומר מדף. אותה קבוצה גם סבלה מגירוי של העיניים יותר מקבוצת הקוראים מהדף.

    מה בדיוק עושים המסכים שגורם לנו לאמץ את העיניים כל כך? המסכים פולטים אור כחול שמציף את שדה הראיה שלנו ומקשה עלינו לקרוא ולצפות במסך. מאמץ היתר של העיניים בקריאה ממסך, גובה מחיר מהעיניים. מחיר זה מתבטא בתסמינים שמופיעים לאחר צפייה במסך, לרבות: יובש, צריבה, כאב, עייפות וכבדות של העין, אודם בעין, דקירות בעין, אי נוחות ולעתים ראייה מטושטשת או כפולה. פעמים רבות מופיעים גם כאבי ראש וכאבי צוואר וכתפיים. מחקרים שונים גם העלו חשש סביר שחשיפה ממושכת לאור הכחול גוררת נזק בלתי הפיך לעיניים ולראייה. על פי ההערכות, סובלים מתסמונת ראיית המחשב, לא פחות מ90% מהסטודנטים.

  2. שהייה בחללים ממוזגים

    סטודנטים מצויים שעות רבות במצבים בהם אין מספיק לחות לעיניים ויש אידוי מוגבר של הדמעות המגינות עליהן. המזגנים באולמות ההרצאות ובספריות, כמו גם המאמץ הממושך של העיניים מבהייה במסכים, יוצרים מצב של יובש מוגבר ותופעה של חוסר מצמוץ בתדירות הרצויה. פעולת מצמוץ העפעפיים נחוצה לשם פיזור נוזל הדמעות ובעת ריכוז קיצוני כשהמצמוץ מתרחש לעתים רחוקות מדי – העין מתייבשת. אותו יובש כרוני בעין שנגרם כל יום מחדש גם מקטין את יכולת העיניים להגן על עצמן מפני זיהומים מה שמגביר את הסיכוי ללקות בדלקות עיניים.

איך ניתן להגן על בריאות העיניים בשגרת הלימודים העמוסה?

שגרת הלימודים אמנם מאיימת על בריאות העיניים, אולם ניתן להפחית את השפעתה:

  1. הפחיתו נזקי בהייה במסכים

    תנו לעיניים מנוחה מדודה וקבועה ממסכים: מדי 20-30 דקות של שימוש במסך, הזיזו ממנו את העיניים והביטו אל אובייקט רחוק במשך לפחות 20 שניות. מנוחה זו מאפשרת לעין לקחת הפסקה בין מיקוד למיקוד ולהתרענן. בנוסף, כאשר אתם עובדים מול מסך מחשב, השתדלו שהתאורה סביב תהיה חמה, כזו הפולטת פחות אור כחול מעצמה. וכמובן – כדי להקל על העין עוד יותר השתדלו להפחית הפרעות מיותרות כמו השתקפויות, מסך לא נקי, או משקפיים שרוטים. בנוסף, ניתן גם להדביק על מסך הטלפון הנייד מדבקת הגנה בעלת מסנן צהוב ייעודי שמסייע לסינון האור הכחול.

    מי שממש רוצה לפנק את עצמו ואת העיניים שלו יכול לעשות כמה תרגילים לשם כך: מדי פעם עצמו את העיניים ובעזרת כריות האצבעות עסו את בעדינות את העפעפיים בתנועות מעגליות במשך דקה. מדי פעם פיקחו את העיניים הכי הרבה שניתן וגלגלו אותן מעלה. הניעו את עינכם במעגלים בכיוון השעון ובהמשך לכיוון המנוגד תוך כדי שמירה על ראש יציב וזקוף.

  2. הילחמו בתקופת היובש

    היובש כאמור מגביר את העומס על העיניים ומחריף את התסמינים המכבידים. הפתרון ליובש הוא תוספת לחות. ראשית, על ידי תוספת מצמוצים. מצמצו באופן יזום אחת לשעה, וכך תלחלחו את העיניים. שנית, במידה והמצמוצים לא עושים את מלאכתם נאמנה, השתמשו גם בתכשירים שונים המוסיפים לחות לעין, כגון דמעות מלאכותיות דוגמת “סיסטיין הידריישן” המשלבות חומצה הילרונית המשהה את חומרי הסיכה; וכדי להגן מפני חדירת מזהמים נגבו אותן מדי פעם במגבונים סטריליים, זה גם מרגיע ומקל.

 

  1. הקפידו על שימוש זהיר בעדשות מגע

    סטודנטים המרכיבים עדשות מגע סובלים יותר מאחרים מתסמונת ראיית המחשב. השימוש בעדשות חושף את העיניים לזיהומים, מקשה ומכביד עליהן, מגביר את היובש וסטודנטים רבים מתקשים להרכיבן באופן יום יומי וחשים צורך להוציאן מהר מאד. אם אתם מזדהים עם המתואר הקפידו על שימוש זהיר ומודע בעדשות המגע. רצוי להרכיב עדשות מגע עם מרכיבי לחות או עדשות  מגע עם מדרג מים המתאימות לעין היבשה, שימרו על היגיינה, לחלחו את העיניים לעתים תכופות והוציאו את העדשות כשתרגישו צורך (אל תשכחו לשים בתיק משקפי ראייה ומתקן נייד לאחסון העדשות).

לסיכום, שנת הלימודים הקרובה מציבה בפני עיניכם אתגר מאומץ במיוחד. התכוננו מראש למלחמה שתקל על העין שלכם ותשרת אתכם עוד שנים רבות.
עדיין חווים מאמץ עקב הלימודים? קבעו פגישה ואשמח לסייע

ארזה פרוכטר

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
טל’ נייד 052-2512312

למידע נוסף מלאו פרטים בטופס

    שם (חובה)

    דואר אלקטרוני (חובה)

    טלפון (חובה)

    נושא

    תוכן ההודעה




    לתיאום פגישה נא למלא את הטופס

    * שדות חובה מסומנים בכוכבית.

    לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:

    ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
    מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית

    Call Now Button