5 דברים שחשוב לדעת לפני שבוחרים עדשות מולטיפוקל

עדשות מולטיפוקל עונות על הצורך של ראייה איכותית לכל טווחי המרחק: רחוק, קרוב וטווחי ביניים. הצורך בעדשות מסוג זה עולה לקראת גיל 40, כאשר העדשה התוך עינית אינה גמישה כבעבר ומתקשה להתמקד בטווחי המרחק השונים. כיום מוצע מגוון רחב של עדשות מולטיפוקל ולכן, לפני שבוחרים עדשות מסוג זה, כדאי להכיר כמה מושגי יסוד בתחום. מה כדאי לדעת לפני שבוחרים עדשות מולטיפוקל?

  1. לא בוחרים עדשות מולטיפוקל לפני שעוברים בדיקת עיניים מקיפה:

בדיקת עיניים חיונית בכל התאמת משקפיים, אך בהתאמת עדשות מולטיפוקל היא חשובה עוד יותר. בין השאר, על האופטומטריסט לאבחן את נקודות המיקוד ולמקד את העדשות באופן מדויק על פי האישון. בחירת עדשות שאינה מבוססת על התאמה אופטימלית היא מתכון בטוח לסחרחורות ולכאבי ראש ואף לייאוש משימוש בעדשות מולטיפוקל. כדאי לשתף את האופטומטריסט גם באורח החיים שלכם, סוג העיסוק, זמן השהייה מול מסכים וכדומה, כיוון שלנתונים אלה יש השלכה על בחירת סוג העדשה.

  1. הכירו את סוג החומר של העדשה

ישנן שלוש אופציות בבחירת סוג החומר של עדשות מולטיפוקל:

  • עדשת זכוכית: היתרון המרכזי של הזכוכית הוא שהיא עמידה יותר בפני שריטות לעומת הפלסטיק. החסרונות הם שהעדשה כבדה יותר, שבירה וגם שאינה מגינה על העיניים מפני השמש – אך ציפוי מיוחד יפתור את הבעיה.
  • עדשת פלסטיק: היתרונות של עדשות הפלסטיק באינדקסים השונים הם שאינן שבירות, קלות בהרבה מן הזכוכית ודקות מן הזכוכית. החיסרון הוא רגישותן לשריטות, מה שניתן לפתור באמצעות ציפוי מתאים. גם הפלסטיק אינו מסנן קרינה באופן מושלם וגם במקרה זה ציפוי מתאים יפתור את הבעיה.
  • פוליקרבונט: זהו סוג מיוחד של פלסטיק. היתרון המרכזי שלו הוא האפשרות להכין ממנו את העדשות הדקות ביותר מבין שלושת החומרים – הן דקות מעדשות פלסטיק רגילות ודקות בחצי מעדשות הזכוכית. יתרון חשוב ונוסף הוא סינון קרינה מלא החוסך את הצורך לצפות את העדשה בציפוי מסנן קרינה.
  1. אופן ליטוש העדשה

טכנולוגיית הליטוש של העדשה קובעת למעשה על אילו צרכים היא תענה. העדשה מגיעה כחומר גלם, ואופן הליטוש יעשה את ההבדל בין עדשה אחת לאחרת. ישנם כמה אופנים שבהם נעשה הליטוש:

  • ליטוש קדמי: זוהי טכנולוגיה ישנה יותר שבה מלוטש חלקה הקדמי של העדשה. בעדשות אלה הליטוש בולט יותר ונעשה גם בחלק של העדשה הרחוק יותר מהעין, כך שהיא מדויקת פחות. עדשות אלה הן זולות יותר.
  • ליטוש אחורי: טכנולוגיית ליטוש זו מקובלת יותר היום. הליטוש נעשה בחלקה האחורי של העדשה, שהוא הקרוב לעין. בהתאם לכך העדשה מדויקת יותר ומחירה יהיה גבוה יותר.
  1. עדשה אינדיבידואלית או מוכנה מראש

הבחנה נוספת בין סוגים שונים של עדשות היא מידת התאמתן באופן מדויק למשתמש. ישנן עדשות המוכנות מאפס ומיוצרות באופן אישי וישנן עדשות המגיעות עם נתונים קבועים:

  • עדשות אינדיבידואליות: עדשות המיוצרות באופן אישי למשתמש. הייצור נעשה לאחר איסוף של נתונים אישיים רבים כמו נתוני המסגרת שנבחרה, זוויות או מרחק מהפנים, תנוחתם המדויקת של האישונים בעת קריאה מקרוב, קריאה במחשב או צפייה לטווח רחוק ועוד.
  • עדשות שמוכנות מראש: עדשות המיוצרות בייצור המוני עם נתונים קבועים מראש. כך, למשל, יהיו עדשות שבעיצוב פניהן יושם דגש רב יותר על ראייה לטווח הקרוב ולטווח הביניים ועדשות אחרות שיהיו מותאמות יותר לראייה מרחוק.
  1. חשיבות בחירת המסגרת

בדרך כלל תהליך בחירת המסגרת מבוסס על אסתטיקה והתאמה לפנים, אולם במקרה של עדשות מולטיפוקל ישנם כמה עקרונות יסוד שעליהם חשוב להקפיד:

  • מסגרת שממוקמת היטב על הפנים, אינה מחליקה בקלות ואין צורך “להתעסק” איתה: להרים, להוריד או ליישר.
  • מסגרת המתאימה לעדשות בגודל סביר. ככל שהעדשה גדולה יותר, תתאפשר חלוקה טובה יותר בין טווחי המרחקים השונים.
  • מסגרת שאינה צרה מדי, כלומר: גם הגבול התחתון וגם הגבול העליון לא יהיו קרובים מדי לאישון ובכך יצמצמו את טווח הראייה.

לסיכום, אם אתם בני יותר מ-40 וחווים צורך בתיקון ראייה גם לטווח הרחוק וגם לטווחי הביניים או לטווח הקצר – נראה שאתם זקוקים לעדשות מולטיפוקל. ההמלצה שלי: התחילו מבדיקה מקיפה אצל אופטומטריסט מוסמך.

לא בטוחים כיצד להתאים עדשות מולטיפוקל? צרו איתי קשר ואסייע.

רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר: 

ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312

ארזה פרוכטר - טיפול במחלות עיניים

לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc 
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית

Call Now Button