סובלים מגירוי בעיניים? מרגישים כל הזמן כאילו גרגיר חול חדר לתוך העין? סביר שאתם סובלים מתסמונת העין היבשה (Dry Eye Syndrom – DES). תסמונת העין היבשה היא תופעה נפוצה יחסית ונחשבת לאחת הסיבות המרכזיות בפניות לרופא עיניים. במחקרים נמצא כי כ-15% מהאוכלוסייה סובלים מתסמונת העין היבשה ברמה כזו או אחרת. מה גורם לתסמונת, איך מטפלים ואיך יכולות עדשות מגע סקלרליות לשפר את המצב?
תסמיני תסמונת העין היבשה
תסמיני התופעה כוללים אחד או יותר מאלה:
- תחושת גרד בעין
- תחושת צריבה
- עיניים אדומות
- תחושת חול או גוף זר בעין
- תחושה של טשטוש בראייה
- רגישות מוגזמת לאור
- תחושת אי נוחות כללית בעין
תסמין נוסף שמפתיע ודווקא נראה מנוגד למצב של עיניים יבשות הוא עודף דמעות. עודף הדמעות מעיד על איכות ירודה של הדמעות. הרכב הדמעות הלא שומני מספיק גורם לכך שהן זולגות במהירות ולא מספיקות ללחלח את העין כך שנוצר היובש.
כיצד נוצרת תסמונת העין היבשה?
הדמעות בעין מורכבות משלוש שכבות:
- שכבת רירית הצמודה לקרנית ומחברת בין הדמעות לקרנית
- שכבה מימית המורכבת ברובה ממים וממעט חלבון ומלחים
- שכבה שומנית שתפקידה למנוע התאדות מהירה של הדמעות על מנת שלחלוח העין יהיה מיטבי
כל אחת מן השכבות המרכיבות את הדמעות נוצרת באזור אחר בעין. ייצור מועט של שומן יגרום להתאדות מהירה של הדמעות וליובש. גם בעיה בפעולת העפעפיים המפזרים את הדמעה על פני העין החיצונית תגרום לתחושת יובש.
במחקרים שנעשו בשנים האחרונות נמצאה אצל רבים מהסובלים מתסמונת העין היבשה תופעות של דלקת בעין וישנה השערה שדלקות אלה גורמות לבעיה בבלוטות הדמע הראשיות המפוזרות בקרנית.
מהם הגורמים של תסמונת העין היבשה
ישנם מספר גורמים שיכולים להביא לתסמונת:
- גיל: ככל שמתבגרים הגוף מייצר פחות שומן. בגיל 60 הדמעות מכילות פחות מחצי מכמות השומן שהן מכילות בגיל 18. הדבר ניכר במיוחד אצל נשים בעלות נטייה לעור יבש.
- שינויים הורמונליים ושימוש בתחליפי הורמונים: שינויים הורמונליים יכולים אף הם לפגוע בתפקוד בלוטות השומן. לכן יובש בעיניים נפוץ אצל נשים בגיל הבלות, שאצלן ישנם שינויים משמעותיים ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון. השימוש בתחליפי הורמונים מגבירים אף הם את היובש.
- תזונה: דיאטה דלת שומנים וגם חוסר בוויטמין A עלולים לגרום לתסמונת העין היבשה.
- שימוש בתרופות מסוימות: תרופות נגד לחץ דם גבוה, נגד דיכאון, נגד אלרגיה, תרופות לשינה ועוד עלולות לגרום לתסמונת או להחמירה.
- מחלות: מחלות הקשורות למערכת החיסונית או מחלות היוצרות דלקתיות כמו סוכרת או דלקת פרקים עלולות לגרום לתסמונת. גם דלקות חוזרות בעין קשורות לתופעה.
- ירידה בתחושת הקרנית: ירידה בתחושת הקרנית המתרחשת עם הגיל גורמת להפחתה במצמוצים אשר תביא להתאדות יתר של הדמעות. מצמוץ מופחת יכול להתרחש גם בעקבות עבודה ממושכת מול המחשב או נהיגה ממושכת.
- סגירה לקויה של העפעפיים: סגירה לקויה של העפעפיים תביא להתאדות יתר של דמעות.
איך מאבחנים את תסמונת העין היבשה?
כמות הדמעות המיוצרות בפרק זמן מסוים היא מדד שבעזרתו מאבחנים את התסמונת. הרופא בודק את העפעפיים והעין החיצונית. הוא מודד גם את כמות הדמעות הנוצרת וגם את קצב התאדותן מהקרנית.
בדיקה נוספת נעשית על ידי צביעת הדמעות בחומר הנצמד לשכבה השומנית. כאשר מאירים את העין לאחר הצביעה באור אולטרה סגול בעוצמה נמוכה ניתן לראות את השכבה השומנית במלואה ולהעריך את כמותה.
כיצד טיפלו עד היום בתסמונת העין היבשה ?
הטיפול הניתן לתסמונת תלוי במידת החומרה שלה. אם זוהי תסמונת ברמה נמוכה, ניתן לטפל באמצעות תחליפי דמעות, רצוי ללא חומר משמר. במקרים חמורים יותר שבהם מזוהה גם תהליך דלקתי, ניתנות גם תרופות אנטי דלקתיות עם סטרואידים, אך לתקופה מוגבלת ככל האפשר בגלל הסיכון שישנו בלקיחת תרופות אלה לאורך זמן. לעיתים נדרשת התערבות כירורגית.
עדשות סקלרליות כטיפול חדשני בתסמונת העין היבשה
במחקרים שנעשו לאחרונה נמצא שעדשות מגע סקלרליות הן דרך טובה לטיפול בתסמונת העין היבשה, כולל תסמונת בדרגה 3, דרגה שבה התסמונת היא כרונית ומפריעה לנוחות ולראייה תקינה.
לסובלים מתסמונת העין היבשה ישנה בעיה להרכיב עדשות מגע סטנדרטיות, בוודאי לאורך זמן. עדשות סקלרליות הן עדשות מגע ייחודיות. עדשות אלה הן נושמות ומאפשרות קליטת כמות גדולה של חמצן. בנוסף, הן בעלות קוטר גדול במיוחד כך שאינן נוגעות בקרנית העין אלא מונחות על הסקלרה, החלק הלבן של העין. העובדה שהעדשות אינן נוגעות בקרנית מקלות את תחושתו של אדם הסובל מתסמונת העין היבשה, הגורמת לגירוי.
בנוסף, בין העדשה לקרנית העין מפרידה שכבת נוזל המספקת לחות לקרנית באופן קבוע ומקלה משמעותית את היובש.
לסיכום: תסמונת העין היבשה? יש היום פתרונות טובים. אל תסתובבו עם תחושת יובש בעין בלי אבחון וטיפול. לא בטוחים מה לעשות? צרו קשר ואשמח לסייע
אולי יעניין אותך לקרוא על:
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
טל’ נייד 052-2512312
למידע נוסף מלאו פרטים בטופס