עדשות מגע הן כמו מערכות יחסים. כדי לקבל מהן את המקסימום, חייבים תחזוקה שוטפת. לכן, כל מרכיבי העדשות, חוץ מעדשות מגע יומיות שאותן זורקים בסוף כל יום, חייבים להשקיע בניקוי ובחיטוי העדשות בסוף כל שימוש, כדי להכין אותן לשימוש הבא.
הניקוי והחיטוי נעשים בעזרת תמיסות ייעודיות. תמיסות אלה מסירות את השומנים, החלבונים והלכלוך המצטבר על עדשות המגע במשך השימוש בהן, וזאת הן כדי לשמר את עדשות המגע עצמן לאורך זמן והן כדי למנוע נזק לעיניים.
עדשות מגע שאינן מטופלות ומתוחזקות היטב עלולות לגרום לדלקות ולזיהומים ובמקרים מסוימים אף לפגוע בראייה. חוץ מהסיכון הבריאותי, עדשות שאינן נקיות גורמות לחוסר נוחות, צריבה וכאבים מיותרים.
בשוק קיימות תמיסות מסוגים שונים וחשוב להתאים את סוג העדשות לתמיסה המתאימה.
עדשות מגע רכות
עדשות מגע רכות הן גדולות יחסית ונצמדות לעין בנוחות ובקלות. את סוגי התמיסות המיועדות לניקוי עדשות מגע רכות ניתן לחלק לכמה סוגים:
- תמיסות רב תכליתיות: תמיסות אלו מכילות חומרי חיטוי שמטרתם להשמיד את החיידקים אשר מתיישבים על העדשה ולהסיר את הלכלוך. השימוש בתמיסה אף שומר על רעננות העדשה כך שהרכבת עדשות המגע נוחה יותר בשימוש הבא.
- תמיסות רב תכליתיות עם ערך מוסף: תמיסות אלה כוללות, למשל, תמיסות ללא חומר משמר וכך מונעות הכתמה של הקרנית, תמיסות שתורמות ללחות העין ומאפשרות יותר נוחות, או תמיסות המיועדות לעיניים רגישות במיוחד (תמיסות אלו נקראות גם “תמיסות ללא שפשוף” משום שהן מיועדות לניקוי עדשות המגע ללא שפשוף שלהן).
- תמיסות המבוססות על מי חמצן (hydrogen peroxide-H2O2): זהו חומר חיטוי חזק אשר מנקה ביסודיות את עדשות המגע. השימוש בתמיסות אלו מורכב יותר משום שמי החמצן הנם רעילים לקרנית ואסור שייכנסו לעין. לכן, נדרש זמן לנטרול התמיסה הפעילה על מנת לא לפגוע בעין. ניקוי עדשות המגע במי חמצן יכול להיות תהליך של שלב אחד או שניים, תלוי במוצר שאותו בוחרים. בשיטת השלב האחד מכניסים את עדשות המגע למחסנית מיוחדת. בתחתית המחסנית יש דסקית או טבלייה המנטרלות את מי החמצן. את מי החמצן שופכים לתוך המחסנית ובתום הפעולה התמיסה תהיה מנוטרלת. בשיטת שני השלבים משרים את עדשות המגע במחסנית שבה נמצאים רק מי החמצן, ולאחר הזמן המיועד מוסיפים חומר נוסף אשר מנטרל את מי החמצן והופך אותם לבטוחים לשימוש.
- תמיסת סליין: זוהי תמיסה ללא פעולת חיטוי והמטרה שלה היא לספק סביבה נוזלית לעדשות המגע על מנת שלא יתייבשו. התמיסה הזו אינה רב תכליתית משום שהיא אינה מחטאת את עדשת המגע. תמיסות אלו מיועדות לשטיפה של העדשה לפני או אחרי סיום תהליך הניקוי בתמיסת מי חמצן, על מנת להשיג נוחות רבה יותר בהרכבת עדשת המגע. בנוסף, משמשות תמיסות אלה לרענון עדשות מגע יומיות.
עדשות מגע קשות
עדשות אלה עשויות מחומר קשיח והן קטנות יחסית לעדשות אחרות. החומר הקשיח מאפשר מעבר חמצן דרכו לעין ובכך מאפשר לעין לנשום.
גם הטיפול בעדשות מגע קשות יכול להיות בעזרת תמיסה אחת רב תכליתית, אשר מיועדת גם לניקוי וגם לחיטוי ולהשריה, או בעזרת שתי תמיסות, אשר אחת מהן מיועדת לניקוי והשנייה מיועדת לחיטוי ולהשריה.
בעבר היה נהוג לנקות את עדשות המגע עם סבון, לשטוף במים ולהכניס לחומר החיטוי וההשריה. היום מומלץ לא לשטוף עדשות מגע קשות במי ברז, זאת כיוון שיש במי הברז מיקרואורגניזמים אשר עלולים לגרום לדלקות ולזיהומים בעין.
לכן, בכל הנוגע לשימוש בעדשות קשות, ההמלצה היא לשטוף את תמיסת הניקוי בעזרת תמיסה רב תכליתית או תמיסת סליין סטרילית.
לעדשות המגע הקשות מומלץ להוסיף גם פעם בשבוע ניקוי בעזרת כדורים אנזימטיים, המנקים את החלבון המופרש מן העין ומצטבר על העדשה. הטיפול בכדורים אנזימטיים שומר על שקיפות העדשה ועל צלילותה וכך הראייה נשארת חדה לאורך זמן.
לסיכום, על מנת להפיק את המרב מעדשות המגע יש לבחור את הדרך המתאימה ביותר לשמור עליהן. לא בטוחים איזו תמיסה להתאים לעדשות המגע שלכם? אשמח לסייע.
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
טל’ נייד 052-2512312