ניתוח לייזר להסרת משקפיים הוא ניתוח פופולרי ושכיח. ניתוח לייזר ניחן בהחלמה פשוטה ואחוזי הצלחה גבוהים מאוד. אך ישנם מצבים רפואיים מסוימים שבהם ניתוח לייזר עלול להוות בעיה. כאשר אדם סובל מקרטוקונוס, ניתוח לייזר עלול לייצר נזק יותר מתועלת, ולכן במצב כזה נדרשת בחינה מעמיקה של המצב הרפואי. מהו קרטוקונוס? והאם בכל זאת ניתן לבצע ניתוח לייזר עם קרטוקונוס לאנשים שמעוניינים להיפטר מהמשקפיים? כל התשובות במאמר.
קרטוקונוס, מהו?
מקור המילה קרטוקונוס הוא ביוונית ומשמעותו קרטו (קרנית) וקונוס (חרוט). כלומר, קרנית בצורת חרוט. כשמה כן היא, מחלת הקרטוקונוס גורמת לקרנית להיות מקומרת ודקה, היוצרת גבשושית בצורת חרוט. הצורה המשתנה של הקרנית גורמת להסתה של האור כאשר הוא נכנס לעין. התוצאה של הסתה זו היא ראייה מעוותת.
קרטוקונוס מתחיל לרוב בגילאי העשרה או בשנות ה-20 המוקדמות. על פי מחקר מהשנים האחרונות, הגורם להחלשת רקמת הקרנית אשר מובילה לקרטוקונוס הוא חוסר איזון באנזימים בקרנית. חוסר האיזון הזה כולל נטייה גנטית, מה שמסביר מדוע במקרים רבים קרטוקונוס מופיע אצל יותר מבן משפחה אחד. גורמים נוספים המשפיעים על קרטוקונוס הם גירוי כרוני של העין, היסטוריה של הרכבת עדשות מגע, שפשוף מוגזם של העיניים או חשיפת יתר לקרני שמש.
מדוע ניתוח לייזר עלול להסב נזק במקרה של קרטוקונוס?
בניתוח לייזר להסרת משקפיים הפעולה העיקרית היא שיוף קרנית העין, שלאחריו קרנית העין דקה יותר. הקרנית של אדם הסובל מקרטוקונוס מתאפיינת בחוסר יציבות, קמירות בלתי סדירה ובצורה לא אופטימאלית. ברגע שמשייפים את הקרנית הרגישה הזו היא עלולה לאבד ביתר שאת את יציבותה. כתוצאה מכך היא עלולה להאיץ את התפתחות הקרטוקונוס, להוביל להחמרת המחלה ולפגיעה נוספת בראייה.
האם יש מצב שבו ניתן לעשות ניתוח לייזר עם קרטוקונוס?
כיום ישנם טיפולים חדשניים המאפשרים לאנשים הסובלים מקרטוקונוס לבצע ניתוח לייזר להסרת משקפיים. ניתוח לייזר במצב כזה מצריך תנאים מסוימים וזהירות רבה. ניתוח לייזר עם קרטוקונוס מצריך פרוטוקול טיפולים מיוחד, הכולל בין יתר טיפול בשם קרוס לינקינג וטיפול לייזר מונחה טופוגרפיה.
המשמעות של טיפול קרוס לינקינג הוא חיזוק הקשרים בין סיבי הקולגן והמולקולות שבקרנית. חיזוק הקשר מתבצע על ידי הזלפת טיפות של רובופלבין (B2) אל העין, והקרנת אור אולטרה סגול שמפעיל את החומר. הפעולה הזו משפרת את יציבות הקרנית ומגבירה את הסיכוי לביצוע ניתוח להסרת משקפיים בלייזר.
איך אדע אם אני יכול לבצע ניתוח עיניים עם קרטוקונוס?
כמו שלכל אדם יש מבנה קרנית ייחודי, כך גם לכל אדם הסובל מקרטוקונוס יש מבנה ייחודי ודרגת חומרה שונה. על מנת לקבוע האם אדם הסובל מקרטוקונוס יכול לבצע ניתוח לייזר חייב לעבור אבחון מקצועי, מקיף ויסודי על ידי אופטומטריסטית קלינית מנוסה. בזכות בדיקה מקיפה באמצעות מכשור מתקדם ופענוח מדויק ניתן יהיה לקבוע האם לחולה הקרטוקונוס יש היתכנות לביצוע ניתוח לייזר להסרת משקפיים.
אופטומטריסטית קלינית תוכל לסייע במציאת פתרונות נוספים מלבד לניתוח לייזר. ישנם פתרונות מגוונים לטיפול בקרטוקונוס כמו עדשות מגע שונות לקרטוקונוס. בנוסף האופטומטריסטית תוכל לזהות האם המחלה נמצאת בשלב מסוכן שמחייב ניתוח אחר. במקרה כזה יבוצע ניתוח השתלת טבעות או השתלת קרנית.
יש לכם או לבני המשפחה שלכם קרטוקונוס? קבעו תור. יש לי פתרונות!
קרטוקונוס היא מחלה של הקרנית שמתפתחת לרוב בשנות העשרה המאוחרות או בשנות העשרים המוקדמות. המחלה גורמת לקרנית העין להתקמר בהדרגה ולשנות את צורתה מכיפה סימטרית לצורה חרוטית קמורה ולא סימטרית. התוצאה היא ראייה מעוותת, לא ברורה וצילינדר הולך וגדל. במקרים חמורים יותר קרטוקונוס מחייב ניתוח השתלת קרנית או השתלת טבעות. בשלבים מוקדמים של המחלה ניתן להיעזר בעדשות מגע לחולי קרטוקונוס. קיבצנו בשביליכם מידע חשוב על עדשות המגע השונות לחולי קרטוקונוס.
עדשות פיגיבק – שילוב עדשת מגע קשה עם רכה
שיטת עדשות זו כוללת הנחת עדשת מגע רכה העשויה מסיליקון הידרוג’ל על העין ומעליה עדשה קשה כך שהעדשה הרכה יוצרת חיץ בין העין לבין העדשה הקשה. העדשה הרכה מספקת ריפוד ונוחות בעוד העדשה הקשה מבצעת את התיקון האופטי. בהרכבת עדשות פיגיבק יש לשים לב שמספיק חמצן מגיע לעין, חוסר חמצן זו בעיה שעלולה להיווצר בהרכבת שתי עדשות.
עדשות Rose K – מורכבות גיאומטרית
עדשות אלו הן עדשות המותאמות אישית לכל מטופל, על ידי ממצאי האבחון ומערכת ממוחשבת המייצרת מבנה גאומטרי מורכב והתאמה למגוון רחב של פני קרנית לא סימטריים. עדשות אלו מיועדות למצבים שבהם הקרטוקונוס מייצר קמירות א-סימטרית וכאשר היא משמעותית יותר בחלקה התחתון של הקרנית.
עדשות היברידיות – מבנה משולב
עדשות היברידיות לחולי קרטוקונוס מורכבות ממרכז קשיח עם חדירות חמצן גבוהה, המאפשר תיקון אופטי מיטבי, יחד עם היקף רך שמסייע בהרכבה נוחה ושימוש קל לאורך זמן. שני חלקי העדשה חדירים לחמצן.
עדשות סקלרליות – העדשה שלא נוגעת בקרנית
עדשות סקלרליות הן עדשות בעלות קוטר רחב המתיישבות על לובן העין או בשמו המקצועי הסקלרה ולכן שמן סקלרליות. עדשות סקלרלריות מתאימות לחולי קרטוקונוס במצב חמור יותר המתבטא בקמירות מתקדמת, אך לא במצב שמצריך טיפול מורכב יותר. העדשה אינה נוגעת בקרנית ובחלל שנוצר בין הקרנית לעדשה ישנו נוזל שאותו ממלאים במהלך התקנת העדשה.
האם ישנם פתרונות נוספים לחולי קרטוקונוס?
עדשות מגע לחולי קרטוקונוס הן הפתרון היעיל והמומלץ לטיפול בשלבים מוקדמים של המחלה. המגוון הרחב של סוגי העדשות מאפשר התאמה מדויקת לצורך המטופלים. חשוב להתייעץ עם אופטומטריסטית קלינית מנוסה על מנת לבצע את ההתאמה המדויקת ביותר של העדשה. במקרים חמורים יותר של קרטוקונוס, עלול לעלות צורך בניתוח, ישנם שני ניתוחים עיקריים לטיפול בקרטוקונוס:
השתלת טבעות (Intacs): השתלת טבעות הוא ההליך הפשוט יותר לתיקון עיוותים במבנה הקרנית וחזרה לראייה תקינה. בניתוח זה משתילים טבעות קשיחות בחלק ההיקפי של הקרנית שגורמות להשטחה של הקרנית ומצמצמות את רמת הקמירות. אחד היתרונות של השתלת טבעות הוא שהן ניתנות להסרה או להחלפה.
השתלת קרנית: ניתוח השתלת קרנית יבוצע רק כאשר אין ברירה, משום שהוא הניתוח המורכב ביותר. הקרניות שמושתלות מגיעות מתורמים אנושיים. השתלת קרנית היא הליך כירורגי מורכב המחייב החלמה ממושכת ותקופת הסתגלות לקרנית החדשה. חשוב לדעת שבקרנית אין כלי דם מה שמקל על הגוף לקלוט אותה ומפחית סיכויים לדחייה.
איך אדע מהן עדשות המגע האידיאליות בשבילי?
על מנת להתאים עדשות מגע או כל טיפול אחר חייב לבצע בדיקה מקיפה ויסודית אצל אופטומטריסטית קלינית מנוסה, שתבחן את מבנה הקרנית לעומק ותדע מהו הטיפול הספציפי שמתאים לכל חולה קרטוקונוס.
יש לכם או לבני המשפחה שלכם קרטוקונוס? קבעו תור. יש לי פתרונות!
כל אדם שסובל ממחלה כלשהי עשוי להיות זכאי לסיוע כספי מהמדינה. הגוף שמופקד על בירור הזכאות ועל הושטת העזרה הוא המוסד לביטוח לאומי שהחל לפעול ב-1954. בהתאם מומלץ לבעלי ובעלות קרטוקונוס, מחלת עיניים שפוגעת באנשים צעירים ועלולה להוביל לפגיעה ממשית בראייה, לברר מהן הזכויות שלהם מבחינת הביטוח הלאומי. בעמוד זה תוכלו למצוא מידע כללי בנושא, כבסיס לבדיקה מעמיקה יותר בהתאם למאפיינים הספציפיים שלכם (מאחר שישנם הבדלים משמעותיים בחומרת הפגיעה בראייה, יש גם הבדלים בזכויות).
כיצד מתנהל התהליך מול המוסד לביטוח לאומי?
השלב הראשון הוא הגשת תביעה לקבלת קצבת נכות כללית. על-מנת לקבוע האם אכן ישנה זכאות לקצבה (או להטבות אחרות), המוסד לביטוח לאומי צריך כמובן לדעת מהי מידת החומרה של המחלה. על-מנת לדעת מהו היקף הפגיעה בכל מקרה של קרטוקונוס ביטוח לאומי מבקש מסמכים – אבחונים וחוות דעת של אופטומטריסטים ורופאי עיניים. מומלץ לצרף לתביעה את כל המסמכים שיש בידיכם. רצוי שהמסמכים יהיו עדכניים, כשבמידת הצורך ניתן לעבור בדיקות רלוונטיות כמו מיפוי קרנית.
השלב הבא הוא התייצבות בפני ועדה רפואית. בהקשר זה חשוב להדגיש שהחוק מאפשר לכל אדם להגיע לוועדה עם עורך דין שייצג אותו וגם יענה בשמו על שאלות חברי הוועדה. כל לקות ראייה מזכה באחוזי נכות בהתאם לסוג הלקות ומידת החומרה שלה. כשיש מספר פגיעות, כולל באיברים אחרים, המוסד לביטוח לאומי מסכם את האחוזים של כל פגיעה.
לאחר שנקבעים אחוזי הנכות, פקיד תביעות קובע את דרגת אי הכושר – בתנאי שיש לפחות 60% נכות רפואית. לעקרות בית הרף המינימלי הוא 50% נכות רפואית, ויש עוד מצב שבו נקבעת דרגת אי כושר: נכות רפואית בשיעור 40% ומעלה כשאחד הליקויים מקנה 25% או יותר.
דרגת אי כושר מקנה זכאות לקצבת נכות. ניתן לערער הן על החלטת הוועדה הרפואית לגבי אחוזי הנכות והן על החלטת פקיד התביעות לגבי דרגת אי הכושר. כמו כן ניתן להגיש תביעה נוספת אם הקרטוקונוס מחמירה והפגיעה בראייה הופכת לקשה יותר.
מהן ההטבות המגיעות לחולי קרטוקונוס על בסיס קביעת הביטוח הלאומי?
אם נקבעה דרגת אי כושר לבעל או בעלת קרטוקונוס ביטוח לאומי ישלם להם קצבה חודשית.
נכון לכ-2021, גובה הקצבה עבור דרגת אי כושר של 60% הוא 1,908 ש”ח, עבור דרגת אי כושר של 65% התשלום הוא 2,027 ש”ח, אם דרגת אי הכושר היא 74% הקצבה היא 2,242 ש”ח והקצבה המרבית (75% או 100% אי כושר) היא 3,321 ש”ח.
כמו כן ישנה תוספת אם ישנם ילדים ו/או בן/בת זוג. למשל עבור 2 ילדים (עד גיל 18), וכשישנה קצבה מרבית, התוספת היא של כ-1,900 ש”ח. תוספת עבור בן/בת זוג משולמת בתנאי שההכנסה של בן/בת הזוג היא פחות מ-6,000 ש”ח בחודש.
עוד כדאי לדעת שעבור חולי קרטוקונוס ביטוח לאומי הוא התחנה הראשונה גם בדרך להטבות אחרות. כך למשל נכים בשיעור 40% ומעלה משלמים עמלות מופחתות בבנקים, נכים בשיעור 20% ומעלה זכאים לעזרה בהכוונה לתעסוקה, ונכות של 60% או יותר מקנה תג נכה (וגם אגרת הרישוי תהיה מופחתת).
קרטוקונוס היא מחלת עיניים כרונית שעלולה להחמיר עם השנים. בהתאם חשוב להתייחס אליה במלוא הרצינות, להקפיד על ביקורות תקופתיות בתדירות המומלצת ולמלא את הנחיות הגורמים המקצועיים הרלוונטיים – אופטומטריסטית ורופאת עיניים (או רופא עיניים, כמובן). בנוסף ניתן לשלב בטיפול גם אמצעים טבעיים, שיכולים תמיד להועיל.
טיפול בקרטוקונוס באמצעות תזונה
מהות הקרטוקונוס היא פגיעה בקרנית העין. הפגיעה באה לידי ביטוי בהתעוותותה של צורת הקרנית, שהופכת בהדרגה לכדור לחרוט. ככל שהצורה נהיית חרוטית יותר, כך הפגיעה בראייה מחמירה. נכון לעכשיו אין תרופה למחלה, אבל כן ניתן לטפל בסימפטומים ובנוסף לנסות להאט את קצב החמרת המצב – כולל באמצעות טיפולים טבעיים.
בהקשר של קרטוקונוס טיפול טבעי עשוי לכלול תזונה נכונה. במיוחד חשוב לכלול בתפריט מאכלים שכוללים נוגדי חמצון. הסיבה לכך היא שנוגדי חמצון מנטרלים רדיקלים חופשיים – צורונים כימיים שגורמים נזקים לגוף, וכחלק מכך גם לעיניים. חשוב להדגיש שגם התזונה המוקפדת ביותר לא בהכרח תבלום את הקרטוקונוס, אבל מצד שני היא תספק תועלת רבה בהיבטים חשובים אחרים, ולכן בכל מקרה כדאי לבחור בה.
בין המאכלים הטובים ביותר מבחינת כמויות נוגדי החמצון בהם: פלפל אדום, רימונים, נבט חיטה, סלק, עגבניות, ברוקולי, תותים, גזר, בטטות, עלים ירוקים, שיבולת שועל, אגוזים ועוד מזונות עשירים בויטמין C, ויטמין E, פוליפנולים וסלניום.
טיפול בקרטוקונוס בעזרת צמחי מרפא
אופציה נוספת של טיפול טבעי בקרטוקונוס היא צמחי מרפא. החוקרים עדיין לא יודעים לקבוע בוודאות מדוע מתפרצת המחלה, אם כי ההשערה המובילה היא שהגורם הוא גן מסוים שפוגם בחלבונים שהתפקיד שלהם הוא בניית הקרניות בעיניים. עוד אופציה אפשרית היא פעילות אנזימטית לא מאוזנת שכתוצאה ממנה חלקים מהקרנית הופכים לדקים יותר מאחרים. גם חוסר האיזון האנזימטי עלול לעבור בתורשה, כך שככל הנראה ליסוד הגנטי יש תפקיד מכריע בהתפתחות קרטוקונוס.
צמחי מרפא כמובן לא יכולים לשנות גנים, וגם אין שום צמח מרפא שיכול לתקן את העיוות בצורת הקרנית. יחד עם זאת כל מערכות הגוף קשורות זו לזו, ומשפיעות האחת על השנייה, וכך למשל בריאות העין מושפעת מתפקודה של המערכת ההורמונלית. גם לנפש יש השפעה על הראייה (וגם להפך כמובן) ולכן צמחי מרפא יכולים לשפר את המצב באופן כללי. באופן עקרוני כשמשתמשים בצמחי מרפא חשוב להקפיד על התאמה למאפיינים הייחודיים של כל אדם.
טיפול בקרטוקונוס עם ויטמין B2
כשמחפשים עבור קרטוקונוס טיפול טבעי כדאי להכיר גם הליך שנקרא קרוס-לינקינג. אמנם מדובר בטיפול שאינו טבעי לגמרי, אבל הוא מבוסס על ריבופלבין (ויטמין B2) וגם עשוי להאט במידה ניכרת את קצב ההתפתחות של המחלה.
טיפול זה מבוסס על היכולת של הוויטמין הנ”ל לבנות קשרים חדשים בין סיבי קולגן שכבר נפגעו עקב הקרטוקונוס. בדרך זו מואטת הפגיעה בקרנית העין והירידה באיכות הראייה איטית יותר. כדי שהריבופלבין יהיה אפקטיבי במיוחד חושפים אותו לקרני UV – כך שהטיפול כולל גם הזלפת טיפות שכוללות את הוויטמין וגם הפעלת קרני UV.
עדשות מגע בהתאמה מלאה לכל מטופל ומטופלת
כאמור גם כשבוחרים עבור קרטוקונוס טיפול טבעי כדי להקל על הסימפטומים ולהאט את קצב ההתקמרות הלא רצויה של הקרנית, חשוב להגיע לנשות ואנשי מקצוע בתחום הראייה ובריאות העין. הבסיס הוא ביקורים אצל אופטומטריסטית בתדירות המומלצת, בעיקר על-מנת להתאים באופן מושלם עדשות מגע לכל אדם. חשוב להדגיש כי כשהקרטוקונוס מתקדם, עדשות מגע “רגילות” כבר לא יתקנו את העיוות בראייה – אלא רק עדשות מגע היברידיות או עדשות סקלרליות.
יש לכם או לבני המשפחה שלכם קרטוקונוס? קבעו תור. יש לי פתרונות!
אחד המאפיינים הבולטים של מחלת הקרטוקונוס היא ההחמרה שלה לאורך השנים. בנוסף היא מתפרצת בגיל צעיר יחסית – לרוב בין 15-16 ל-30-35. כשבשלב מוקדם כל כך של החיים ישנה פגיעה של ממש בראייה, ישנה גם כדאיות גבוהה לפתור את הבעיה באמצעות הליך כירורגי. בעמוד זה תמצאו מידע אודות האפשרויות השונות של ניתוח לתיקון קרטוקונוס, המצבים שבהם נדרש ניתוח וההחלמה בעקבותיו.
באילו מקרים מומלץ לבצע ניתוח קרטוקונוס?
מחלת הקרטוקונוס גורמת לעיוות בצורתה של קרנית העין – במקום מבנה דמוי כיפה מתקבל חרוט. העיוות משבש את האופן שבו נשברות קרני האור בעין, והתוצאה היא ראייה מטושטשת. בשלב ראשוני, כשהעיוות יחסית קל, ניתן לתקן את הלקות באמצעות עדשות מגע בהתאמה מדויקת למבנה העדכני של הקרנית.
עדשות איכותיות – ובפרט עדשות סקלרליות או עדשות קשות RGP, וגם עדשות פיגיבק – מספקות מענה מתאים במשך מספר שנים, עד שהעיוות הופך משמעותי במיוחד. במצב כזה הפתרון היחיד הוא ניתוח. כאמור קרטוקונוס היא מחלה שמתאפיינת בהחמרה הדרגתית, ומתחילה להתפתח כבר בגיל צעיר, ולכן חלק לא מבוטל מהחולים בה מגיעים בסופו של דבר לחדר ניתוח.
הסוגים השונים של ניתוחי קרטוקונוס
ישנם שני סוגים של ניתוח קרטוקונוס: השתלת טבעות והשתלת קרנית.
השתלת טבעות
ניתוח השתלת טבעות לתיקון קרטוקונוס מתבצע בעיקר כשהרכבת עדשות המגע נתקלת בקשיים מסוגים שונים. הטבעות הן פיסות פלסטיק שמושתלות לתוך הקרנית הקיימת. בזכות הטבעות הקרנית הופכת לשטוחה יותר ולכן העדשה תשב עליה טוב יותר. חשוב להדגיש שהשתלת הטבעות לכשעצמה לא מתקנת את הראייה וגם לא בולמת את התקדמות המחלה. יחד עם זאת הן מאפשרות במקרים רבים להמשיך ולהשתמש בעדשות מגע במשך מספר שנים – וזו כמובן תועלת בלתי מבוטלת. השתלת טבעות מתאימה למקרים של קמירות קלה או בינונית בקרנית, ומבוצעת באמצעות מכשיר לייזר מתקדם שמבטיח דיוק מרבי והחלמה מהירה ככל האפשר.
השתלת קרנית
ניתוח שמיועד לתקן מקרים חמורים במיוחד של קרטוקונוס ומתבצע אצל בערך 1 מכל 5 חולים. הקרנית המושתלת נלקחת מתורמים לאחר מותם, ובהקשר זה כדאי לציין שבישראל ישנם מעט אנשים יחסית שמוכנים לתרום קרנית לאחר המוות.
סוג זה של ניתוח קרטוקונוס נחלק ל-2 תת סוגים: השתלה מלאה, כלומר של כל שכבות הקרנית החדשה, או השתלה שכבתית – ניתוח שנקרא גם DALK ושבו המנתח משאיר את השכבה הפנימית של הקרנית הקיימת ומלביש עליה את השכבות החיצוניות של קרנית התורם. השתלה מלאה כוללת תפרים עדינים לחיבור הקרנית המושתלת לחלק ההיקפי של הקרנית הקיימת שאותו כן משאירים.
החלמה בעקבות ניתוח לקרטוקונוס – דגשים חשובים
לניתוחי השתלת קרנית אחוזי הצלחה גבוהים מאוד, בעיקר בזכות העובדה שבקרנית אין כלי דם ולכן המערכת החיסונית לא “מתעניינת” בה – והסיכוי לדחייה נמוך. הניתוח מתבצע כיום בעזרת ציוד משוכלל שמאפשר מינימום פגיעה בעין, כך שבדרך כלל נדרש אשפוז של לילה אחד ולאחר שבוע עד שבועיים ניתן לחזור לשגרה מלאה.
יחד עם זאת מבחינת תיקון הראייה יש צורך להתאזר בסבלנות. במרבית המקרים חולפים מספר חודשים עד שהראייה מתייצבת ואפשר ליהנות מתוצאות ההליך הכירורגי. גם לאחר השתלת קרנית יש צורך בעדשות מגע – וחשוב מאוד להתאים אותן בעזרת אופטומטריסטים מנוסים במיוחד.
יש לכם או לבני המשפחה שלכם קרטוקונוס? קבעו תור. יש לי פתרונות!
כל מחלת עיניים מחייבת מעקב צמוד ומקצועי, ומקסימום תשומת לב למצב השכבות השונות בכל עין. כשמדובר על קרטוקונוס, מתעצמת החשיבות של המעקב ובפרט ההגעה לבדיקות תקופתיות אצל אופטומטריסט מומחה קרטוקונוס (או כמובן אופטומטריסטית מומחית) – בעמוד זה תמצאו הסברים לגבי הסיבות לחשיבות המומחיות, פירוט של שגרת המעקב והמלצות לדרכי טיפול אפשריות.
למה חשובה המומחיות הספציפית לקרטוקונוס של האופטומטריסט?
קרטוקונוס, לפחות נכון ל-2021, היא מחלה חשוכת מרפא. לא רק שלא ניתן לרפא אותה, היא גם מחמירה לאורך זמן, שכן צורתה של קרנית העין מתעוותת עוד ועוד והופכת מכיפה לחרוט. ככל שהצורה ממשיכה להשתנות, כך מחמירות ההשלכות והפגיעה בראייה הופכת לנרחבת יותר ויותר. עוד כדאי לקחת בחשבון את העובדה שקרטוקונוס מתפרצת בגיל צעיר יחסית – בגיל ההתבגרות או בשנות העשרים – כך שמי שלוקה במחלה סובל מהתסמינים שלה במשך שנים רבות מאוד.
כל אלה מחייבים התייחסות מקצועית מתמדת ומקיפה, והבסיס לה, עוד לפני רופאי העיניים, הוא אופטומטריסטית מומחית בקרטוקונוס.
מה כוללת שגרת המעקב?
אופטומטריסטים הם באופן כללי הקו הראשון בשמירה על בריאות העין. השירות שמספקים נשות ואנשי המקצוע בתחום זה הוא בדיקות שונות שמאבחנות במדויק כל לקות ראייה ויכולות להצביע על הסיבות לה. במקרה של קרטוקונוס, גם לאחר האבחון הראשוני נדרשת הגעה לבדיקות בתדירות גבוהה יחסית, שכן כאמור המחלה מחמירה עם הזמן. שגרת הבדיקות מאפשרת לדעת בכל נקודת זמן מהו המצב העדכני של הקרניות בשתי העיניים, וכך לדעת גם מהו הפתרון הנכון ביותר לאותה נקודת זמן.
הבדיקות המתבצעות לצורך אבחון מצב הקרטוקונוס הן מיפוי קרנית ובחלק מהמקרים גם פאכימטריה – אולטרסאונד של קרנית העין כדי לדעת מהו העובי של הקרנית בכל נקודה. מיפוי ממוחשב של הקרנית מספק נתונים מדויקים לגבי מידת הקמירות של הקרנית בכל חלק שלה.
אופטומטריסט מומחה קרטוקונוס אמון על פענוח הממצאים כך שיספקו מקסימום תועלת. כאמור הקמירות הופכת יותר ויותר א-סימטרית עם השנים, ותמונת המצב המפורטת והעדכנית מאפשרת ליצור את התיקון הנכון לליקוי.
איך מטפלים במחלה ולמה חשוב להגיע אל אופטומטריסט מומחה קרטוקונוס?
בשלבים המוקדמים יחסית של מחלת עיניים זו, התיקון של העיוות בצורת הקרנית מושג באמצעות עדשות מגע. בשלבים ראשוניים ניתן להשתמש בעדשות “רגילות”, אבל ככל שהמחלה מתקדמת נוצר צורך בעדשות ייעודיות לקרטוקונוס.
יש מספר סוגים של עדשות שמספקות את המענה המתאים לבעלי ובעלות קרטוקונוס. אופציה אחת היא עדשות מגע סקלרליות – עדשות עם קוטר גדול יחסית כך שהן מונחות על הסקלרה (לובן העין) ולא על הקרנית. אופציה שנייה היא עדשות מגע קשות RGP שמספקות תיקון אופטי אופטימלי אבל עלולות להיות לא נוחות. סוגים אחרים של עדשות שמטפלים בנושא הנוחות הם פיגיבק ועדשות היברידיות – בשני המקרים מדובר בשילוב של עדשות רכות וקשות, כשהחלק הרך מבטיח נוחות והחלק הקשה נועד לתקן את לקות הראייה.
רק אצל אופטומטריסט מומחה קרטוקונוס (או אופטומטריסטית מומחית) מובטחת לכם התאמה מדויקת של נתוני העדשה לנתוני העיניים. ככל שהמחלה מחמירה, כך ההתאמה המוחלטת והשמירה על נוחות השימוש הופכות לאתגר מורכב יותר, ולידע ולניסיון של האופטומטריסטים יש תפקיד קריטי יותר.
עדשות מגע הן הפתרון המומלץ לבעלי ובעלות קרטוקונוס, גם בשלבים המוקדמים של המחלה וגם כשהיא מחמירה עד כדי צורך בניתוח – לאחריו נמשך השימוש בעדשות. עוד חשוב להדגיש שבמרבית המקרים נדרשות עדשות מורכבות: עדשות מגע סקלרליות, עדשות היברידיות, עדשות Rose K, עדשות פיגיבק (Piggyback) או עדשות מגע קשות RGP. באופן טבעי עדשות מגע משוכללות הן מוצר לא זול – אבל כמובן שגם התמורה גבוהה מאוד, ובנוסף, אם יש לכם תוכנית שב”נ (כללית מושלם / מכבי זהב / לאומית כסף וכו’), תוכלו לקבל החזר על חלק מהסכום דרך קופת החולים שבה אתם חברים. בעמוד זה תמצאו פירוט של זכויות החברים בקופות החולים השונות.
קופת חולים כללית
חולים בקרטוקונוס מעל לגיל 18 שהם עמיתי כללית מושלם זכאים להחזר בגובה 75% מהסכום ששילמו עבור עדשות המגע המתאימות להם. ההחזר המקסימלי הוא 1,230 ש”ח לכל עדשה (כלומר לכל עין). את הזכאות הזו, ששווה לכם לא מעט כסף, תוכלו לממש אחת לשנה.
חשוב לציין שאם תצטרפו עכשיו לכללית מושלם תתבקשו להמתין 3 חודשים עד שתהיו זכאים להטבה המשמעותית הזו. ההחזר ניתן כנגד קבלה עם חותמת מקורית. בפעם הראשונה שמבקשים החזר יש לצרף הפניה של רופא עיניים.
מכבי שירותי בריאות
בעלי “מכבי כסף” משלמים עבור עדשות לקרטוקונוס סכום כסף מסוים בהתאם למחירון השתתפות עצמית שמפרט את התשלומים עבור הסוגים השונים של העדשות. ניתן לממש את האופציה פעם אחת בשנה קלנדרית.
בעלי “מכבי זהב” משלמים השתתפות עצמית מופחתת, וגם הם יכולים לנצל את ההטבה אחת לשנה קלנדרית. בעלי מכבי זהב וכסף נדרשים להציג אישור מאופטומטריסט/ית והפניה של רופא/ה.
ב”מכבי שלי” מופעלת תוכנית שנקראת “צ’ק כיסוי” ובמסגרתה ניתנת הנחה של 50% של עדשות מגע כשהסכום המצטבר במשך 3 שנים הוא 1,018 ש”ח.
קופת חולים לאומית
עמיתי “לאומית כסף” ו”לאומית זהב” זכאים להחזר בגובה 80% עבור 2 עדשות מגע לקרטוקונוס בכל שנה, כלומר עדשה לכל עין. סכום ההחזר המרבי בתוכנית הראשונה הוא 794 ש”ח לכל עדשה, ובתוכנית השנייה – 1,134 ש”ח. נדרשת הפניה של רופא עיניים לצורך מימוש הזכאות.
תקופת האכשרה היא 3 חודשים.
חולי קרטוקונוס עד גיל 18
קרטוקונוס היא מחלה שמתפרצת בגיל צעיר, כך שישנם גם חולים מתחת לגיל 18. בגילאים אלה סל הבריאות הממלכתי כולל מימון מלא של 2 עדשות מגע קשות בכל שנה קלנדרית. את הבקשה למימון יש להגיש למשרד הבריאות בצירוף הפניה של רופא עיניים מוסמך.
על מה חשוב להקפיד כשרוכשים עדשות קרטוקונוס?
מחיר כל מוצר הוא תמיד שיקול בכל קנייה. יחד עם זאת בגלל מורכבות הפתרון במקרים של קרטוקונוס, והצורך בעדשות מגע שמותאמות באופן מושלם למצב של הקרניות הספציפיות אצל כל מי שלקה במחלה זו, המשקל של המחיר צריך להיות נמוך יחסית – והדגש צריך להיות על איכות העדשות והתאמתן לאדם. מאחר שמדובר במחלה שנכון לעכשיו אין לה תרופה, כדאי לבחור קופת חולים גם על סמך הסיוע הכספי שהיא מעניקה עבור קניית עדשות קרטוקונוס – וכך לחסוך סכומים גבוהים לאורך השנים.
יש לכם או לבני המשפחה שלכם קרטוקונוס? קבעו תור. יש לי פתרונות!
קרטוקונוס היא מחלה לא פשוטה, שהולכת ומחמירה עם השנים. בנוסף מחלת הקרטוקונוס מתפרצת בגיל צעיר יחסית, ולכן למי שחולה בה צפויות הוצאות כספיות גבוהות לאורך החיים. על-מנת להקל על ההתמודדות בהיבט הכלכלי, כדאי לדעת מהן הזכויות של חולי קרטוקונוס – ופירוט מלא תמצאו בעמוד זה.
זכויות חולי קרטוקונוס בביטוח לאומי
גוף אחד שבו יש לחולי קרטוקונוס זכויות הוא באופן טבעי המוסד לביטוח לאומי. ההתנהלות מול גוף זה מתחילה בהגשת תביעה – באמצעות טופס בל/7801 לקבלת קצבת נכות כללית. לטופס התביעה יש לצרף אבחונים רלוונטיים וחוות דעת מטעם רופאי עיניים ואופטומטריסטים מוסמכים. בפרט נדרשות תוצאות בדיקות כמו מיפוי קרנית ואחרות.
לאחר הגשת התביעה תזומנו לוועדה רפואית. על בסיס הלקויות הקיימות (גם בראייה וגם אחרות) נקבעים אחוזי נכות קרטוקונוס, ועל בסיס אחוזי הנכות נקבעת דרגת אי כושר. הרף המינימלי הוא 60% נכות או 40% ומעלה בתנאי שיש ליקוי אחד שמקנה זכאות ל-25% (וליקויים נוספים שמצטברים ליותר מ-40%). עבור עקרות בית הרף הוא 50%.
כשאחוזי הנכות מובילים לדרגת אי כושר, המוסד לביטוח לאומי משלם קצבה חודשית. גובה הקצבה נע בין 1,908 ל-3,321 ש”ח בהתאם לחומרת הליקויים, וכמו כן ייתכנו תוספות עבור בן/בת זוג עם הכנסה נמוכה ועבור ילדים עד גיל 18.
זכויות בקופות החולים
קופות החולים השונות מעניקות זכויות לחולי קרטוקונוס בהקשר של רכישת עדשות מגע. בהקשר זה חשוב להדגיש שבעלי ובעלות קרטוקונוס, מחלה שמעוותת את צורת הקרנית והופכת אותה מכיפה לחרוט, זקוקים לעדשות מגע מיוחדות כדי לתקן את לקות הראייה שגורם העיוות.
האופציות המתאימות הן עדשות מגע היברידיות (כלומר עדשות שחלקן רך וחלקן קשה), עדשות סקלרליות (עדשות מגע גדולות מהרגיל שמונחות לא על הקרנית אלא על לובן העין), עדשות פיגיבק (מערך של 2 עדשות בכל עין, אחת רכה שמונחת על הקרנית ואחת קשה שמונחת על זו הרכה ולא ישירות על הקרנית כדי שהשימוש יהיה נוח גם לטווח ארוך), עדשות Rose K (שמתאימות למקרים ספציפיים של קרטוקונוס) ועדשות קשות RGP.
עדשות מגע לקרטוקונוס יכולות להיות יקרות יחסית, וקופות החולים מציעות השתתפות במימון. בקופת חולים כללית תקבלו החזר של 75% ממחיר העדשות, בתנאי שיש לכם כללית מושלם, וזאת עד לתקרה של 1,230 ש”ח לכל עדשה, פעם בשנה.
זכויות חולי קרטוקונוס ב”מכבי שירותי בריאות” משתנות בהתאם לסוג הביטוח המשלים. כך למשל בעלי ובעלות “מכבי שלי” מקבלים הנחה בגובה 50% על עדשות המגע בסכום מצטבר של כ-1,000 ש”ח במשך 3 שנים. בקופת חולים לאומית מי שיש להם “לאומית כסף” או “לאומית זהב” מקבלים החזר של 80%, עד לתקרה של כ-800/1,150 ש”ח לכל עדשה (בהתאם לתוכנית הספציפית).
זכויות חולי קרטוקונוס מתחת לגיל 18
קרטוקונוס עשויה להתפרץ כבר בסביבות גיל 15. צעירים וצעירות מתחת לגיל 18 שזקוקים לעדשות מגע קשות עקב המחלה מקבלים מימון מלא על בסיס סל בריאות ממלכתי. לצורך מימוש זכויות חולי קרטוקונוס בגילאים אלה יש להגיש בקשה למשרד הבריאות ולצרף אליה הפניה מטעם רופא עיניים.
חולי קרטוקונוס – זכויות במוסדות אחרים על בסיס אחוזי נכות
גם במוסדות נוספים זכויות חולי קרטוקונוס תלויות באחוזי הנכות שקבע המוסד לביטוח לאומי. למשל – עם 40% נכות ומעלה הבנקים גובים עמלות נמוכות מהרגיל, עם 20% ומעלה ישנה זכאות להכוונה תעסוקתית ובעלי ובעלות קרטוקונוס עם 60% נכות ומעלה זכאים לתג נכה ולתשלום אגרת רישוי מופחתת.
יש לכם או לבני המשפחה שלכם קרטוקונוס? קבעו תור. יש לי פתרונות!
קרטוקונוס הינה מחלת עיניים שפוגעת באחד המרכיבים החשובים ביותר בגלגל העין – הקרנית. זוהי מחלה שכיחה יחסית, כשעל-פי מחקרים עדכניים 1 מכל 1,000 בני אדם סובל מראייה לקויה עקב הפגיעה בקרנית. מאפיין ייחודי נוסף הוא מועד ההתפרצות של המחלה: אם בעיות אחרות הקשורות לעיניים כגון גלאוקומה, קטרקט ו-AMD מאפיינות בעיקר מבוגרים ואפילו מבוגרים מאוד, קרטוקונוס עשויה להופיע כבר במהלך גיל ההתבגרות. נכון לעכשיו לא ניתן לרפא את המחלה, אבל כן ניתן לתקן את לקויות הראייה שהיא גורמת ולאפשר לבעלי ובעלות קרטוקונוס לחיות איתה בלי לפגוע באיכות החיים.
בעמוד זה תוכלו לקרוא מידע מקצועי מקיף אודות המחלה, ובפרט למצוא תשובות לשאלות הנפוצות ובהן מהם הגורמים לקרטוקונוס, מהם התסמינים הנפוצים, איך ניתן לאבחן את המחלה, הדגשים הייחודיים של קרטוקונוס בגיל ההתבגרות, התפתחות המחלה וכמו כן כל הפתרונות הקיימים עבורה.
מה זה קרטוקונוס?
השם קרטוקונוס (Keratoconus) הוא במקור מהשפה היוונית. זהו חיבור של שתי מילים – Kerato שפירושה קרנית, ו-Conus שהמשמעות שלו היא חרוט (קונוס). חיבור שתי המילים ושמה של המחלה מבטא את המהות שלה: קרנית העין, שבמצב תקין מתאפיינת בצורה של כיפה, הופכת בהדרגה לחרוטית יותר ויותר.
הסיבה להיווצרות צורת חרוט היא שהחלק התחתון של הקרנית וגם החלק המרכזי שלה הופך לדק יותר, ולכן הקמירות של שכבה זו בגלגל העין אינה אחידה. במרבית המקרים (כ-90%) המחלה משפיעה על שתי הקרניות, אם כי ייתכנו גם הבדלים במידת העיוות של כל אחת מהקרניות.
מהן הסיבות למחלה?
המדע עדיין לא הצליח לפענח בוודאות את הגורמים להתפתחות קרטוקונוס, אם כי כבר יש מספר השערות מובילות לגבי התהליך שבסופו קרנית העין מקבלת צורה של חרוט.
בפרט ישנה הסכמה כי ככל הנראה מדובר במחלה עם יסוד גנטי, כלומר כזו שעוברת בתורשה. למעשה אף זוהו מספר גנים שגורמים לפגם בחלבונים שבונים את קרניות העין. אפשרות נוספת שנבדקת היא חוסר איזון של אנזימים מסוימים. על-פי תיאוריה זו, הפעילות האנזימטית הלא תקינה כרוכה בתוצרי לוואי חומציים, ואלה הופכים חלקים מהקרנית לדקיקים יותר כך שצורת האיבר משתנה.
סיבה אחרת היא שפשוף של העיניים לעיתים קרובות מדי, למשל עקב אלרגיה או בשל הרכבת עדשות מגע לא מתאימות. בהתאם ילדים שהעור שלהם מגורה או יבש נמצאים בקבוצת סיכון ללקות בקרטוקונוס. עוד מסקנה חשובה של מחקרים שניסו לזהות גורמים אפשריים למחלה היא שבעלי ובעלות תסמונת דאון נמצאים גם הם בקבוצת סיכון (מפני שהם נוטים לשפשף את העיניים לעיתים קרובות יחסית).
לכל הנ”ל, ובמיוחד למי שבמשפחה שלהם כבר יש חולים בקרטוקונוס כך שגם הם עשויים לשאת את הגנים הבעייתיים בהקשר זה, מומלץ להקפיד על בדיקות תקופתיות כדי שאם המחלה תתפרץ היא תאובחן מוקדם ככל האפשר (בהמשך העמוד תמצאו הסברים מפורטים לגבי אבחון קרטוקונוס).
הסימפטומים של קרטוקונוס
סימפטומים עיקריים
ירידה בחדות הראייה ובפרט לרוחק – כלומר קוצר ראייה (שעלול להחמיר עם הזמן)
אסטיגמציה – לקות שמוכרת גם בשם “צילינדר”, ושהמהות שלה היא שבירת האור בשני מוקדים שונים במקום במוקד אחד. כתוצאה מכך הראייה הופכת למטושטשת (גם לרחוק וגם לקרוב)
הופעת הילות סביב מקורות אור – עד כדי סינוור
רגישות מוגברת – ואף מופרזת לאור
עייפות של העיניים
שינויים תכופים יחסית במרשם של המשקפיים או עדשות המגע – גם של המספר וגם של הצילינדר (בשל העובדה שהמחלה מחמירה עם הזמן)
איך מאבחנים קרטוקונוס?
הקרנית נמצאת כאמור מתחת ללובן העין ומעל לקשתית ולאישון. זהו האיבר בעל כמות תאי העצב הגבוהה ביותר ביחס לגודלו בכל הגוף, ויש בו 5 שכבות: אפיתל, באומן (Bowman), סטרומה (Stroma), דסמט (Descemet) ואנדותל.
קוטר הקרנית הוא כ-11 מ”מ, ואצל אדם בריא העובי שלה הוא בערך חצי מ”מ בחלק המרכזי ובין 0.6 מ”מ ל-0.8 מ”מ בחלקים ההיקפיים. מחלת הקרטוקונוס גורמת כאמור לעיוות בצורת הקרנית כך שהיא הופכת מכיפה לחרוט, ולכן האבחון מבוסס על בדיקה שנקראת מיפוי קרנית ושמספקת מידע מדויק לגבי עובי שכבה זו בגלגל העין בכל נקודה ונקודה.
סוגי מכשירי טופוגרפיה לביצוע מיפוי קרנית
הבדיקה מבוצעת באמצעות מכשיר טופוגרפיה ייעודי. למעשה יש מספר סוגים של מכשירי טופוגרפיה וטכניקות לביצוע הבדיקה. אופציה אחת היא פלאסידו (Placido topography), כשבשיטה זו מתקבל מידע רק לגבי החלק הקדמי של הקרנית. אופציה שנייה היא סליט טופוגרפי – מכשיר שמקרין חריצים של אור משני הצדדים של הקרנית, וההחזר נקלט ומתורגם להדגמה מדויקת של פני השטח הקדמיים והאחוריים גם יחד. השיטה המתקדמת ביותר נקראת פנטקאם (Pentacam) והיא מבוססת על עשרות צילומים של כל חלקי הקרנית עד לעומק העין.
חשוב להדגיש כי הבדיקה לא כואבת ולא משפיעה על הראייה. מיד לאחר סיום המיפוי ניתן לחזור לשגרת חיים מלאה, כולל נהיגה. על-מנת להפיק מקסימום תועלת ממיפוי קרנית חשוב מאוד להפקיד את ביצוע הבדיקה בידי אופטומטריסטית עם ניסיון רב, כך שהפענוח יהיה מדויק לחלוטין.
שלבי ההתפתחות של קרטוקונוס
אחת התופעות העיקריות של קרטוקונוס היא החמרת לקויות הראייה עקב החמרת מידת העיוות של הקרנית. כתוצאה מכך גדל גם המספר של העדשות וגם הצילינדר.
בחלק מהמקרים קצב ההתפתחות של המחלה איטי למדי, ויש גם מצבים שבהם בסביבות גיל 30 היא נעצרת. עוד כדאי לדעת שהשינויים בשתי העיניים לא בהכרח אחידים, וכמו כן ייתכנו תקופות של החמרה מהירה במצב. בשלב הראשוני יש יכולת טובה יותר לייצב את הקרנית כשהבסיס לכך הוא אבחון מוקדם ומציאת מענה מדויק לקשיים שיצרה המחלה.
שלב ראשוני
בשלב הראשוני של קרטוקונוס הסימפטומים העיקריים הם ראייה מטושטשת ופגיעה בראייה בשעות הלילה. כמו כן ייתכנו הילות מסביב למקורות אור שונים. בדרך כלל הצילינדר יהיה בין 0.50 לבין 2.50, כלומר אסטיגמציה קלה-בינונית, ובמגמת עלייה. תיקון הראייה יושג באמצעות עדשות מגע או משקפיים. עדשות מגע לקרטוקונוס קל יכולות להיות גם רכות וגם קשות, כשבאופן טבעי כדאי להקפיד על מרשם עדכני מדויק.
שלב הביניים
בשלב זה הצילינדר כבר עובר את ה-2.50 ויכול להגיע גם ל-4.00, כך שמשקפיים כבר מתקשים לספק את חדות הראייה הנחוצה. התמונה שמתקבלת מהתבוננות גם למרחק קצר וגם למרחק גדול מטושטשת, וגם הסינוור הופך לשכיח.
בשלב זה הפתרון הוא עדשות לקרטוקונוס, כלומר עדשות מגע ייעודיות – סקלרליות, ROSE K, פיגיבק, היברידיות או SOFT K. כמו כן כדאי לשקול טיפולים כמו קרוס לינקינג או השתלת טבעות (פירוט לגבי כל אלה תמצאו בהמשך העמוד, בחלק שעוסק בטיפולים בקרטוקונוס).
מחלה מתקדמת
שלב שבו האסטיגמציה גדולה במיוחד (מעל 4.00) ובחלק מהמקרים רקמת הקרנית סובלת מהרס – עקב הצטלקויות, עכירויות ובצקות. כשזה המצב, נדרשת השתלת קרנית. עפ”י הסטטיסטיקות העדכניות, בין 20% ל-25% מהחולים בקרטוקונוס יגיעו לשלב המחלה המתקדמת ויזדקקו לניתוח.
אפשרויות הטיפול בקרטוקונוס
טיפול בקרטוקונוס מתמקד בתיקון לקויות הראייה שנגמרו עקב עיוות צורת הקרנית. ככל שהמחלה מתפתחת כך נדרשים פתרונות מורכבים יותר, לרבות ניתוחים שונים. בחירת הפתרון בכל נקודת זמן חייבת להתבסס על אבחון עדכני שבוצע באופן מקצועי.
עדשות מגע רכות / משקפיים
בשלב הראשוני של המחלה אין צורך בפתרון מיוחד – עדשות מגע רכות או משקפיים יספקו את התיקון האופטי הדרוש. כשבוחרים עדשות לקרטוקונוס חשוב להקפיד על מרשם מדויק, וזאת מפני שגם מידת קוצר הראייה וגם הצילינדר משתנים ואפילו בקצב מהיר בתקופות מסוימות. בהתאם נדרשת ערנות מצד החולה ותשומת לב למצב הראייה – אם גם עם המשקפיים או עדשות המגע הראייה לא חדה מספיק, ייתכן שהגיע הצורך להתקדם לעדשות מגע קשות ובכל מקרה כדאי לקבל חוות דעת מקצועית של אופטומטריסטית מנוסה.
עדשות מגע קשות
מאחר שהעדשה קשה היא לא מקבלת את צורתה של הקרנית, ולכן העיוות של הקרנית למעשה מתבטל. עדשות מגע קשות לקרטוקונוס כוללות קימורים ייחודיים בהתאמה מלאה למצב העדכני של העין. חשוב להדגיש כי כיום עדשות המגע הקשות נוחות יותר להרכבה בהשוואה לעבר, ובפרט אם מקפידים לרכוש מוצר איכותי. אם בכל זאת ישנה אי נוחות שמונעת שימוש בפתרון זה, ניתן להיעזר בסוגים אחרים של עדשות מגע – עדשות היברידיות או עדשות פיגיבק.
עדשות היברידיות / עדשות פיגיבק (PiggyBack)
שני סוגי עדשות מגע לקרטוקונוס עם מכנה משותף: בשניהם יש שילוב של עדשות קשות ורכות. העדשות ההיברידיות בנויות כך שהמרכז שלהן קשיח ומספק תיקון אופטי אופטימלי ואילו ההיקף רך ובזכותו ההרכבה נוחה גם במשך שעות רבות מדי יום. מאפיין נוסף של עדשות מגע היברידיות הוא עבירות גבוהה לחמצן בחלק המרכזי שלהן.
עדשות פיגיבק בנויות במתכונת של עדשה על עדשה. על הקרנית עצמה מולבש החלק הרך שעשוי מסיליקון הידרוג’ל ומבטיח נוחות, ועל גבי העדשה הרכה מורכבת עוד עדשה, קשה, והיא מאפשרת לתקן גם פגם משמעותי בראייה במקרים של קרטוקונוס ברמת חומרה בינונית.
עדשות ROSE K
פתרון מתאים למקרי קרטוקונוס ספציפיים שבהם ישנה קמירות גבוהה במיוחד בחלק התחתון של קרנית העין. כשזה המצב, נדרש תכנון גיאומטרי מורכב מאוד על-מנת שהעדשה תתאים לקרנית ויתקבל התיקון הרצוי לראייה.
עדשות סקלרליות
עדשות מגע סקלרליות הן עדשות מגע בקוטר גדול מהרגיל. בזכות הגודל הן מונחות על שכבת לובן העין שמעל לקרנית (שכבה שנקראת סקלרה, ולכן העדשות נקראות סקלרליות). כתוצאה מכך העדשות לא מונחות על הקרניות ולכן זהו פתרון מתאים לקרטוקונוס ואפילו למקרים מתקדמים יחסית. גם אחרי ניתוח השתלת קרנית ייתכן צורך בסוג זה של עדשות. מאפיין נוסף של עדשות מגע סקלרליות הוא שבמהלך התקנתן בעין מוסיפים נוזל לחלל שביניהן לבין הקרנית – נוזל שמונע יובש בעין.
קרוס לינקינג
קרוס לינקינג הוא טיפול בקרטוקונוס שמטרתו להאט את קצב התפתחות המחלה. זוהי שיטה חדשנית שמיושמת בשלב הביניים של הקרטוקונוס ובלא מעט מקרים מצליח למנוע הגעה לשלב המתקדם ובכך חוסך לחולה ניתוח.
מהות הטיפול, שמבוצע ע”י רופא עיניים מיומן בלבד, היא יצירת קשרים חדשים בין סיבי הקולגן שמרכיבים את הקרנית (בשכבת הסטרומה). הקשרים הביו-כימיים שנוצרים במהלך הטיפול מקשיחים את הקרנית ומייצבים אותה כך שהתפתחות המחלה נבלמת או לכל הפחות מואטת במידה ניכרת.
כדי ליצור קשרים ביו-כימיים בין סיבי הקולגן מסיר רופא העיניים את שכבת האפיתל (השכבה החיצונית ביותר של הקרנית) ומזליף לעין טיפות שמכילות ריבופלבין (ויטמין B2). בשלב הבא הוא מקרין קרני UV (אור אולטרה סגול) על הקרנית ובזמן זה ממשיך להזליף את הוויטמין הנ”ל. האור האולטרה סגול מפעיל את הריבופלבין ובכך מתניע את התהליך הביו-כימי שבסופו הקרנית הופכת לחזקה יותר ומפסיקה להתעוות.
הטיפול מבוצע תחת הרדמה מקומית. לאחר השלמת הפעולות הנ”ל מונחת על העין עדשה טיפולית עד להיווצרות שכבת אפיתל חדשה. בימים הראשונים ייתכנו אי נוחות מסוימת וכאב קל, אולם ככלל ההחלמה פשוטה יחסית. במרבית המקרים טיפול קרוס לינקינג מבוצע בגיל צעיר – סוף גיל ההתבגרות או בשנות ה-20.
השתלת טבעות
עוד טיפול בקרטוקונוס שנועד לעכב את התפתחות המחלה הוא השתלת טבעות. ניתוח זה מאפשר להמשיך ולהיעזר באחד הסוגים של עדשות מגע לקרטוקונוס מבלי להזדקק לניתוח השתלת קרנית שהוא הליך כירורגי מורכב הרבה יותר ועל כן גם מחייב החלמה ממושכת.
הטבעות שאותן משתיל רופא עיניים, כמובן בעל ניסיון בתחום ספציפי זה, הן שני חצאי עיגולים שעשויים מחומר קשיח. לצורך השתלתן יוצר המנתח שתי תעלות בצידי הקרנית, בחלק ההיקפי שלה, לרוב באמצעות לייזר. הנחת הטבעות מובילה להשטחה מסוימת של הקרנית ולתיקון אופטי. משך הניתוח הוא כ-15 דקות, והוא מתבצע בכל אחת מהעיניים בנפרד בהפרש של מספר ימים.
השתלת קרנית
ניתוח מורכב אבל כזה שזוכה לאחוזי הצלחה גבוהים כשהוא מופקד בידיים מיומנות. בנוסף, סיכויי הדחייה של האיבר המושתל נמוכים מאוד וזאת משום שאין כלי דם בקרנית.
יש שתי דרכים להשתיל קרנית: שיטה אחת היא השתלה מלאה של כל 5 השכבות של הקרנית וליתר דיוק של החלק המרכזי בקרנית (שנלקחת מאדם שהלך לעולמו אשר הביע נכונות לתרום איברים). בשיטה השנייה מושתלות רק חלק מהשכבות של הקרנית, ובפרט נשארות שכבות האנדותל והדסמט של החולה בקרטוקונוס.
שני סוגי הניתוחים מחייבים החלמה ממושכת יחסית. לאחר הניתוח נמשך השימוש בעדשות לקרטוקונוס. בשל הצורך להתאים אותן באופן מושלם לקרניות המושתלות חשוב מאוד להגיע לאופטומטריסטית עם בקיאות מקצועית ספציפית וניסיון עשיר במתן שירות זה לבעלי ובעלות קרטוקונוס מתקדם.
שאלות ותשובות בנושא קרטוקונוס
כמה נפוצה מחלת הקרטוקונוס?
מחלת הקרטוקונוס נמצאת אצל %2 באוכלוסיה. שיעור המחלה גבוה פי 11 ביחס למדינות מערביות. המחלה נפוצה באזור הים התיכון . תוקפת בעיקר צעירים בגילאי 21 משני המינים. מתמשכת ומחמירה עד שהיא מגיעה להתייצבות לקראת גיל 40.
כיצד ניתן לזהות את מחלת הקרטוקונוס?
האבחון של מחלת הקרטוקונוס נעשה על ידי שילוב של מספר בדיקות וירידה גוברת בחדות העיניים. עליה בצילינדר, מציאת רפלקס מוזר בצורת מספריים במהלך בדיקה של האופטומטריסט, מיפוי ממוחשב של הקרנית במיוחד מיפוי אחורי יאבחן את המחלה לפני הופעת הסימנים.
מה עוצר את מחלת הקרטוקונוס?
קשרי צילוב (קרוס לינקינג) היא שיטת טיפול שמחזקת את הקרנית ובכך עוצרת את התקדמות המחלה. הטיפול הוא ניתוח שעל ידי חיזוק והקשחת רקמת הקרנית ניתן יהיה לעצור את תהליך ההתקמרות שלה וכדאי לבצע את זה בתחילה שבה מופיעה המחלה.
אם אפשר לחיות חיים איכותיים עם מחלת הקרטוקונוס?
כן, באמצעות עדשות מגע מיניסקלרליות או סקלראליות הנותנות מענה לראיה לנוחות וליובש של המחלה נוכל לחיות ”חיים טובים ”עם המחלה.
האם אפשר להרכיב עדשות מגע סקלרליות כל היום?
בוודאי, העדשות המגע הסקלרליות נוחות מאד ובתוכם יש נוזל שנותן רטיבות לעין במהלך שעות היום.
כל כמה זמן מומלץ להחליף את העדשות מגע הסקלרליות?
ממוצע אורח חיים של העדשות המגע הסקלרליות שנתיים. מומלץ פעם בשנה ללכת לרופא עיניים ולאופטומטריסט למעקב.
יש לכם או לבני המשפחה שלכם קרטוקונוס? קבעו תור. יש לי פתרונות!
הראייה היא אחת היכולות החשובות ביותר לכל אדם. כשיש מחלה שגורמת ללקות ראייה, השאלה הראשונה שעולה היא מהם התסמינים שלה בעצם. חשוב לדעת שבמקרה של קרטוקנוס תסמינים שונים יכולים להופיע, ויש הבדלים בין החולים במחלה (הנפוצה למדי – השכיחות שלה היא 1:2,000). יש כמובן גם מכנה משותף, ובעמוד זה תמצאו מידע מפורט אודות הסימפטומים, השפעתם על חיי היומיום וגם הדרכים להתמודד עם הפגיעה בראייה.
התסמינים המשמעותיים של מחלת הקרטוקונוס
הסימפטום הבולט ביותר הוא פגיעה הולכת ומחמירה בחדות הראייה. בפרט באה לידי ביטוי פגיעה זו בקושי להבחין באובייקטים קטנים ומרוחקים מהעין, ולכן יש גם מקרים שבהם האבחון הראשוני הוא קוצר ראייה – אבחון שגוי כמובן.
תסמין שני שקיים אצל רבים מבין בעלי ובעלות קרטוקונוס הוא הופעה של הילות סביב אובייקטים בוהקים או מקורות אור. עוד סימפטום הוא קושי להבחין בין גוונים שונים וצבעים, וכמו כן תיתכן הופעת כתמים באזורים שונים של שדה הראייה (מעין צלליות).
כשהמחלה בשלבים מתקדמים – ובהקשר זה חשוב להדגיש שנכון לעכשיו אין תרופה לקרטוקונוס והיא מתאפיינת בהחמרה הדרגתית – ניתן גם לראות פיזית את הקימור בקרנית, כלומר את הפיכתה מכדור לחרוט.
אילו תסמינים יש במקרים של קרטוקונוס בעין אחת?
כשיש רק בעין אחת קרטוקונוס תסמינים נוספים אפשריים הם ירידה באיכות ראיית העומק, כלומר הראייה בתלת מימד, וכן ראייה מטושטשת. קרטוקונוס בעין אחת בלבד, או מצב שבו יש הבדל בלתי מבוטל במידת החומרה של המחלה בין שתי העיניים – כלומר אחת הקרניות היא בעלת צורת חרוט מובהקת יותר בהשוואה לשנייה – הם תופעות נפוצות יחסית.
איך משפיעים תסמיני הקרטוקונוס על שגרת היומיום?
הפגיעה בחדות הראייה, הופעת ההילות סביב מקורות האור, הצלליות והתסמינים הנוספים מייצרים באופן טבעי הפרעות שונות לשגרת היומיום. בין השאר ישנו קושי לקרוא, קושי לנהוג וגם הראייה בשעות הלילה הופכת לפחות ופחות טובה. מאחר שהקרטוקונוס מתאפיינת כאמור בהחמרה הדרגתית, כל הקשיים הנ”ל עלולים להחמיר ולייצר פגיעה משמעותית בשגרת היומיום.
ככל שהאבחון המקצועי – כלומר הידיעה שאכן מדובר בקרטוקונוס ולא בקוצר ראייה למשל – מוקדם יותר, כך ניתן למצוא את המענה הטוב ביותר ללקויות, ולשפר את איכות החיים.
התמודדות עם תסמיני המחלה
לחולי קרטוקונוס תסמינים רבים שמחייבים מציאת פתרונות. בשלבים הראשוניים של המחלה הפתרון הוא פשוט עדשות מגע – ובעצם לא כל-כך פשוט משום שבדרך כלל נדרשות עדשות ייעודיות לקרטוקונוס. בין האפשרויות: עדשות סקלרליות (עדשות בעלות קוטר גדול מהרגיל שמונחות על לובן העין במקום על הקרנית), עדשות היברידיות (שכוללות מרכז קשיח והיקף רך), עדשות פיגיבק (עדשה קשה שמונחת על העין ומעליה עדשה רכה) וגם עדשות מגע קשות נושמות עשויות להתאים.
כשהמחלה מחמירה והתסמינים הופכים לנוכחים יותר, ייתכן שההמלצה תהיה על מעבר טיפול חדשני בשם קרוס לינקינג. טיפול זה מחזק את הקשרים בין סיבי הקולגן בקרנית ונועד להאט את קצב ההתקדמות של המחלה. במקרים חמורים ייתכן צורך בניתוח – האפשרויות הן השתלת טבעות או השתלת קרנית. לאחר הניתוח נמשך השימוש בעדשות מגע, וחשוב במיוחד להגיע לאופטומטריסטית מוסמכת לצורך התאמה מושלמת שלהן.
יש לכם או לבני המשפחה שלכם קרטוקונוס? קבעו תור. יש לי פתרונות!