אז מהו צילינדר?
צילינדר הוא הכינוי למרכיב בעדשה המתקן בעיה של “אסטיגמציה”. אסטיגמציה היא מצב שבו הקרנית, שאמורה להיות עגולה, היא בצורה אליפטית ובולטת מעט החוצה. כתוצאה מכך, קרני האור העוברות בקרנית לא מתמקדות בנקודה אחת על הרשתית אלא בשתי נקודות, כמומחש באיור:
עיוות זה בא לידי ביטוי בטשטוש בראייה, חוסר יכולת להתמקד וריצוד. המחשה של ראייה עם בעיית אסטיגמציה תוכלו לראות כאן:
האסטיגמציה יכולה להופיע כשלעצמה, ללא בעיות ראייה נוספות, או בשילוב של קוצר ראייה או רוחק ראייה. התיקון למצב זה נעשה באמצעות עדשה שיש בה צורת גליל (צילינדר) המבטלת את העיוות שנוצר מצורתה האליפטית של הקרנית. במילים אחרות, “עדשת צילינדר” היא הפתרון למצב של אסטיגמציה. סימול העוצמה נעשה בנוסף לסימון הרגיל של פלוס או מינוס בעדשה.
התופעה של אסטיגמציה היא נפוצה ביותר. במחקר שנערך בקרב 11,624 אנשים שעברו בדיקות ראייה ונזקקו למשקפיים עלה כי ל-47.4% מתוכם הייתה אסטיגמציה של 0.75 דיופטרות ומעלה. אותו מחקר אף גילה שאסטיגמציה נפוצה יותר אצל אנשים הסובלים מקוצר ראייה בהשוואה לאנשים הסובלים מרוחק ראייה.
למעשה, צילינדר בעין הוא לקות ראיה נפוצה למדי. לפי הערכות שונות אצל 1 מכל 3 בני אדם הראייה מתעוותת ברמת חומרה כזו או אחרת בגלל הצילינדר, כשבמקרים רבים האדם כלל לא מודע לבעיה. בהתאם כדאי מאוד לדעת מהם התסמינים השכיחים, ואם זיהיתם אותם אצלכם השלב הבא הוא הגעה לאופטומטריסטית מוסמכת לצורך בדיקה מקצועית.
התסמינים הנפוצים של צילינדר
התסמינים הנפוצים של צילינדר – או במונח המקצועי, אסטיגמציה – הם תמונה מטושטשת או מרוחה.
- ראייה מטושטשת – זהו הסימן המובהק ביותר לקיומו של צילינדר. הטשטוש יכול להיווצר כשממקדים את המבט בעצם רחוק (לדוגמה תמרור), וגם כשמתבוננים באובייקט קרוב (למשל מסך מחשב). כדאי לדעת שטשטוש של הראייה עלול להתרחש גם עקב מחלות עיניים שונות או ליקויים מבניים בגלגל העין. אצל בעלות ובעלי צילינדר הטשטוש מתאפיין בכך שהוא לא אחיד, אלא מופיע בדרך כלל כשהמבט הוא בזווית מסוימת. בכל מקרה רק בדיקה מקצועית של אופטומטריסטית מוסמכת מאפשרת לאבחן צילינדר בעין.
- מריחת אורות – חלק בלתי מבוטל מבעלות ובעלי הצילינדר כאמור לא מודעים לקיומה של הבעיה. דוגמה טובה לכך היא ציוץ שהעלה גולש בטוויטר עם שתי תמונות – אחת מציגה כלי רכב ורמזורים בלילה כפי שהם נראים בעין תקינה והשנייה של אותה מציאות בדיוק כפי שהיא נתפשת כשיש אסטיגמציה. ההבדלים בין התמונות, שבאו לידי ביטוי בעיקר במריחת האורות, עזרו לגולשים אחרים להבין שגם להם יש צילינדר בעין.
- כמו כן מייצר צילינדר בעין תסמינים נוספים, ובפרט כאבי ראש ועייפות. כאבי הראש הם תוצאה של התחושה הלא נוחה והמאמץ לנסות למקד את התמונה. באופן דומה האסטיגמציה מובילה במקרים רבים גם לעייפות. צילינדר בעין שלא מטופל נכון עלול להתפתח לכדי פזילה.
מדוע נוצר צילינדר בעין?
מקור לקות הראייה הוא עיוות של הקרנית. כשהקמירות של שכבה זו בעין אינה סימטרית, הוא שמגיע אל העין נשבר בשתי נקודות במקום במוקד אחד, וכתוצאה מכך הראייה מיטשטשת או שמתקבלת בצורה מרוחה. יש מספר גורמים אפשריים לאובדן הסימטריה בקרנית העין, והתוצאה היא בכל מקרה אסטיגמציה – וכמובן צורך בפתרון מותאם אישית לאדם.
איך מטפלים בצילינדר בעין?
אם גם אתם חושבים שאולי יש לכם צילינדר בעין תסמינים כמו תמונה מרוחה וכאבי ראש עוזרים לכם לקבל אינדיקציה ראשונית לצורך באבחון מקצועי. האבחון מהווה גם בסיס לטיפול, שכן בזכותו ניתן לדעת גם אם אן ישנה אסטיגמציה, וגם מהי מידת החומרה שלה.
באופן דומה למספר במשקפיים (לתיקון קוצר / רוחק ראייה), יש גם מספר לצילינדר בהתאם למידת העיוות בקרנית. פרמטר נוסף הוא הזווית של הצילינדר, בין 0 ל-180 מעלות, בהתאם למיקום המדויק של הא-סימטריה. על בסיס הנתונים הנ”ל ניתן לייצר עדשות שיספקו מענה גם לקוצר ראייה או רוחק הראייה וגם לצילינדר – כך שהראייה תחזור להיות תקינה לגמרי. עוד כדאי לדעת שיש גם עדשות מגע לצילינדר, ועבורן הדגש העיקרי הוא הוספת משקולת עדינה ומדויקת לחלק התחתון של העדשה, כך שהייצוב בעין יהיה בדיוק לפי ההטיה של הצילינדר – וינטרל אותו.
עדשות מגע צילינדר – מה הפתרונות הקיימים?
כאשר מדובר במשקפיים, ההתאמה של צילינדר פשוטה יחסית. נכון, יש הרבה יותר אפשרויות לבדוק לפני שקובעים סופית מה יהיה הצילינדר, אך אופטומטריסט מוסמך מנוסה יצליח לבצע את ההתאמה, ברוב המקרים, ללא בעיות מיוחדות.
לא כך הם פני הדברים כאשר מדובר בעדשות מגע צילינדר. למה? בניגוד למשקפיים שבהם העדשה קבועה במקומה, עדשות מגע חופשיות להסתובב בעין, דבר המקשה על התאמת צורת הגליל לעין באופן קבוע. נדרשת כאן טכנולוגיה כדי לייצב את העדשה.
בעבר ניסו לפתור את הבעיה על ידי חיתוך החלק התחתון של העדשה בצורה אופקית באופן שבו הוא יונח על העפעף התחתון וכך יגרום לייצוב העדשה במקומה (truncated). הפתרון הנפוץ היום הוא עיבוי העדשה בחלק התחתון באופן המייצר מעין משקולת המייצבת את העדשה (prism ballast).
אולם, העדשות המעובות הובילו לתלונות של חלק מהמטופלים על עייפות בראייה, דמעות ועיניים אדומות. עם התפתחות הטכנולוגיה גם בעיות אלה נפתרו: אזורי העיבוי בעדשה הפכו לדקים יותר באופן המשפר את הנוחות ואת אספקת החמצן לעין, וכיום ניתן למצוא עדשות מגע צילינדר נוחות מאוד לשימוש. עדשות מגע מסיליקון הידרוג’ל, למשל, מאפשרות אספקה של עד פי 7 חמצן לעין והן מומלצות לשימוש במרבית המקרים.
חשוב מאוד להבין שבחירה בעדשות מגע צילינדר חייבת להיעשות אצל אופטומטריסט מוסמך ומנוסה, שיודע לאבחן ולהתאים את העדשה למטופל. חשוב לבצע בדיקת ראייה מעמיקה ומקצועית שתאבחן במדויק את הצילינדר הנדרש והמתאים לכם וגם לבחור בסוג העדשה המתאימה:
- עדשות “טוריות” רכות
- עדשות קשות נושמות
- עדשות הידרוג’ל עם מרכיב לחות
- עדשות חודשיות, תלת שנתיות
- במקרים מסוימים הפתרון האידיאלי הוא התאמת עדשות מגע צילינדר הנעשות בהתאמה אישית, שיושבות על העין היטב, מתקנות את הבעיה ומביאות לאיכות ראייה טובה יותר.
הנה דוגמה:
הגיעה אליי לקליניקה אישה בת 37, מרצה באוניברסיטה, שהייתה מאוד מתוסכלת: אף אופטומטריסט לא הצליח להתאים לה עדשות מגע עם צילינדר. בבדיקה שערכתי גיליתי שיש לה בעיית ראייה משולבת שכללה, בין השאר, מבנה עין מאוד שטוח ויובש.
כיוון שאני מכירה היטב את תחום ייצור העדשות, שממנו התחלתי למעשה את הקריירה, הבנתי שאכן צריכים כאן התאמה מורכבת של העדשה כך שתתאים למבנה העין המיוחד למטופלת, שתיתן מענה לבעיית היובש ושתפתור את הבעיה שלה. לשמחתי, היא הסתגלה לעדשות הצילינדר שהתאמתי לה מהר מאוד ועד היום היא מתקשרת אליי להודות לי.
מתלבטים אם להרכיב עדשות מגע עם צילינדר בעין? אשמח לסייע.
רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר:
ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית
אולי יעניין אותך לקרוא גם על: