פזילה היא תופעה מוכרת אצל ילדים אך בהחלט קיימת גם פזילה אצל מבוגרים. הפזילה אומנם מוכרת בעיקר בשל ההשלכות הקוסמטיות שלה, הגורמות לילד וגם למבוגר לדימוי עצמי נמוך יותר, אך יש לה השלכות גם מעבר לפן האסתטי. כאשר העיניים אינן מתואמות זו עם זו ומתמקדות כל אחת בנקודה אחרת, מתקבלת תמונת תלת ממד מעוותת וכתוצאה מכך נתפוס באופן לקוי את המרחב. בתופעה של פזילה אצל מבוגרים ניתן לטפל במגוון דרכי טיפול, בהתאם לסוג הפזילה והגורם שבעקבותיו נוצרה, ולא רק באמצעות ניתוח.
מהי פזילה אצל מבוגרים?
בחודשי החיים הראשונים שלנו מתפתחת אצלנו ראייה דו עינית: תיאום שנוצר בין שתי העיניים והיכולת להתמקד באותה נקודה, מה שנותן לנו ראיית עומק. הפזילה מוגדרת כסטייה של אחת העיניים או שתיהן מציר הראייה המרכזי, דבר המשבש את ראיית העומק ואת התיאום בין העיניים.
חוסר התיאום בין העיניים עשוי גם להביא לכך שמכל עין יקבל המוח תמונה נפרדת, מה שייצור ראייה כפולה. אצל ילדים הדבר יכול להביא להתפתחות מצב של עין עצלה. אצל מבוגרים המצב של ראייה כפולה יכול להתרחש אם הפזילה נגרמה באופן פתאומי, למשל בעקבות פגיעת ראש. הפזילה מאובחנת על פי כיוון הסטייה:
- אזוטרופיה: פזילה פנימה לכיוון האף;
- אקזוטרופיה: פזילה החוצה, נגד כיוון האף;
- היפוטרופיה: פזילה לכיוון מטה;
- היפרטרופיה: פזילה לכיוון מעלה.
ממה נגרמת הפזילה?
גלגל העין מוחזק במקומו בתוך ארובת העין על ידי שישה שרירים: שני שרירים אופקיים המאפשרים את תנועת העין לצדדים, שניים אנכיים המאפשרים תנועה למעלה ולמטה ושני שרירים אלכסוניים המאפשרים את התנועה הסיבובית של העין. לכל שריר פעילות ראשונית המייחדת אותו אך גם פעילות משנית שצריכה להיות מתואמת עם פעילות השרירים האחרים. אם אנו מכוונים את המבט החוצה, השריר האופקי החיצוני נמתח והשריר הפנימי מתרפה. אם התיאום בין השרירים אינו מושלם והשריר הפנימי יימתח גם הוא, תהיה פזילה.
בעיה בתפקוד השרירים יכולה לנבוע מפגיעה עצבית כמו במקרה של שיתוק, או מפגיעה בשריר עצמו, למשל בעקבות פעילות יתר של בלוטת התריס, מצב הגורם לשינוי במבנה השריר ובמרקמו. סיבה אחרת לפזילה היא חוסר תיאום בין העיניים הנובע מבקרה לקויה של המוח על תפקוד השרירים. סיבה זו נפוצה אצל ילדים אך גם אצל מבוגרים, במיוחד כאלה שאצלם הייתה פזילה קטנה מילדות שהחמירה עם הזמן או כאלה שטופלו בילדותם בפזילה, בין אם בניתוח ובין אם באמצעות משקפיים.
אבחון פזילה אצל מבוגרים
פזילה אצל מבוגרים, כאמור, יכולה לנבוע מגורמים שונים. על מנת לטפל בה בצורה המתאימה יש לאבחן את הגורם להיווצרותה. כאשר מגיע אדם מבוגר עם פזילה שנוצרה לאחרונה, הוא יעבור בדיקות עיניים מקיפות: בדיקת חדות הראייה, בדיקת תנועות העיניים ומדידות הפזילה, ובדיקת רפרקציה המודדת את תשבורת האור בעין.
הפזילה יכולה להתרחש על רקע שינויים בחדות הראייה, כמו החמרה ברוחק הראייה באחת העיניים, אז מאמץ היתר של העין יכול לגרום לפזילה. היא יכולה להתרחש גם כתופעה משנית לבעיה חמורה יותר. מטופל יופנה לבדיקות נוספות במצב שבו התגלתה הגבלה בתנועת גלגלי העין או בהתאם לתופעות לוואי המלוות את הפזילה, כמו כפל ראייה היכולה להצביע על בעיה נוירולוגית.
טיפול בפזילה אצל מבוגרים: לא תמיד חייבים ניתוח
טיפול בפזילה אצל מבוגרים יכול להתבצע בכמה דרכים, תלוי בסוג הפזילה ובחומרתה.
- טיפול אופטי באמצעות פריזמות: הפריזמה היא עדשה דקה וייחודית המותקנת על גבי עדשת המשקפיים. היום ניתן למצוא עדשות משקפיים שעדשת הפריזמה שולבה כבר בתוכן. תפקידה של העדשה הפריזמטית הוא להסיט את קרני האור. הסטת קרני האור משמעה הזזת התמונה לכיוון מסוים וכך המטופל מקבל את תמונת העומק המלאה על אף הפזילה. הפריזמות יכולות להיות ורטיקליות, כלומר אנכיות, כך שהתמונה מוסטת לכיוון מעלה או מטה, או הוריזונטליות – אופקיות, המסיטות את התמונה פנימה או החוצה.
- תרגילי עיניים: תרגילי עיניים יכולים לעזור בפתרון חלק ממצבי הפזילה. התרגילים כוללים הסתכלות לקרוב ולרחוק, יכולת התכנסות והתבדרות של העין, ועבודה על יכולות תנועה. תרגילי העיניים נועדו לא רק לשיפור יכולותיה של העין אלא גם כדי להרגיל את המוח לבקרה טובה יותר שתביא לקבלת תמונת עומק. הטיפולים נעשים אצל האופטומטריסט וגם בבית ונמשכים שבועות מספר.
- ניתוח: במיוחד כשמדובר על פזילה אצל מבוגרים, במצבים רבים יהיה צורך בניתוח על מנת לתקן את הפזילה. מטרת הניתוח למקם את גלגלי העיניים כך שיהיו מקבילים זה לזה, זאת באמצעות הזזת שרירי העין למקום שיאפשר זאת. אצל מבוגרים נעשה במקרים רבים רק חלק מהניתוח בהרדמה כללית, ואילו חלקו האחרון נעשה בהרדמה מקומית. זהו ניתוח עם תפר מתכוונן. בניתוח ישנה החלשה, הרפיה של שריר המתוח מדי או מתיחה של שריר רפוי מדי באמצעות שינוי מיקום העגינה של אותו שריר בעין. לאחר כמה שעות עד כמה ימים נמדדת מידת הפזילה ובמידה שקיים עדיין צורך, יש אפשרות לבצע כיוון מחודש של התפרים על ידי השארת קצה חוט פתוח. כיוון התפרים מחדש אינו דורש הרדמה מלבד אלחוש באמצעות טיפות.
סיכום: חשד לפזילה? בקרו אצל האופטומטריסט
לסיכום, פזילה אינה גזירה שחובה להשלים איתה. בין אם זו פזילה מילדות שלא טופלה ובין אם זו פזילה שנוצרה לאחרונה, יש דרכים לטיפול בה. אם תופסים את הבעיה בהתחלה, בחלק מהמקרים אפשר גם לפתור אותה ללא ניתוח. טיפול בפזילה יעלה משמעותית את איכות החיים ואת הביטחון העצמי כך שיש לו השפעה על כל תחומי החיים.
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
טל’ נייד 052-2512312