עדשות מולטיפוקל: המדריך השלם לסוגי עדשות

אנחנו לא שמים לזה לב, אבל העיניים שלנו כל הזמן עובדות עבורנו. שימו לב מה קורה לעיניים שלכם ממש עכשיו: הן זזות יחד עם הטקסט. אם תרימו לרגע את המבט – הן יצטרכו להסתגל ולהתמקד מחדש למרחק הראייה החדש, וכשתחזירו מבט לכתבה – הן שוב יתמקדו מחדש. העומס על העין מייצר בעיות ראייה ככל שגיל האדם מתקדם, ומעבר לגיל 40 נוצרות בעיות במספר טווחי ראייה.

עדשות משקפיים רגילות מותאמות לטווח ראייה מסוים: בדרך כלל לראייה מרחוק או לראייה מקרוב. אולם מה קורה כאשר יש צורך בשיפור ביותר ממוקד ראייה אחד?

עדשות רב מוקדיות

טווחי הראייה שלנו הם אינסופיים: ממרחק השואף לאפס ועד האופק. עם זאת, ניתן לחלק את שדה הראייה לשלושה חלקים: ראייה לרחוק, ראייה לטווח ביניים וראייה לקרוב (קריאה). כאשר יש צורך בשיפור הראייה ביותר ממוקד ראייה אחד, צורך שמגיע באופן טבעי ככל שהגיל מתקדם, מומלץ להשתמש בעדשות בעלות יותר ממוקד אחד. עדשות אלו אשר מאפשרות ראייה חדה ליותר טווחי ראייה, בהתאם לצרכים ולסגנון החיים של כל מטופל.

עדשות שלהן יותר ממוקד אחד – ניתן לחלק לכמה סוגים:

עדשות ביפוקל

עדשות אלו מאפשרות ראייה חדה רק לשני טווחים: רחוק וקרוב. החיסרון של עדשות אלה אינו רק ההגבלה של טווחי הראייה, אלא המעבר החד בין טווחי הראייה המצריך תקופת הסתגלות ארוכה. בנוסף, קיימת בעיה אסתטית: בדרך כלל ניתן להבחין בפס הפרדה בולט בין החלק העליון של העדשה שנועד לראייה מרחוק לבין החלק התחתון שנועד לראייה מקרוב.עדשות ביפוקל נחשבות כיום למיושנות.

עדשות אופיס ועדשות דיגיטל

גם עדשות אלו מאפשרות ראייה ברורה לשני טווחים: טווח ביניים וטווח קרוב (ללא הטווח הרחוק).בדרך כלל טווח הביניים עומד על כארבעה מטרים, ועל כן עדשות אלו הן פתרון מתאים לאנשים העוסקים בעבודה מול מחשב או במשרד ומעבירים את המבט ממסמכים אל מסך המחשב או ממסך הסמארטפון אל העובד היושב לצדם. לעדשות אלה מראה אסתטי יותר מהביפוקל, הן עדינות יותר ופחות מגושמות ולא מבחינים בהן בפס הפרדה בולט. עדשות אופיס פחות מתאימות לאלה שגם הראייה שלהם לטווח רחוק מצריכה משקפיים. עדשת דיגיטל מתאימות לאנשים בשלב שלפני הצורך במולטיפוקל.

עדשות מולטיפוקל (עדשה רב-מוקדית)

עדשה זו מאפשרת ראייה צלולה, נקייה ונוחה לכל טווחי הראייה: קרוב, רחוק וביניים. השינוי המודרג בעדשה מותאם לתנועות הטבעיות של העיניים והראש וכך ניתן לקבל מקסימום שטח ראייה ברור והסתגלות קלה בהרבה. בעדשות מולטיפוקל מודרניות קשה להבחין בפסי ההפרדה בין חלקי העדשה.

עדשות פרוגרסיביות

עדשות פרוגרסיביות הן עדשות מולטיפוקל מתקדמות הכוללות את כל טווחי הראייה ובנוסף אין בהן פסי הפרדה כלל. הטכנולוגיה של עדשות פרוגרסיביות היא של עדשה העשויה כמקשה אחת עם חוזק אופטי שונה בחלקים שונים שלה. מעבר ליתרון האסתטי, העדשות הפרוגרסיביות מאפשרות את המעבר הנוח והחלק יותר בין מוקדי הראייה. החיסרון היחיד שלהן הוא מחירן הגבוה בהשוואה לעדשות מולטיפוקל רגילות.

עדשות מולטיפוקל - כל סוגי העדשות

חומרי הייצור של עדשות מולטיפוקל רב מוקדיות

זכוכית

בעבר ייצרו את עדשות המשקפיים מזכוכית. אולם עדשות מזכוכית בדרך כלל כבדות יותר וקיימת סכנת שבירה תמידית. יחד עם זאת עדשות מזכוכית אינן חשופות לשריטות כמו עדשות מפלסטיק. עדשות המיוצרות מזכוכית אינן מספקות הגנה לעיניים. את החיסרון הזה ניתן לפתור בעזרת ציפויים מיוחדים לעדשה.

פלסטיק

ניתן לייצר עדשות דקות בכ-20% מעדשת זכוכית רגילה, והן קלות הרבה יותר. עם זאת, חשוב לדעת שחומר גלם זה אינו מסנן 100% מקרינת ה-UV, אלא אם כן הוא מצופה בציפוי מגן מתאים. כמו כן, עדשות מפלסטיק נשרטות בקלות רבה יותר וחשוב לצפות אותן בציפוי נגד שריטות.

פוליקרבונט

זהו פלסטיק מיוחד, בעל רמת שקיפות גבהה ועמיד מאוד בפני שברים. ייחודו של החומר הוא גם בכך שניתן לייצר ממנו עדשות דקות במיוחד, דקות עוד יותר מהפלסטיק הרגיל – ודקות בכ-50% מעדשת זכוכית רגילה. עדשות העשויות מפוליקרבונט מספקות 100% הגנה מפני קרינת UV.

איך לבחור מסגרת מתאימה?

לרוב מתמקדים הן המטפלים והן המטופלים בסוג העדשה ובחומר שלה. אולם יש חשיבות רבה גם למסגרת המשקפיים, מה שמחייב נקיטת כללים בנושא זה. ברור שעל המסגרת להיות נוחה כיוון שהיא יושבת לכם על הפנים כל היום וללא החלפות. אולם יש לשים לב גם לגודל המסגרת ולבחור מסגרת שתאפשר מספיק שטח עדשה, שיאפשר חלוקה סבירה של חלקי העדשה לפי המרחקים השונים, מה שיקל מאוד על ההסתגלות.

כדאי גם להימנע ממסגרות שבהן יש קימור קטן סביב הפנים ולבחור במסגרת ישרה וזוויתית שתאפשר התאמה טובה יותר של העדשות.

וכמוכן, יש לוודא שהמסגרת יושבת נכון ביחס למבנה הפנים והעין. על מנת ליהנות מטווח ראייה גדול ככל הניתן יש לשים לב שהמסגרת העליונה אינה קרובה מדי לאישון ובכך מצמצמת את טווח הראייה לרחוק, מה שיוצר קושי בעיקר בנהיגה. אסור לשכוח שלפעמים המסגרת גולשת מעט מטה וכך מאבדים עוד שטח ראייה. יש לשים לב גם למסגרת התחתונה, במקרה שבו המסגרת התחתונה קרובה מדי לאישון אובד שטח ראייה לטווח קרוב, מה שיקשה עלינו בקריאה ובגלישה בסמארטפון.

איך לבחור משקפיים עם עדשות מולטיפוקל?

יש הרבה מאוד משתנים שמשפיעים על סוג העדשות המתאים לכם, החל ממצב העין, הצרכים המדויקים, אורח החיים וגם התקציב. כאמור, חשוב להתאים את המסגרת המתאימה לעדשות.

לכן חשוב מאוד להיבדק אצל אופטומטריסט מוסמך. חוץ מהבדיקה הטכנית של העין ושל הראייה, חשוב לשתף את האופטומטריסט גם באורח החיים המדויק שלכם כדי שתתאפשר התאמה מקסימלית.

כיום, אין צורך לסבול מהחלפת משקפיים תכופה או לוותר על הנוחות של מיקוד מצוין בכל הטווחים. הטכנולוגיה מאפשרת שימוש בעדשות מולטיפוקל רב מוקדיות (או עדשות מגע מולטיפוקליות) שקל להשתמש בהן ולהסתגל אליהן אם נעשתה התאמה אישית טובה.

רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר: 

ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312

ארזה פרוכטר - טיפול במחלות עיניים

לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc 
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית

Call Now Button