מכירים את התנועה הזו של הרמת משקפי הראייה לעבר המצח וקירוב הדף אל העיניים? זה קורה בדרך כלל סביב גיל 40, ומעיד שאתם צריכים סיוע בראייה לא רק לטווח הרחוק אלא גם לטווח הקרוב. בניגוד לעבר, אין צורך בשני זוגות משקפיים. היום יש עדשות מוליטיפוקל – משקפיים שהעדשות שלהן מתקנות ראייה גם לרחוק וגם לקרוב, ואפילו לטווחי ביניים, בהתאם לזווית בה העין מסתכלת דרך העדשה.
אם גם אתם מרימים את המשקפיים כדי לקרוא מודעה בעיתון או ווטסאפ בסמארטפון, הגיע הזמן לבדוק את אתם צריכים עדשות מולטיפוקל.
מהן בדיוק עדשות מולטיפוקל?
בניגוד לעדשות חד מוקדיות בהן ישנו מוקד ראיה אחד- רחוק או קרוב, בעדשות מולטיפוקל ישנם מספר מוקדי ראיה- לטווח הקרוב, הבינוני והרחוק. מוקד הראיה הקרוב משמש למרחק של עד 45 ס”מ, מוקד הראיה הבינוני משמש למרחק של 45 ס”מ- 2.5 מ’ ולכן זהו המוקד המתאים לעבודה במחשב ולרוב גם לצפייה בטלוויזיה. מוקד הראיה הרחוק מתאים לצפייה באובייקט הנמצא במרחק 2.5 מ’ ומעלה. דחיסת שלושת אזורי הראיה בעדשה אחת אפשרית בזכות המבנה הייחודי של העדשה שצורתו כצורת תעלה עם “שטחים מתים” בצידיה. ההבדלים בין עדשות מולטיפוקל זולות ליקרות קשור בין היתר לגודל השטחים האלה.
איך ניתן לבחור עדשות מולטיפוקל מומלצות?
איכות העדשה הנמדדת על פי שני מדדים עיקריים:
1. מיעוט שטחים מתים בשולי העדשה: ככל שהעדשה איכותית יותר כך השטחים המתים הנובעים ממבנה העדשה וחלוקת האזורים שבה מהווים חלק קטן יותר משטח העדשה ומפתח הראיה הוא רחב יותר .
2. דירוג במעבר בין הקרוב לרחוק: ככל שהעדשה איכותית כך המעבר בין אזורי המיקוד הוא מתון יותר. השם הנוסף של עדשות מולטיפוקל הן עדשות פרוגרסיביות- עדשות מדורגות, וככל שהדירוג מתון יותר והמעבר מאזור ראיה אחד לאחר קל יותר, כך נדע שמדובר על עדשה איכותית יותר.
שני הפרמטרים הללו הם בעלי חשיבות רבה בהסתגלות לעדשה. ככל שמושם דגש רב יותר עליהם, כך ההסתגלות לעדשה וגם נוחות השימוש לאחר מכן יהיו גבוהות יותר. מעבר לכך, עדשות המיוצרות על ידי חברה בעלת שם עולמי, הנחשבת לחברה המומחית בתחום הן איכותיות ושוות את ההשקעה במיוחד כאשר נתוני הלקוח הם מורכבים (למשל הבדל משמעותי בין שתי העיניים, צילינדר משמעותי ועוד). נתון נוסף העושה את ההבדל בין חברות הוא האם החברה עוסקת גם במחקר. חברה העוסקת במחקר תביא חידושים ותעדכן את מוצריה יותר מחברה שאינה מקדישה זמן ומשאבים למחקר.
מי הם יצרני עדשות מולטיפוקל המובילים?
ישנן 4 חברות בעלות שם עולמי, מוכרות היטב בתחום האופטיקה ומובילות גם בייצור עדשות מולטיפוקל. חברות אלה הן: רודנשטוק – RODENSTOCK, צ’ייס – ZEISS, אסילור – ESSILOR וגם חברת הויה – HOYA. הנציגה הישראלית המובילה בתחום האופטיקה שגם היא בעלת שם עולמי היא חברת אופטיקה שמיר אשר חברה לחברת אסילור העולמית ומייצגת אותה בישראל.
רודנשטוק RODENSTOCK
חברת רודנשטוק נחשבת לענקית אופטיקה עולמית. זוהי חברה גרמנית אשר בסיסה ממוקם במינכן והוקמה ב- 1877. לחברה מפעלי ייצור ב- 12 מדינות ברחבי העולם. החברה מייצרת עדשות משקפיים לטווחי ראיה שונים, עדשות למצלמות מוצרים אופטיים ומסגרות משקפיים. היא מתמחה בין היתר בייצור עדשות מולטיפוקל. חברת רודנשטוק עובדת עם חומרים שונים: זכוכית ופלסטיק ומתמחה בייצור עדשות משניהם. מאז הקמתה היא עוסקת גם במחקר ולכן מוצריה משלבים בין פונקציונליות, נוחות ועיצוב.
להרחבה בנושא ניתן לקרוא: עדשות מולטיפוקל תוצרת גרמניה – מדריך
צ’ייס ZEISS
קבוצת צייס מפתחת ומייצרת אופטיקה ומוצרים אופטיים, החל ממיקרוסקופים וטכנולוגיה רפואית דרך עדשות מצלמה ועד עדשות משקפיים. חברת צייס שמה דגש רב על מחקר ופיתוח ויש לה מעל 25 מכונים העוסקים במחקר ופיתוח במדינות שונות ברחבי העולם וכן למעלה מ- 30 אתרי ייצור במדינות שונות. החברה עושה שימוש הן בזכוכית והן בפלסטיק במוצריה.
אסילור ESSILOR
אסילור היא חברה בינלאומית צרפתית אשר בסיסה הוא בשרנטון לה פונט שליד פריז. בניגוד לחברות הקודמות שהוזכרו, החולשות על כל תחומי האופטיקה ומייצרות מגוון מוצרים אופטיים מלבד משקפיים, ההתמקדות של חברת אסילור היא בייצור עדשות משקפיים. חברת אסילור היא למעשה הראשונה שהמציאה ופיתחה את עדשות המולטיפוקל ב- 1959 ונתנה פתרון לפרסביופיה- צורך בחיזוק הראיה בטווחים השונים: קרוב, בינוני ורחוק בעדשה אחת. הדבר נחשב לפריצת דרך משמעותית. אסילור פועלת בשבעים מדינות ברחבי העולם וביניהן ישראל באמצעות מעבדות אסילור ישראל בע”מ המהוות חלק מקבוצת אופטיקה שמיר וממוקמות בקיבוץ אושא. החברה מקדישה משאבים רבים למחקר ופיתוח.
הויה HOYA
חברת הויה היא חברה יפנית המייצרת מוצרים אופטיים שונים וביניהם עדשות משקפיים, עדשות מגע וכן ציוד רפואי ועזרים לצילום. ב- 2007 היא רכשה את חברת הצילום פנטקס במטרה ליישם את מומחיותה בתחום הצילום גם בתחום המיכשור הרפואי. חברת הויה עובדת בעיקר עם פלסטיק עמיד וקל ופחות עם זכוכית.
קבוצת אופטיקה שמיר
קבוצת אופטיקה שמיר מדורגת היום כאחת מעשר החברות המובילות בעולם בייצור עדשות. היא הוקמה ב- 1972 והתמחתה אז ביצור עדשות ביפוקל (דו מוקדיות). מייצור עדשות ביפוקל היא עברה לייצור עדשות פרוגרסיביות- מולטיפוקל. לשמיר שתי מעבדות ייצור בארץ וכן 16 מעבדות ייצור ברחבי העולם. ב- 2011 נוצר מיזוג עם חברת אסילור והוקמו מעבדות אסילור ישראל בע”מ. אופטיקה שמיר עוסקת מעבר לייצור גם במחקר ופיתוח. החברה מייצרת בארץ עדשות חצי גמורות – עדשות בהן עוברת העדשה רק את הליטוש הקדמי. הליטוש הקדמי הוא המורכב יותר כי הוא מכיל את מבנה המולטיפוקל באופן מושלם. הליטוש האחורי כולל רק את המספר לרחוק וצילינדר, אם ישנו, ולכן מעובד על ידי המעבדות הרוכשות את העדשות. כל אחת מן החברות שהוזכרו מציעות גם עדשות חצי גמורות וגם עדשות גמורות בהן כל העדשה מלוטשת בחברה ולכן מחירה גבוה יותר.
עדשות מולטיפוקל מומלצות: לבחור רק אצל אופטומטריסט מיומן
התאמת עדשות מולטיפוקל ועדשות מגע מולטיפוקליות הן מורכבות יותר באופן משמעותי מאשר התאמת עדשות רגילות. חשוב שההתאמה תתבצע על ידי אופטומטריסט מקצועי ומנוסה ובאמצעות מכשור מתקדם. ככל שההתאמה תהיה מדויקת יותר כך ההסתגלות תהיה מהירה יותר והשימוש בעדשות יהיה אפקטיבי ונוח. כמי שעבדה כיצרנית עדשות בעצמה, אני מכירה היטב את הטכנולוגיות השונות והמכשור המתקדם ביותר בתחום, ואשמח להתאים לכם עדשות מולטיפוקל מומלצות אישית לכם.
רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר:
ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית