עדשות מגע מולטיפוקל: מחיר אי ההתאמה

ככה זה בחיים: בסביבות גיל 40 חלה התדרדרות בחדות הראייה וביכולת להתמקד באובייקטים קרובים. טשטוש הראייה בטווח הקרוב והבינוני גרם לאנשים בדור הקודם ללכת עם שני זוגות משקפיים: אחד לקריאה ואחד לראייה לרחוק.

פתרון זה היה מסורבל טכנית, וגם לא נתן מענה מלא לבעיה, שכן הוא פתר את נושא הראייה לטווח רחוק ובינוני בלבד ולא נתן פתרון מקיף לכל טווחי הראייה. כיום, לא רק שמשקפי מולטיפוקל פותרים את הבעיה, אלא שניתן להשתמש בעדשות מגע מולטיפוקל. האם מדובר בפתרון אולטימטיבי? כן, אבל רק אם עושים התאמה מדויקת ומקצועית.

עדשות מגע מולטיפוקל: להשתמש בתכונות העין

פירוש המילה מולטיפוקל הוא “רב מוקדי”. עדשות רב מוקדיות נועדו למצב בו נוצר צורך לתיקון ראייה ביותר מטווח אחד. שיטת הייצור הרווחת כוללת שלשה אזוריים אופטיים בעדשה. מעגל פנימי לראיה מקרוב, טבעת אמצעית לטווח הביניים וטבעת היקפית לראייה מרחוק.

שיטה זו משתמשת בצורה נכונה בתכונות העין. כך, למשל, בזמן קריאה העין מתכווצת ולכן המעגל הפנימי משמש לתיקון ראייה מקרוב. לעומת זאת, כאשר מסתכלים לרחוק, לרוב העין מתרחבת – מה שמאפשר לאישון להתמקד באופן טבעי יותר בטבעת החיצונית. הטבעת האמצעית משמשת לטווח הביניים ובנוסף מאפשרת מעבר הדרגתי ונוח בין אזורי המיקוד.

התאמת עדשות מגע מולטיפוקל: המחיר של אי ההתאמה

אם התאמת משקפי מולטיפוקל מצריכה דיוק רב, הרי שהתאמת עדשות מגע מולטיפוקליות על אחת כמה וכמה. הנה כמה מקרים בהם נתקלתי בקליניקה שלי בתקופה האחרונה שממחישים את הצורך בהתאמה מדויקת של עדשות מגע מולטיפוקל.

הפוך על הפוך: התאמה אישית של עדשות מגע מולטיפוקל לפי תכונות העין

ד’, בן 47, הוא איש מחשבים העובד בסביבה משרדית. סביבה כזו מאתגרת מאוד את הראייה בטווח הקרוב ובטווח הביניים לאור ריבוי מעברים בין מסך המחשב, ניירת על השולחן והסביבה המשרדית.  ד’ השתמש בעדשות מגע מולטיפוקל אך לטענתו כל הזמן סבל מסנוורים וטשטוש בראייה.

ד’ פנה אלי מתוך תסכול, כדי לברר על חברות שונות של עדשות מגע תוך תקווה שיצרן שונה יביא לתוצאה המיוחלת. שכנעתי אותו לקחת צעד לאחור ולהיבדק אצלי שוב. לאחר בדיקות מקיפות גיליתי תופעה מעניינת: האישונים של ד’ מתרחבים בזמן קריאה ויוצאים מהקוטר של המעגל הפנימי בעדשה. התוצאה: העין לא מצליחה להתמקד באזור המיועד לקריאה, מה שיוצר את תחושת הסינוור והטשטוש בראייה.

היות וההתמחות שלי היא בייצור עדשות, חשבתי על פתרון יצירתי בו נייצר עדשה מיוחדת בה מרכז העדשה ישמש לראייה לרחוק ודווקא בטבעת החיצונית יהיה את אזור המיקוד לראייה מקרוב. יום לאחר שד’ קיבל את העדשות הוא התקשר אלי נרגש ואמר שכבר ביום השימוש הראשון הוא הצליח להרכיב את עדשות המגע לאורך היום כולו ולהשיג ראייה מיטבית ללא טשטושים וסינוורים. מדהים לראות איך המוח לומד למקד את העין מחדש בזמן קצר כל כך.

עדשות מולטיפוקל מחיר

מבנה האישון: רכיב חשוב בהתאמת עדשות מגע מולטיפוקל

ר’ סבלה, כבר מילדות, מרוחק ראייה ומרכיבה משקפיים ועדשות מגע לסירוגין כמעט מאז שהיא זוכרת את עצמה. בגיל 40 חלה ירידה נוספת בחדות הראייה שלה והיא נזקקה להרכיב משקפיים גם לראייה מקרוב. עד מהרה היא עברה למשקפי מולטיפוקל, אך לא הצליחה להסתגל לעדשות מגע מולטיפוקל. היא חשה שהעדשה מציקה לה בעין ושהיא אינה נותנת לה ראייה חדשה כמו שמשיגות לה המשקפיים.

לאחר בדיקת התאמה בקליניקה שלי, הבחנתי שהאישון של ר’ הוא צר וקטן מהרגיל, בפרט בזמן קריאה,  וכי הוא בעל מבנה שטוח מאוד. האישון הצר יצר את הטשטוש בראייה ומבנה האישון יצר את תחושת חוסר הנוחות אותה תיארה ר’.  כדי לפתור את שתי הבעיות, התאמתי לר’ עדשה שבה מרכז העדשה יהיה צר יותר והתאמתי את מבנה העדשה למבנה העין, כך שמבנה העדשה יהיה שטוח. התוצאה לא איחרה לבוא – וכיום ר’ משתמשת בעדשות מגע מולטיפוקל באופן סדיר ומבלי שהיא חשה תחושות אי נעימות בעין או טשטוש בראייה לקרוב.

כשספורטאי צריך להסתגל לעדשות מגע

א’, בן 51, שומר על כושר ובלי ריצת בוקר היום שלו נראה אחרת לגמרי, לדבריו. ריצה עם משקפיים, לא עושה לו טוב, הוא הסביר, אך הוא לא רואה טוב מספיק עם עדשות מגע. לאור סיבה זו הוא הופנה אלי להתאמת עדשות מגע מולטיפוקל.

בבדיקה הבחנתי שיש לו מבנה ייחודי של העין וצילינדרים גבוהים מעל 4.00 דיאופטר. המשמעות של מצב זה היא שניתן להתאים לו רק עדשות מגע קשות ושההסתגלות אל עדשות כאלה ארוכה מהרגיל. כפי שמצופה מספורטאי אתגרי, הוא לקח על עצמו את האתגר, לא ויתר ועבר את תהליך ההסתגלות בדיוק לפי המתכון שרקחתי לו.  כמה זמן לקח לו להסתגל? שבועיים בדיוק. כיום הוא רץ ריצות ארוכות עם עדשות מגע מולטיפוקל קשות, ולדבריו: “מצליח לראות את התמונה המלאה – בלי מסגרת”.

סיכום: עדשות מגע מולטיפוקל מצריכות התאמה מדויקת

אם עברתם את גיל ה-40 ואתם חווים ירידה בחדות הראייה לטווח קצר או ארוך, אל תיכנסו לפאניקה. זה טבעי. כיום ניתן להתאים עדשות מגע מולטיפוקל כמעט לכל אחד. אבל אם אתם רוצים לחסוך אי נעימויות ותסכולים – אל תוותרו על אבחון מדויק אצל אופטומטריסט המתמחה בכך.

רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר: 

ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312

ארזה פרוכטר - טיפול במחלות עיניים

לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc 
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית

Call Now Button