על-פי הערכות שונות 1 מכל 3 בני אדם סובל מקוצר ראייה בדרגה מסוימת. זוהי עלייה של ממש לעומת המצב לפני כ-20-30 שנים, אז הנתון עמד על כ-25%. במצב כזה הביקוש לעדשות מגע שמתקנות את הלקות הזו נמצא באופן טבעי במגמת עלייה – וכדאי לדעת אילו סוגים של עדשות הם היעילים ביותר ואיך לבחור את הדגם האופטימלי עבורכם.
כיצד מוגדר קוצר ראייה ומדוע הוא עלול להחמיר עם הזמן?
כדי לדעת איך בוחרים עדשות מגע לקוצר ראייה, כדאי קודם כל להבין מהו בעצם קוצר ראייה. הלקות הנפוצה נגרמת עקב יחס לא תקין בין המוקד האופטי של העין לבין האורך שלה: בגלל שגלגל העין מוארך יתר על המידה, קרני האור נשברות עוד לפני הרשתית ולא עליה, ולכן התמונה שהאדם רואה הופכת למטושטשת. לקוצר ראייה יש מרכיב גנטי, אבל גם השימוש הממושך מאוד במסכים מכל הסוגים והשהות המצומצמת מחוץ לבית (שם אנחנו מתרגלים ראייה למרחק) מגדילים את הסיכון להיווצרות הלקות.
המונח המקצועי לקושי לזהות אובייקטים רחוקים מהעין הוא מיופיה. אבחון קוצר ראייה הוא משימה לאופטומטריסטים מוסמכים ומנוסים. האבחון כולל גם מדידה של חומרת הבעיה, כשיחידת המידה היא דיופטר. עד 3 דיופטר מוגדר כמיופיה קלה, 3-6 דיופטר נחשבים למיופיה בינונית ובמקרים של יותר מ-6 דיופטר זהו קוצר ראייה חמור.
במקרים רבים המיופיה מחמירה עם הזמן. אחת הסיבות לכך היא דווקא תיקון הלקות: עדשות (גם עדשות מגע וגם משקפיים) מחזירות את חדות הראייה אבל גורמות לטשטוש בחלק ההיקפי של הרשתית. הטשטוש ההיקפי גורם להתארכות נוספת של גלגל העין, ובכך מחמיר את המיופיה.
תיקון הראייה בלי לגרום להארכת גלגל העין
התובנה לפיה עדשות מגע לקוצר ראייה עלולות להחמיר את דרגת המיופיה התבססה רק בשנים האחרונות – והיא כמובן מחייבת מציאת פתרונות מתאימים. בפרט נדרשות עדשות שמבטיחות ראייה חדה בלי להאריך את גלגל העין. זהו שילוב קריטי בעיקר אצל ילדים שחשופים במיוחד לסכנת החמרת קוצר הראייה, כשבהקשר זה כדאי לדעת שבטווח הארוך מיופיה חמורה מגדילה את הסיכון ללקות במחלות עיניים קשות ואף לאבד את הראייה!
המוצר האופטימלי כיום הוא עדשות מגע בשם MISIGHT. עדשות אלה מיוצרות ע”י חברת קופר ויז’ן, אחת המובילות בתחום באופן כללי, והייחוד שלהן הוא שהן כוללות 4 אזורים ייעודיים. שני אזורים אחראים לתיקון לקות הראייה וגורמים לשבירת קרני אור בנקודה המדויקת על הרשתית, ועוד 2 אזורים מונעים את תופעת הטשטוש ההיקפי ולכן מאטים במידה משמעותית את התארכותו של גלגל העין. מחקרים שבחנו את השפעת עדשות MISIGHT על ילדים מצאו האטה של למעלה מ-50% בקצב ההתארכות (בהשוואה לילדים שהשתמשו בעדשות מגע “רגילות”).
עדשות אורתוקרטולוגיה
עדשות אורתוקרטולוגיה – שנקראות גם Ortho K – הן עדשות שמרכיבים בשעות הלילה, ואילו בשעות היום אין צורך בעדשות. הן מתאפיינות במבנה גיאומטרי ייחודי וביחד עם הלחץ של העפעפיים על העדשה התוצאה היא שינוי קמירות הקרניות בעיניים. הקמירות הנמוכה יותר מהווה למעשה תיקון אופטי של המיופיה והוא נשמר לאורך כל היום לאחר הרכבת העדשות בלילה.
בנוסף, מחקרים שבחנו את השפעת עדשות אורטו-קיי על התארכות גלגל העין מצאו האטה של כ-50% בקצב ההחמרה.
איך לבחור את העדשות האופטימליות במקרים של קוצר ראייה?
האתגר הכפול – גם לתקן את הלקות וגם למנוע את התארכות גלגל העין – מחייב התאמה מדויקת מאוד לכל אדם. למעשה מדובר באתגר משולש, כשלצד שתי המטרות החשובות הנ”ל ישנה גם השאיפה להסתגלות מהירה ככל האפשר לעדשות. אופטומטריסטית ותיקה בתל אביב ובעלת בקיאות ספציפית לגבי סוגי עדשות מגע לקוצר ראייה היא הכתובת גם לאבחון מדויק וגם למציאת המענה המושלם על סמך המצב העדכני של שתי העיניים.
רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר:
ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית
אולי יעניין אותך גם: