אומנם כ-2% מאוכלוסיית העולם מרכיבים עדשות מגע, אך לא כל עדשות המגע נולדו שוות. בשוק קיים מגוון רחב של עדשות מגע מסוגים שונים, ועדשות המגע נבדלות אלה מאלה בחומר שממנו הן עשויות, במידת הקושי של העדשה, במשך הזמן שבו ניתן להשתמש בעדשה ובטכנולוגיות שונות המיושמות בה.
תחום עדשות המגע ממשיך להתפתח עם שימוש בחומרים חדשים ובטכנולוגיות חדשות, ועדשות יומיות מסוג סיליקון הידרוג’ל נחשבות לפיתוח חדשני ובעל יתרונות רבים. כדי להבין את יתרונות עדשות מגע סיליקון הידרוג’ל, נסקור בקצרה את המאפיינים השונים של סוגי עדשות המגע.
הסוגים השונים של עדשות המגע
חלוקתן של עדשות המגע לסוגים נעשית בראש ובראשונה על פי אורך חייהן ועל פי מידת הקושי שלהן.
- חלוקה על פי מידת הקושי: חלוקה זו היא לעדשות קשות ורכות
- עדשות קשות מיועדות לשימוש של שנה–שנתיים ודורשות טיפול שוטף לאורך התקופה. עדשות קשות אפשר להתאים למצבים מורכבים יותר מעדשות רכות ובכך היתרון שלהן. החיסרון הוא במרקם החומר, שעשוי להיות מורגש יותר בעין. עדשות אלה גם מועדות יותר לנפילה מהעין.
- עדשות רכות עשויות מהידרוג’ל בשילוב עם חומרים שונים. הן ניחנות בספיגת נוזלים בטווחים משתנים, 30-80%, ויכולת ספיגת הנוזלים מקילה את ההסתגלות אליהן ויש לכך גם השפעה על עבירות חמצן. עדשות רכות מגיעות במשך שימוש משתנה, מעדשות יומיות ועד עדשות שנתיות. עדשת אלה נחשבות לנוחות יותר, מתאימות גם לאורח חיים אינטנסיבי אך לא תמיד נותנות מענה לצרכים מורכבים.
- חלוקה על פי אורך השימוש: תחת קטגוריה זו נכללות רק עדשות רכות. אורך השימוש מתחיל בעדשות יומיות הטובות לשימוש ליום אחד, ויש גם עדשות שבועיות, חודשיות, תלת חודשיות, חצי שנתיות ושנתיות. העדשות היומיות לא דורשות טיפול והן דקות במיוחד. הן מתאימות לבעלי עיניים רגישות, אפשר לרחוץ איתן בים או בבריכה והן מצוינות גם עבור אלה שמתכננים להשתמש בעדשות רק מדי פעם. עדשות תקופתיות אחרות דורשות טיפול ויש להקפיד ולהחליף אותן לאחר התקופה המצוינת.
עדשות יומיות סיליקון הידרוג’ל: איזון בין עבירות חמצן לכמות נוזלים
מידת הנוחות של עדשות מגע תלויה בשני גורמים: שמירה על נוזלים בכמות טובה בעין ועבירות חמצן גבוהה.
עם זאת, לא תמיד שתי התכונות משתלבות זו עם זו. כאשר עדשות רכות היו עשויות הידרוג’ל בלבד, ספיגת הנוזלים בהן הייתה גבוהה מאוד, מה שגרם לעבירות נמוכה של חמצן ואפשרות לסבול מהיפוקסיה: אי מעבר חמצן לאזור מסוים. שינוי שנעשה בהרכב החומרים הביא לכך שעל אף כמות הנוזלים הגבוהה התאפשר יותר מעבר חמצן, אך שינוי זה יצר בעיה אחרת: יובש בעין שנגרם בעקבות אידוי נוזלים מהעדשה ו”השלמת” הנוזלים הנדרשים מהלחלוחית הטבעית של העין.
כל זאת – עד שפיתחו את עדשות הסיליקון הידרוג’ל. עדשות אלה ניחנות בשילוב שתי התכונות היוצרות תחושה נוחה בעין: עבירות חמצן גבוהה וגם שמירה על כמות נוזלים מתאימה. הסיליקון הוא חומר שבו עבירות החמצן גבוהה מאוד, אך העדשה מכילה אחוז מים נמוך כך שלא נוצר מצב של אידוי יתר.
עדשות יומיות העשויות סיליקון הידרוג’ל הן פיתוח חדש המאפשר ליהנות מכל העולמות: כל היתרונות שיש לעדשות היומיות – אין צורך בטיפול, העדשות דקות ומתאימות לכל סוגי הפעילויות, וזאת יחד עם כל היתרונות של עדשות סיליקון הידרוג’ל, הבולטות באיזון האידיאלי בין עבירות חמצן לבין אחוז הנוזלים שדורשת העדשה.
להתאים את העדשה הטובה ביותר: רק אצל מומחה
אומנם עדשות מגע יומיות סיליקון הידרוג’ל הן הטובות ביותר בקרב העדשות היומיות, אך עם זאת, לפני שלוקחים אותן אוטומטית מהמדף רק על סמך מספר המשקפיים שלכם, חשוב להיבדק קודם כול אצל אופטומטריסט מומחה.
רק אופטומטריסט מומחה מכיר את כל סוגי העדשות היטב ומבצע בדיקה קפדנית של העיניים להתאמה אישית של צורכי המטופל. בהתאמת עדשות יש לקחת בחשבון תכונות נוספות של העין, למשל אם יש צילינדר, אם יש צורך במולטיפוקל, אם פני העין מצריכים שימוש בעדשות מגע סקלרליות, אם יש חשד למחלת עיניים הדורשת התאמת עדשות מיוחדות ועוד. את כל אלה יכול לגלות רק אופטומטריסט שלמד לימוד אופטומטריה מלאים ושיש ברשותו כל המכשור המתאים לכך.
זקוקים לעדשות מגע? מתלבטים אם לרכוש עדשות מגע יומיות סיליקון הידרוג’ל? אשמח לעזור: פשוט קבעו תור לאבחון מעמיק, שיתאים לכם את העדשות שמתאימות לצרכים הספציפיים שלכם.
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
טל’ נייד 052-2512312