ניתוח לייזר לעיניים הפך עם השנים לפופולרי במיוחד ורבים בוחרים לעבור אותו על מנת לתקן את ראייתם. השיטות לביצוע הניתוח הולכות ומשתכללות עם הזמן ועימן יש ירידה ניכרת גם ברמת הסיכון. למרות זאת, עדיין עלולים להיווצר סיבוכים לאחר ניתוח לייזר, המצריכים לעיתים ניתוח חוזר ובמקרים אחרים גורמים נזק בלתי הפיך לראייה, מצב שיש לטפל בו. עדשות מגע סקלרליות הן פתרון נכון עבור מגוון מצבים שנוצרים כתוצאה מסיבוכים של ניתוחי לייזר.
ניתוח לייזר: השיטות השונות
כיום יש שלוש שיטות מרכזיות לביצוע ניתוח לייזר:
- LASIK: בשיטת ניתוח זו משתמשים כמעט עשרים שנה וכיום מתבצעים מיליוני ניתוחים בשיטה זו ברחבי העולם. בשיטה זו מבצעים פיצול רוחבי עגול במרכז הקרנית ויוצרים מעין מתלה. המתלה הוא סוג של מכסה שכאשר מרימים אותו מתגלה שכבה בעומק הקרנית, שעליה נעשית עבודת המנתח. שכבה זו משויפת בלייזר ולאחר פעולה זו מוחזר המתלה למקומו והראייה מתוקנת מייד עם תום ההליך.
- INTRALASIK: שיטה זו דומה מאוד לשיטת ה-LASIK. ההבדל הוא באופן יצירת המתלה. אם בשיטה הקודמת המתלה נעשה באופן מכני, כאן המתלה נוצר על ידי חיתוך בלייזר. שיטה זו מאפשרת בטיחות ודיוק גבוהים יותר וטיפול גם בקרניות דקות.
- PRK: זוהי השיטה הוותיקה ביותר. בשיטה זו לא יוצרים מתלה אלא מסירים את שכבת תאי הציפוי של הקרנית. אז נעשה שיוף הקרנית בעזרת לייזר. עד לצמיחתם המחודשת של תאי הציפוי, שאורכת כמה ימים, משתמש המנותח בעדשות מגע.
ניתוח לייזר יכול להביא לסיבוכים הנוצרים תוך כדי הניתוח, סיבוכים המתרחשים מייד אחרי הניתוח וסיבוכים המתרחשים בטווח הרחוק יותר.
בעיות בטווח הקצר
- בעיות ביצירת המתלה: בעיות ביצירת המתלה שיכולות להיווצר בשיטת הלייסיק והאינטרלייסיק הן פיצול חלקי של המתלה, יצירת המתלה במקום לא מדויק או קריעתו. הפתרון לכך הוא החזרת המתלה למקומו והמתנה להחלמתו, מה שיביא לדחיית הניתוח החוזר.
- תזוזה של המתלה לאחר הניתוח: במהלך ההחלמה של אזור המתלה והצמדתו למיטת הקרנית ישנה רגישות רבה. חבלה ואף שפשוף של העיניים עשויים להזיז את המתלה ממקומו. תזוזת המתלה יכולה לגרום לניתוח נוסף להחזרתו.
בעיות בטווח הארוך
- אקטזיה: בעקבות השיוף של הקרנית בלייזר יכול להיווצר עיוות בטופוגרפיה של הקרנית. היא תאבד את צורתה הקמורה ותיווצר בה מעין בליטה דמוית חרוט. עיוות כזה יכול לגרום להפרעות בראייה כמו קוצר ראייה אשר הולך ומחמיר. הסיכון להיווצרות אקטזיה קיים בעיקר בקרב מנותחים בעלי קרניות דקות מאוד. ניתן למנוע את היווצרות התופעה באמצעות בדיקה מקדימה ויסודית של העין המבוצעת אצל אופטומטריסט בעל מכשור המתאים. כך יתגלו מראש גורמי סיכון כמו קרנית דקה מדי, ראייה לא יציבה ועוד.
- אסטיגמציה: בעקבות שיוף לא אחיד של הקרנית יכולה להיווצר גם אסטיגמציה. האסטיגמציה באה לידי ביטוי בראייה כפולה, מריחה של אור וראיית הילות סביב אובייקטים שונים.
- זיהומים ודלקות: כמו בניתוחים רבים, האזור המנותח רגיש מאוד לאחר הניתוח וחשוף לזיהומים ולדלקות. כל המנותחים מטופלים לאחר הניתוח באנטיביוטיקה או בסטרואידים. עם זאת, יש מקרים נדירים שבהם אותו טיפול אינו מונע התפתחות זיהום ויש צורך למצוא טיפול אחר. אם זיהום זה אינו נפתר הוא יכול אפילו להביא לנזק בלתי הפיך לרקמות העין.
- צמיחה פנימית של תאי אפיתל: בשיטת PRK מוסרים תאי האפיתל המצפים את הקרנית וכך מתאפשרת גישה לקרנית לצורך שיופה. הסרת תאי האפיתל עלולה לגרום לצמיחה פנימית מעוותת שלהם, דבר הגורם לראייה מטושטשת. במקרה כזה יש צורך בניתוח נוסף על מנת להסיר את התאים שצמחו פנימה ומפריעים לראייה.
- יובש: יובש הוא אחת התופעות הנפוצות שקיימות לאחר ניתוח לייזר, והוא עשוי להפריע מאוד לתפקוד היומיומי.
- היווצרות צלקת על גבי הקרנית: החלמה לא מלאה של הפצע הניתוחי בעקבות שיוף נרחב מדי עלול לגרום להיווצרות צלקת. הצלקת גורמת להפרעה בראייה.
סיבוכים לאחר ניתוח לייזר: טיפול בעזרת עדשות סקלרליות
פתרון מצוין להתמודדות עם סיבוכים לאחר ניתוח לייזר הוא עדשות מגע סקלרליות. גם במקרים שבהם הטופוגרפיה של הקרנית נפגעה וגם במקרים של יובש או זיהום, עדשות המגע הסקלרליות מסייעות מאוד.
עדשות סקרלריות הן עדשות מגע ייחודיות וגדולות יותר אשר שוליהן מונחים על לובן העין (הסקלרה) ולא על הקרנית. כך, העדשות יכולות לתקן את הראייה מבלי להיות במגע עם הקרנית, שרגישותה גבוהה לאחר הניתוח או שהטופוגרפיה שלה נפגעה כתוצאה מהניתוח.
בנוסף לעובדה שעדשות סקלרליות ממוקמות מעל הקרנית ואינן נוגעות בה, יש לעדשות תכונה נוספת חשובה: בחלל הנוצר בין הקרנית לבין העדשה יש נוזל אשר מביא לכך שלא ייווצר יובש בעין ותהיה לחות במידה המתאימה. אפשר לראות בו כרית של לחות המגנה על הקרנית. הלחות הקבועה בעין פותרת בעיות של יובש לאחר ניתוח לייזר ומונעת תופעות לוואי.
כאמור, ניתוחי לייזר הם נפוצים מאוד, ובהרבה מקרים עושים את העבודה ללא סיבוכים מיותרים. בכל מקרה, לפני שאתם מחליטים לבצע ניתוח לייזר מומלץ מאוד להיבדק אצל אופטומטריסט מוסמך. נותחתם ואתם חשים אי נוחות כלשהי? כדאי לבוא להיבדק. מבטיחה לעשות הכול כדי למצוא לכם פתרון.
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
טל’ נייד 052-2512312