ניתוח קרטוקונוס

אחד המאפיינים הבולטים של מחלת הקרטוקונוס היא ההחמרה שלה לאורך השנים. בנוסף היא מתפרצת בגיל צעיר יחסית – לרוב בין 15-16 ל-30-35. כשבשלב מוקדם כל כך של החיים ישנה פגיעה של ממש בראייה, ישנה גם כדאיות גבוהה לפתור את הבעיה באמצעות הליך כירורגי. בעמוד זה תמצאו מידע אודות האפשרויות השונות של ניתוח לתיקון קרטוקונוס, המצבים שבהם נדרש ניתוח וההחלמה בעקבותיו.

באילו מקרים מומלץ לבצע ניתוח קרטוקונוס?

מחלת הקרטוקונוס גורמת לעיוות בצורתה של קרנית העין – במקום מבנה דמוי כיפה מתקבל חרוט. העיוות משבש את האופן שבו נשברות קרני האור בעין, והתוצאה היא ראייה מטושטשת. בשלב ראשוני, כשהעיוות יחסית קל, ניתן לתקן את הלקות באמצעות עדשות מגע בהתאמה מדויקת למבנה העדכני של הקרנית.

עדשות איכותיות – ובפרט עדשות סקלרליות או עדשות קשות RGP, וגם עדשות פיגיבק – מספקות מענה מתאים במשך מספר שנים, עד שהעיוות הופך משמעותי במיוחד. במצב כזה הפתרון היחיד הוא ניתוח. כאמור קרטוקונוס היא מחלה שמתאפיינת בהחמרה הדרגתית, ומתחילה להתפתח כבר בגיל צעיר, ולכן חלק לא מבוטל מהחולים בה מגיעים בסופו של דבר לחדר ניתוח.

הסוגים השונים של ניתוחי קרטוקונוס

ישנם שני סוגים של ניתוח קרטוקונוס: השתלת טבעות והשתלת קרנית.

השתלת טבעות

ניתוח השתלת טבעות לתיקון קרטוקונוס מתבצע בעיקר כשהרכבת עדשות המגע נתקלת בקשיים מסוגים שונים. הטבעות הן פיסות פלסטיק שמושתלות לתוך הקרנית הקיימת. בזכות הטבעות הקרנית הופכת לשטוחה יותר ולכן העדשה תשב עליה טוב יותר. חשוב להדגיש שהשתלת הטבעות לכשעצמה לא מתקנת את הראייה וגם לא בולמת את התקדמות המחלה. יחד עם זאת הן מאפשרות במקרים רבים להמשיך ולהשתמש בעדשות מגע במשך מספר שנים – וזו כמובן תועלת בלתי מבוטלת. השתלת טבעות מתאימה למקרים של קמירות קלה או בינונית בקרנית, ומבוצעת באמצעות מכשיר לייזר מתקדם שמבטיח דיוק מרבי והחלמה מהירה ככל האפשר.

השתלת קרנית

ניתוח שמיועד לתקן מקרים חמורים במיוחד של קרטוקונוס ומתבצע אצל בערך 1 מכל 5 חולים. הקרנית המושתלת נלקחת מתורמים לאחר מותם, ובהקשר זה כדאי לציין שבישראל ישנם מעט אנשים יחסית שמוכנים לתרום קרנית לאחר המוות.

סוג זה של ניתוח קרטוקונוס נחלק ל-2 תת סוגים: השתלה מלאה, כלומר של כל שכבות הקרנית החדשה, או השתלה שכבתית – ניתוח שנקרא גם DALK ושבו המנתח משאיר את השכבה הפנימית של הקרנית הקיימת ומלביש עליה את השכבות החיצוניות של קרנית התורם. השתלה מלאה כוללת תפרים עדינים לחיבור הקרנית המושתלת לחלק ההיקפי של הקרנית הקיימת שאותו כן משאירים. 

החלמה בעקבות ניתוח לקרטוקונוס – דגשים חשובים

לניתוחי השתלת קרנית אחוזי הצלחה גבוהים מאוד, בעיקר בזכות העובדה שבקרנית אין כלי דם ולכן המערכת החיסונית לא “מתעניינת” בה – והסיכוי לדחייה נמוך. הניתוח מתבצע כיום בעזרת ציוד משוכלל שמאפשר מינימום פגיעה בעין, כך שבדרך כלל נדרש אשפוז של לילה אחד ולאחר שבוע עד שבועיים ניתן לחזור לשגרה מלאה.

יחד עם זאת מבחינת תיקון הראייה יש צורך להתאזר בסבלנות. במרבית המקרים חולפים מספר חודשים עד שהראייה מתייצבת ואפשר ליהנות מתוצאות ההליך הכירורגי. גם לאחר השתלת קרנית יש צורך בעדשות מגע – וחשוב מאוד להתאים אותן בעזרת אופטומטריסטים מנוסים במיוחד.

 

יש לכם או לבני המשפחה שלכם קרטוקונוס?
קבעו תור. יש לי פתרונות! 

רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר: 

ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312

ארזה פרוכטר - טיפול במחלות עיניים

לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc 
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית

Call Now Button