משקפי מולטיפוקל – אין צורך להחזיק כמה זוגות של משקפיים

באמצעות עדשות מולטיפוקל ניתן לראות לכל המרחקים – קרוב, רחוק וביניים. האופטומטריסטית הקלינית ארזה פרוכטר מסבירה מה הן עדשות מולטיפוקל איכותיות וכיצד מתאימים משקפי מולטיפוקל ללקוח.

למה להחזיק כמה זוגות משקפיים כשאפשר להרכיב משקפי מולטיפוקל?

סביב גיל 40 הראייה שלנו מתחילה להידרדר בהדרגה. הירידה באיכותה נובעת משינויים פיזיולוגיים טבעיים בעיניים המזדקנות או ממחלות (שינויים פתולוגיים) ופוגעת ביכולת של העין להתמקד במרחקים שונים. תחילה נפגעת הראייה לקרוב (בקריאה) ובהמשך הראייה לטווח ביניים (למשל מול המחשב) ולרחוק (למשל בנהיגה וצפייה בטלוויזיה). ויש כמובן גם אנשים שסובלים מקוצר ראייה או רוחק ראייה ומרכיבים משקפיים עוד בצעירותם, ואז בסביבות גיל 40 מתחילים להתקשות גם בראייה לקרוב. 

 

במקרים אלו עולה הצורך במשקפיים שייתנו מענה לשלושת מוקדי הראייה – קרוב, רחוק וטווח ביניים. וכאן נכנסים לתמונה משקפיים עם עדשות מולטיפוקל. באמצעות עדשות אלו ניתן לראות לכל המרחקים והן מייתרות את הצורך בשלושה זוגות משקפיים (לראייה מקרוב, ראייה מרחוק ולזו שביניהן). זאת לעומת עדשות חד-מוקדיות – שבהן יש מוקד אחד, רחוק או קרוב. 

מה זה מולטיפוקל?

פירוש המילה “פוקל” הוא מוקד, ואילו המשמעות של “מולטי” היא כמובן הרבה. בהתאם עדשות מולטיפוקל הן עדשות מרובות מוקדים וליתר דיוק 3. החלק העליון של עדשת מולטיפוקל מאפשר ראייה טובה למרחקים גדולים, יכולת חיונית לנהיגה, להליכה, לצפייה בסרטים והצגות וכו’. החלק התחתון של העדשה מספק מענה לרוחק ראייה, כלומר מבטיח שימוש נוח בסמארטפון וקריאה ללא קושי. החלק האמצעי בעדשות ייחודיות אלה נועד לאפשר ראייה מיטבית גם למרחקי הביניים, תכונה שמסייעת למשל להשתמש במחשב נייח ביעילות. כלומר, כאשר אדם מביט דרך חלקן התחתון הוא רואה לקרוב, וככל שירים את עיניו מעלה לאט לאט, הוא יראה לרחוק. 

 

כיום משתמשים בעדשות מולטיפוקל בעיקר אנשים בני 45 ומעלה, אך גם ילדים שסובלים מבעיות במיקוד הראייה יכולים להפיק מהן תועלת. בנוסף לכך שהן מבטלות את הצורך לשאת כמה זוגות משקפיים, הן מדמות ראייה תקינה ומונעות מאמץ ועייפות של העיניים וכאבי ראש שעלולים להיגרם בעקבות שימוש בכמה זוגות משקפיים. 

זמן הסתגלות ממושך יחסית

החיסרון העיקרי של משקפיים מולטיפוקל הוא הצורך להסתגל אליהם. בגלל שכל עדשה כוללת 3 מוקדים, המעבר בין מוקד למוקד, כלומר בין אזור ראייה אחד לשני, מחייב הסטה מסוימת של המבט. בדרך כלל תוך כדי שימוש הפעולה הנ”ל הופכת לאינטואיטיבית ואוטומטית, אם כי ישנם גם מקרים שבהם נדרשת תקופת הסתגלות ארוכה מעט יותר בהשוואה למשקפיים “רגילים”.

 

עוד כדאי לקחת בחשבון שבצדדים ישנם אזורי טשטוש, ובפרט אצל מי שזקוק לעדשה עם מספר גדול יחסית. יחד עם זאת עם סבלנות ואימוץ הרגלים נכונים, היתרונות המשמעותיים של עדשות מולטיפוקל גוברים על החסרונות.

 

ככל שעדשות המולטיפוקל חדישות יותר, הן איכותיות יותר; כך למשל יש להן שדה ראייה רחב יותר, ציפויים משודרגים ופחות עיוותים. וכמובן שגם מחירן יהיה בהתאם.

 

עדשות מולטיפוקל זולות הן כאלו ששייכות לדור הישן. חלקן הקדמי – זה שרחוק מן העין – הוא זה שעובר ליטוש. ככל שהאזור המלוטש (הגוף האופטי) קרוב יותר לעין, שדה הראייה רחב יותר. ולכן ליטוש קדמי מאפשר שדה ראייה מצומצם יחסית לליטוש אחורי.

 

עדשות מולטיפוקל חדישות הן כאלו שנעשו עם ליטוש אחורי והציפויים שלהן איכותיים ביותר (למשל הם אנטי קרני UV ושריטות ומונעים רפלקסים ואדים בעין). מטרתם של ציפויים אלו היא לאפשר מעבר של מקסימום אור דרך העדשה באמצעות סינון המרכיבים הלא רצויים שלו ובנוסף להאריך את משך החיים של העדשה. בנוסף, העדשות החדישות הן בעלות שדה הראייה הרחב ביותר במרחק הביניים.

 

חשוב לציין עוד כי לעדשות החדישות יש תעלות רחבות יותר משל העדשות המיושנות. התעלות הללו הן שטח הראייה. מחוץ להן קיים שטח מת, שאין לו תפקיד אופטי. כלומר, לא כל שטח העדשות משמש לראייה, אלא רק התעלות שעוברות במרכזן. ולכן תעלות צרות לא יעשו עבודה מספיק טובה. ובניגוד לעדשות המיושנות, המעברים בין מוקדי הראייה בתעלות שבעדשות החדישות הם רכים (לא מורגשים).

איך לבחור משקפי מולטיפוקל?

כל מי שמשתמש בשני זוגות משקפיים מודע היטב לאי הנוחות שטמונה בכך. בנוסף הסיכוי לשכוח את אחד הזוגות או לאבד את המשקפיים שמאפשרים קריאה (או לחילופין אלה של הנהיגה) גדול יחסית, מה גם שבמקרים של זוגות משקפיים נפרדים אין מענה נאות למרחקי הביניים. 

 

כדי לנצל באופן מיטבי את היתרונות של משקפיים מולטיפוקל חשוב לבחור אותם נכון. הדגש העיקרי הוא התאמה מדויקת למצב העדשה והקרנית בעיניים שלכם. כדאי גם לזכור שהמספר של המשקפיים עשוי להשתנות עם השנים, ובפרט בגילאים מבוגרים (החל מסביבות 40-45, כשהראייה למרחקים קצרים מתחילה להיחלש עקב היחלשותו של השריר שמאפשר לעדשה להתקמר כשממקדים את המבט באובייקט קרוב). בהתאם מומלץ להגיע לאופטומטריסטית מנוסה וכך לוודא התאמה מלאה.

 

דגש שני הוא איכות העדשות. הטכנולוגיות העכשוויות מאפשרות לייצר עדשות מולטיפוקל מעולות, וכך גם זמן ההסתגלות פוחת והתועלת עולה.

התאמת משקפי מולטיפוקל

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית למעלה מ-30 שנה, היא בעלת ניסיון רב בהתאמת עדשות ומשקפי מולטיפוקל. כל לקוח שמגיע אליה עובר בדיקת ראייה אובייקטיבית במכשור מתקדם ובדיקת ראייה סובייקטיבית (שאילת שאלות שבוחנות את חדות הראייה). בכל לקוח היא משקיעה זמן רב כדי שתוכל לתכנן לו משקפיים איכותיים בהתאמה אישית.

 

ארזה מסבירה על הפרמטרים החשובים בהתאמת עדשות מולטיפוקל. הראשון שבהם הוא מיקום התעלות באופן אופטימלי, בדיוק מול האישונים. מיקום לא מדויק עלול להוביל לראייה מטושטשת, כאבי ראש וסחרחורות. לדבריה, “אני מצלמת באייפד את מרכז האישונים של הלקוח, את הגובה שלהם. כלומר אני מסמנת למעבדה איך להרכיב את העדשות”. 

 

וכמובן צריך לבחור רק עדשות חדישות ואיכותיות. פרוכטר מציינת כי “אני עובדת רק עם חברות המולטיפוקל המובילות, כגון הויה, רודנשטוק, צייס, שמיר ואסילור, ומספקת ללקוחות רק עדשות שכוללות תעלות רחבות. בכל חברה אני בוחרת את העדשות הטובות ביותר, בהתאם לתקציב הלקוח. אני לא מתפשרת על איכותן”. עוד היא מוסיפה כי “מכיוון שאני גם אופטיקאית אני יודעת לתכנן עדשות שייראו יפה במסגרת. כך הלקוח מקבל גם משקפיים ברמה אסתטית גבוהה”.

 

בנוסף מציינת פרוכטר את החשיבות בציוד מתקדם. “אני משתמשת ב-Visionix 40. זה מכשיר דיגיטלי שממפה את האיכות האופטית של עדשות המולטיפוקל (למשל, מזהה עיוותים ורוחב תעלות)”. לדבריה, בכל מקרה צפויה תקופת הסתגלות לעדשות, שבה המוח לומד למקד את הראייה בעזרתן. ולכן היא נותנת ללקוחותיה שלושה חודשים להתרגל אליהן. אם מתעוררים קשיים כלשהם (“זה נדיר כיוון שרמת העדשות גבוהה”), היא מוצאת להם פתרונות חלופיים.

 

ולסיכום, כדי לרכוש עדשות מולטיפוקל איכותיות צריך לבחור אופטומטריסט עם ניסיון רב, שיידע לסמן היטב את גובה האישונים, להתאים מסגרת נכונה למשקפי מולטיפוקל, ולבחור חברת לעדשות מולטיפוקל מובילה ומומלצת, כזאת שמייצרת עדשות עם תעלות רחבות ומעברים רכים. תשומת לב לכל הפרטים הללו תסייע להסתגל אל העדשות בקלות ובמהירות.

אולי יעניין אותך גם

» משקפי מולטיפוקל לילדים: הפתרון האידאלי 
» עדשות מגע מולטיפוקל סקלרליות: פתרון מושלם למגוון מצבים
» משקפי שמש מולטיפוקל – הפתרון האולטימטיבי 

 

רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר: 

ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312

ארזה פרוכטר - טיפול במחלות עיניים

לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc 
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית

Call Now Button