הרשתית היא האזור בעין שבו מתורגמים אותות אופטיים לאותות עצביים. כדי למלא תפקיד רב חשיבות זה, כוללת רשתית העין סוגים שונים של תאים קולטי אור. מהרשתית עובר המידע אל המוח וזאת דרך עצב הראייה. החלק המרכזי ברשתית נקרא מקולה והוא זה שאחראי על חדות הראייה. החלק ההיקפי של הרשתית אחראי לראייה ההיקפית. מחלות עיניים רשתיות עלולות להוביל לפגיעה של ממש ביכולת הראייה ובחלק מהמקרים אף לעיוורון בעין אחת או בשתיהן. המחלות הנפוצות ביותר הן ניוון מקולרי על רקע גיל (AMD), רטינופתיה סוכרתית, רטיניטיס פיגמנטוזה וחסימה של כלי דם. בעמוד זה תמצאו מידע על מחלות אלה.
ניוון מקולרי על רקע גיל (AMD)
ניוון מקולרי גילי היא מחלה שפוגעת במקולה, כאמור האזור המרכזי ברשתית העין. הפגיעה במקולה באה לידי ביטוי בקושי למקד את המבט ולכן אובדן הדרגתי של יכולות חיוניות כמו קריאה, נהיגה, זיהוי פנים והמצב עלול להחמיר עד לכדי אובדן מלא של יכולת הראייה. המחלה פוגעת בעיקר באנשים מבוגרים – רבע מכלל בני ובנות 65 ומעלה סובלים ממנה ואחרי גיל 75 השכיחות כבר מגיעה לכ-35%.
הגורם ל-AMD הוא צמיחת כלי דם לא תקינים בשל נוכחות מוגברת של חלבון שנקרא VEGF. עקב אותם כלי דם מתרחשת מתחת לרשתית דליפה של נוזלים וכמו כן מופיעה הצטלקות שמובילה לאובדן התאים במקולה. ההתפתחות של המחלה הדרגתית, ולכן חשוב לזהותה מוקדם ככל האפשר ולפעול בדרכים שונות כדי לעכב את ההתנוונות במקולה. בפרט ניתן לעשות זאת באמצעות הזרקות תוך עיניות של תרופות שונות, שהמכנה המשותף שלהן הוא נטרול ה-VEGF.
רטינופתיה סוכרתית
מחלה זו פוגעת בכלי הדם ברשתית, כשהגורם לכך הוא רמת הסוכר הגבוהה מדי כתוצאה מהסוכרת. בדומה לניוון מקולרי על רקע גיל, גם הרטינופתיה הסוכרתית מתפתחת באופן הדרגתי, כך שניתן למזער את הפגיעה בראייה באמצעות זיהוי מוקדם וטיפול.
בשלבים הראשונים הסימפטומים העיקריים הם קשיים בזיהוי אנשים ובצפייה בטלוויזיה עקב ירידה בחדות הראייה. בשלבים מתקדמים יותר מופיע גם טשטוש של הראייה וכמו כן הופעת אלמנטים צפים מול העיניים. כשהרטינופתיה חמורה במיוחד, נוצרים כלי דם חדשים ברשתית ומאחר שהם חלשים הם נוטים להיקרע ולדמם ולפגוע עוד יותר בראייה – עד כדי אובדן היכולת החשובה הזו.
במקרים שבהם מאובחנת רטינופתיה סוכרתית – באמצעות בדיקת אופטלמוסקופיה וצילום של קרקעית העין – הדגש העיקרי בטיפול הוא שמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם. כשכלי דם ברשתית נקרעים, ייתכן צורך בניתוח לסילוק הדימום.
רטיניטיס פיגמנטוזה
מחלת רשתית שהסימפטום הבולט שלה הוא הצטמצמות הדרגתית של יכולת הראייה ההיקפית. ניתן לדמות זאת למצב שבו אדם מסתכל על העולם דרך צינור, כשבתחילה הקוטר שלו רחב מאוד ובהדרגה הוא הופך ליותר ויותר צר. מחלה זו אינה הפיכה ונכון לעכשיו אין לה טיפול.
חסימה של כלי דם ברשתית
כשישנה חסימה ורידית ברשתית, התוצאה היא האטה בקצב זרימת הדם ולכן גם ירידה באספקת החמצן לשכבה החשובה בעין. התוצאה: סיכון מוגדל לדימום ברשתית, לבצקת, לעלייה בלחץ התוך עיני ולהיווצרות כלי דם לא תקינים. במצב כזה תיתכן ירידה חדה ופתאומית בראייה. חסימה של כלי דם ברשתית פוגעת בעיקר במבוגרים מעל לגיל 50, ובפרט היא נפוצה אצל חולים בטרשת עורקים, חולי סוכרת ואנשים שסובלים מלחץ דם גבוה. האבחון מתבצע באמצעות צילום של קרקעית העין ובדיקת OCT והטיפול המתאים הוא ברוב המקרים הזרקה לעין של תרופות נגד בצקת. אם ישנה עלייה בלחץ התוך עיני ניתן לטפל בכך בעזרת לייזר.
אולי יעניין אותך גם: