מחלות עיניים הן תופעה שכיחה למדי, ובפרט בגיל מבוגר. המידע הרב שהצטבר לגבי מחלות עיניים נפוצות מאפשר לאבחן אותן בשלב מוקדם, וכך להצליח לטפל בהן או לכל הפחות להאט את קצב החמרתן. בעמוד זה תמצאו סקירה של חמש סוגים שכיחים במיוחד, ובכל מקרה ההמלצה החשובה ביותר היא להגיע לבדיקות תקופתיות גם אצל אופטומטריסטית וגם אצל רופאת עיניים.
1. מחלות עיניים – קטרקט
קטרקט הינה מחלת עיניים נפוצה שפוגעת בעדשה של העין. העדשות מתחילות לאבד את היכולת שלהן להתאים את עצמן למרחק מהאובייקט בסביבות גיל 40-50, ולכן בשלב זה של החיים מרבית בני האדם לא מצליחים לקרוא או להשתמש בסמארטפון בלי משקפיים. בשלב מאוחר יותר הרכב החלבונים בעדשה משתנה, וכתוצאה מכך העדשה הופכת לעכורה והראייה נפגעת. בקרב בני ובנות ה-70 ומעלה שכיחות הקטרקט היא 75%, והמענה לכך הוא ניתוח שבו מסירים את העדשה הפגומה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית, כמובן שקופה לחלוטין. כשיש קטרקט בשתי העיניים יתבצעו שני ניתוחים נפרדים, בהפרש של מספר שבועות זה מזה. אחוזי ההצלחה של ניתוח לתיקון קטרקט גבוהים מאוד, הוא אורך זמן קצר (כרבע שעה) ומיד בסיומו אפשר לחזור הביתה (עם מלווה).
2. מחלות עיניים – גלאוקומה
גלאוקומה היא עוד אחת מאותן מחלות עיניים נפוצות שמתפרצות בעיקר בגיל מבוגר. הכינוי של מחלה זו, “הגנב השקט של הראייה” מבהיר במדויק את המהות שלה, וגם את הסכנה המוחשית שהיא מייצרת. הדרך הטובה ביותר להגן על העיניים מפני גלאוקומה היא בדיקות תקופתיות קבועות וזיהוי מוקדם ככל האפשר של המחלה. כשהמחלה מאובחנת, ניתן להפחית את הלחץ התוך עיני, שהוא הגורם העיקרי לגלאוקומה, באמצעות טיפות עיניים או טיפול תרופתי. בשלבים מתקדמים יותר, כשהלחץ על עצב הראייה משפיע במידה משמעותית על יכולת הראייה, ניתן להיעזר בלייזר או לבצע ניתוח.
3. מחלות עיניים – ניוון רשתית AMD
ניוון מקולרי על רקע גיל, ובראשי תיבות AMD, היא מחלה שפוגעת ברשתית העין וליתר דיוק בחלק המרכזי שלה שנקרא מקולה. אחרי גיל 70 השכיחות שלה גבוהה למדי, אבל יש גם צעירים יותר שסובלים מההתנוונות של הרשתית וכתוצאה מכך מירידה ביכולת הראייה. בשלב הראשון של המחלה, שנקרא השלב היבש, הירידה יכולה להיות איטית מאוד, אבל כשהקצב הניוון מואץ – בשלב הרטוב של AMD – הפגיעה עלולה להיות קשה מאוד, ואף להוביל לאובדן הראייה בעין אחת או בשתי העיניים. עישון מגדיל מאוד את הסיכון ללקות במחלה. בשלב היבש הטיפול כולל בעיקר שימוש בתוספי תזונה, ואילו בשלב הרטוב הטיפול הרווח הוא הזרקות תוך עיניות של חומר נוגד VEGF.
4. מחלות עיניים – קרטוקונוס
קרטוקונוס היא מחלת עיניים שפוגעת בקרניות. השכיחות שלה היא אחד לאלפיים, ובניגוד לכל אותן מחלות עיניים נפוצות שמאפיינות מבוגרות ומבוגרים, קרטוקונוס משפיעה על הראייה כבר במהלך גיל ההתבגרות או לאורך העשור ה-3 בחיים. הגורם למחלה הוא גנטי, והמהות שלה היא הפיכת צורת קרנית מכדור לחרוט. כתוצאה מכך קרני האור נשברות בצורה לא תקינה, והראייה הופכת למטושטשת. בשלבים ראשוניים הטיפול הוא עדשות מגע ייעודיות לקרטוקונוס, אבל יש גם מקרים רבים שמחייבים בשלב מסוים השתלת קרנית (מלאה או חלקית).
5. מחלות עיניים – רטינופתיה סוכרתית
מחלה נפוצה שהיא למעשה סיבוך של סוכרת ארוכת טווח (מחלה שגם היא נפוצה מאוד למרבה הצער). הרמות הגבוהות מדי של סוכר בדם גורמות לפגיעה בכלי הדם הזעירים שברשתית, וכתוצאה מכך לראייה מטושטשת, הופעת מעין קווים צפים או נקודות בשדה הראייה וירידה בחדות הראייה. הטיפול הוא בעיקר מניעתי, כלומר איזון רמות הסוכר בדם.