מה מיוחד בעדשות מגע קשות?

עולם האופטיקה והפתרונות לתיקון לקויות ראייה משתכלל כל הזמן, ומציע לכולנו מגוון הולך ומתרחב של מוצרים. בפרט ישנם שינויים משמעותיים בתחום עדשות המגע הקשות, ולכן כדאי להכיר את כל המאפיינים העדכניים שלהן. בעמוד זה תמצאו הסברים לגבי ההבדלים בין עדשות קשות לרכות, פירוט של היתרונות והחסרונות של העדשות הקשות וגם סקירה של מוצר מתקדם במיוחד, עדשות מגע קשות נושמות.

מהן עדשות “קשות” ומהן עדשות “רכות”?

כשרק התחלנו להשתמש בעדשות מגע במקום במשקפיים, כל עדשות המגע היו “קשות”. הן אמנם סיפקו את התיקון האופטי הדרוש, ואפשרו למי שסבלו מלקויות ראייה לוותר על המשקפיים – אבל גם הרכבת העדשות האלה התאפיינה באי נוחות במידה כזו או אחרת. על-מנת להתמודד עם בעיה זו פותחו עדשות המגע הרכות, שנצמדות באופן מיטבי לקרניות העיניים והשימוש בהן נוח במיוחד.

עדשות קשות מיוצרות מפולימרים קשיחים, בעוד העדשות הרכות מבוססות על הידרוג’ל ובחלק מהמקרים על שילוב של חומר זה עם סיליקון. מאפיין מהותי נוסף של העדשות הקשות הוא שהן מיועדות לשימוש ארוך טווח – כולל של שנה שלמה.

חלק גדול מהעדשות הנמכרות כיום הן אלה הרכות – אבל יש גם מצבים שבהם ההמלצה תהיה על עדשות מגע קשות. בפרט כך הדבר כשיש צורך בתיקון אופטי מורכב יחסית: למשל אסטיגמציה משמעותית (כלומר צילינדר גבוה) או במקרים של קרטוקונוס (מחלת עיניים שגורמת לא-סימטריה במידת הקמירות של הקרנית, כך שהיא הופכת מכיפה לחרוט).

היתרונות של עדשות המגע הקשות

היתרון הראשון של העדשות הקשות הוא שהסיכון להצטברות חיידקים, חלבונים או שומנים על פני העדשה נמוך במידה ניכרת בהשוואה לעדשות הרכות. הסיבה לכך היא שאין בהן נוזלים, ולכן שכיחות הופעת הזיהומים ודלקות העיניים עקב הרכבת עדשות מגע – נמוכה אצל מי שבוחר באופציה של העדשות הקשות.

עוד יתרון של עדשות מגע קשות הוא האפשרות לייצר אותן כך שהן יתאימו באופן מדויק במיוחד ללקות הראייה ובהתאם יבטיחו תיקון מושלם שלה (וזאת בגלל שהשימוש ארוך הטווח הופך את ההשקעה בייצור לכדאית).

יתרון שלישי שכדאי לקחת בחשבון הוא היכולת של עדשות אלה לספק פתרון מצבים ספציפיים – כאמור קרטוקונוס, צילינדר גבוה וגם יובש בעין. 

החסרונות של עדשות קשות

היתרונות הנ”ל כבדי משקל, אבל לפני שמחליטים באיזה סוג של עדשות לבחור, כדאי להכיר גם את החסרונות.

החיסרון הראשון הוא אי נוחות מסוימת, בגלל הקשיחות של הפולימר ובגלל שהעדשה לא נצמדת לעין. בהתאם גם ההסתגלות לעדשות הקשות היא ממושכת יותר בהשוואה לאלה הרכות, שאליהן ההסתגלות היא כמעט מידית במרבית המקרים.

חיסרון שני הוא שבזמן פעילות ספורטיבית – כולל ריצה, משחקי כדור וכו’ – עדשות מגע קשות עלולות ליפול וזאת משום שהן כאמור לא צמודות לעין. חיסרון שלישי הוא חובת ההקפדה על תחזוקה נאותה. אם את העדשות הרכות היומיות אפשר פשוט לזרוק לפח אחרי שמוציאים מהעין, עדשות קשות לטווח ארוך יש לשמור במיכלים ייעודיים ולחטא אותן בסוף כל יום עם תמיסה מתאימה.

עדשות קשות נושמות

הקטגוריה המתקדמת ביותר בתחום היא עדשות מגע קשות נושמות. עדשות אלה מאפשרות מעבר של חמצן אל העין, ולכן נוחות ההרכבה שלהן מרבית. ישנן גם עדשות היברידיות, כלומר כאלה שמשלבות חלק קשה עם חלק רך, כשלכל חלק מטרה אחרת (הראשון מספק תיקון אופטי והשני משדרג את הרכות).

בכל מקרה חשוב מאוד להגיע לאופטומטריסטים ותיקים לצורך ביצוע בדיקת התאמה. בהתאם לתוצאות תוכלו גם לקבל המלצה האם עדשות קשות הן האופציה הנכונה עבורכם.

אולי יעניין אותך גם

לתיאום פגישה נא למלא את הטופס

* שדות חובה מסומנים בכוכבית.

לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית

פוסטים אחרונים:

Call Now Button