כל בחירה של אנשי מקצוע (או נשות מקצוע, כמובן) שמעניקים לנו שירות מסוים מחייבת התעמקות ומחשבה, כך שנוכל להגיע לאותם מומחים שמתאימים לנו במיוחד ולזכות בשירות הטוב ביותר האפשרי. כשעל הפרק נמצאות העיניים שלנו, כלומר היכולת שרוב בני האדם מסכימים שהיא החשובה ביותר עבורנו, הראייה, מתחדד הצורך בבחירה מושכלת, ובהחלט לא כדאי להתפשר על פחות מהאופטימום. אופטומטריסטים הם אלה שביחד עם רופאי העיניים עוזרים לנו להתמודד עם מחלות או בעיות הקשורות לעין, ולמעשה במידה רבה דווקא האופטומטריסט הוא זה שכדאי לפנות אליו ראשונים גם כשיש חשד לבעיה וגם לצורך בדיקות תקופתיות. בעמוד זה תמצאו הסברים מפורטים כיצד לבחור אותו.
רישיון
כל אדם שמבקש לעבוד כאופטומטריסט מחויב לקבל רישיון לכך מטעם משרד הבריאות. שימו לב – ללא רישיון תקף, חל איסור מוחלט להציג את עצמך כאופטומטריסט ולערוך את הבדיקות והפעולות האחרות שאנשי מקצוע אלה מוסמכים לבצע. בדיוק כפי שרופא הוא רק מי שלמד רפואה ועבר את כל המבחנים, כך גם האופטומטריסטים. אם במקום שבו עובד האופטומטריסט אין תעודה בולטת של משרד הבריאות, אל תהססו לשאול את האדם אם הוא אכן בעל רישיון לעסוק בכך ואפילו לבקש לראות את הרישיון.
בהקשר זה כדאי לדעת שתהליך ההכשרה של האופטומטריסטים כולל לימודים אקדמיים במשך לא פחות מ-4 שנים, לימודים אשר כוללים התעמקות בנושאים כמו אנטומיה, פיזיולוגיה, תפישה תחושתית של הראייה, פתולוגיה עינית, אופטיקה ויזואלית, אפידמיולוגיה, פרמקולוגיה, אופטיקה גריאטרית ועוד.
לאחר השלמת הלימודים – שמוצעים בארץ ב-2 מקומות, אוניברסיטת בר אילן והמכללה האקדמית הדסה שבירושלים – נדרשים הבוגרים לעבור מבחנים שנערכים על-ידי משרד הבריאות. המבחנים כוללים הן פרק עיוני והן פרק מעשי. בוגרי לימודי אופטומטריה בחו”ל מחויבים לעבור סטאז’ או להציג אישורים על עבודה במשך שנה לפחות במקצוע.
כפי שניתן לראות, מדובר בתהליך הכשרה ממושך ומעמיק, וחבל להסתפק במי שלא עבר אותו ובעצם להסתכן שלא לצורך.
ניסיון
כפי שרופא בעל ניסיון רחב היקף מספק לפציינטים שלו שירות טוב יותר ממי שזה עתה סיים סטאז’, שכן הניסיון מקנה ידע רב ומאפשר לו לזהות באופן מיטבי את מצבם של המטופלים, כך גם אופטומטריסט מנוסה או אופטומטריסטית שעוסקת במקצוע שנים רבות יבצעו אבחונים מדויקים לחלוטין וטיפולים יעילים במיוחד.
בפרט מומלץ לוודא שלאופטומטריסטים שאתם מגיעים אליהם יש ניסיון ספציפי לגבי מתן מענה מקצועי למצוקה שאיתה אתם מתמודדים. אם למשל סיבת הפנייה לאופטומטריסט היא חשד לעין עצלה, כדאי לבדוק מהו היקף הניסיון של האופטומטריסט או האופטומטריסטית בכל הנוגע לתופעה זו שנגרמת עקב נזק למרכז הראייה שבמוח.
עוד כדאי לדעת שאופטומטריסטים מנוסים יודעים גם מתי להפנות את הפונים אליהם להמשך טיפול אצל רופא עיניים, וגם להמליץ על רופא שכזה בהתאם לבעיה הספציפית שמאובחנת אצל האדם.
המלצות
המלצה שתקפה לגבי כל התחומים שבהם אנחנו זקוקים לשירות, ועל כן גם כשישנה התלבטות כיצד לבחור אופטומטריסט או אופטומטריסטית, היא לבקש המלצות מלקוחות קודמים.
כשאנחנו מקבלים שירות ברמה גבוהה, ומענה מקצועי מלא לבעיה שפגמה באיכות החיים שלנו, אנחנו שמחים להמליץ על מי שסיפק לנו את השירות. בהתאם אופטומטריסטים מוכשרים ומסורים יוכלו להציג ללא קושי המלצות של לקוחות שהיו באותו מצב כמונו, והצליחו להתמודד איתו בזכות אותו איש מקצוע שפנינו אליו. על בסיס ההמלצות של הלקוחות הוותיקים ניתן לקבל אינדיקציה גם לגבי המקצועיות, גם לגבי רמת השירות ובמקרים מסוימים גם לגבי עלות הטיפול, אם כי כשמדובר בבריאות העיניים וביכולת הראייה הכל כך קריטית, המחיר אינו הפרמטר החשוב ביותר.
מיקום
בדומה למחיר, גם הלוקיישן הוא לא שיקול משמעותי מאוד בבחירת אופטומטריסט או אופטומטריסטית, אבל אם ישנן כמה אופציות שאפשר לסמן עליהן V מבחינת כל הסעיפים הנ”ל, אפשר להתייחס גם למיקום – ולהעדיף את איש או אשת מקצוע שנמצאים במקום שנוח להגיע אליו.
השירותים שמספקים אופטומטריסטים
אופטומטריסטים הם אנשי מקצוע בעלי סמכויות רבות, ולא בכדי נדרשת תשומת הלב רבה לבחירה נכונה ביניהם. בין השאר מוסמכים אופטומטריסטים לערוך מגוון רחב של בדיקות ראייה כולל של חדות הראייה ושל שבירת האור. בנוסף הם יודעים לאבחן פתולוגיות שונות כגון קרטוקונוס ולזהות אינדיקציות למחלות שבהן יטפל רופא עיניים (גלאוקומה, AMD ועוד).
עוד שירות חשוב הוא התאמת עדשות מגע למאפיינים הספציפיים של כל מטופל ומטופלת, וכן מתן מרשמים למשקפיים (כלומר הנחיות מדויקות לאופטיקאי כיצד לייצר את האביזר החיוני).