יובש בעיניים – טיפול והתמודדות עם עיניים יבשות

תחושת היובש בעיניים עלולה להוות מטרד לא נעים וגם לפגוע באיכות חיינו ובתפקודנו היום יומי. אז איך מתמודדים עם עיניים יבשות ולמה זה קורה?

מהי תסמונת עין יבשה?

תסמונת העין היבשה נגרמת כתוצאה מירידה בכמות הפרשת הדמעות בעיניים, או כתוצאה משינוי באיכותן והרכבן הכימי של הדמעות. בנוסף, תסמונת העין היבשה עלולה להיגרם כתוצאה מפעילות לא תקינה של העפעפיים, ליקוי הגורם לאידוי מוגבר של הדמעות שבעיניים. שינויים אלה בכמות ואיכות הדמעות, עלולים לגרום נזק למשטח הקדמי של העין (הקרנית והלחמית), לתחושות יובש ואי נוחות בעין, ולירידה באיכות הראיה.

שכיחות תסמונת עין יבשה

תסמונת העין היבשה נפוצה בקרב האוכלוסיה בכל קבוצות הגיל. על פי מחקרים כ – 15% מכלל האוכולוסיה סובלים מתסמונת העין היבשה. יחד עם זאת, שכיחות התסמונת בקרב האוכלוסיה עולה בהתאמה לגיל, כאשר אנשים מבוגרים סובלים מתסמונת העין היבשה יותר מאנשים צעירים. לעומת זאת, בקרב מרכיבי עדשות מגע שכיחות תסמונת העין היבשה עולה ל – 50%. תלונות הקשורות ליובש בעיניים מהוות את אחת מהסיבות העיקריות לפניית הציבור לרופא עיניים.

מהם הגורמים לתסמונת עין יבשה? 

עיניים יבשות עשויות להיגרם ממספר סיבות:

פגיעה בהרכב הכימי של הדמעות הדמעות מורכבות משלושה מרכיבים: חלק מימי, חלק  שומני וחלק חלבוני. השכבה החיצונית של הדמעה היא שכבת שומנים המופרשים על ידי בלוטות הנמצאות בעפעפיים. תפקידה של שכבת השומן שבדמעה הוא למנוע את אידוי הדמעות, לייצב את מבנה הדמעות, ולהקטין את חיכוך העפעפיים. ירידה בכמות השומן המופרשת בעפעפיים עלולה לפגוע במבנה הדמעה ובאיכותה.

מחלות מחלות עלולות לשבש את ההרכב הכימי של הדמעות ולגרום לתסמונת העין היבשה: דלקות כרוניות של העפעפיים, מחלות הקשורות למערכת החיסונית, מחלות בדרכי העיכול, אלרגיה בעיניים.

שינויים הורמונליים יובש בעיניים עלול להיווצר בשל שינויים הורמונליים. לדוגמא, יובש בעיניים נפוץ אצל נשים בגיל המעבר. השינוי ברמות האסטרוגן  והפרוגסטרון האופייניים לגיל המעבר, פוגע בתפקוד בלוטות השומן שבעפעפיים וליובש בעיניים.

ירידה בתחושת הקרנית הקרנית היא הרקמה הקדמית ביותר של העין. התחושה התקינה של הקרנית חיונית הן להפרשה קבועה של הדמעות והן לפעולת מצמוץ תקינה. החל מגיל 40 מתרחש תהליך הדרגתי של ירידה טבעית בתחושת הקרנית. הירידה בתחושת הקרנית גורמת גם לירידה במספר המצמוצים של העין, להתאדות מוגברת של הדמעות שבעיניים ולהחמרת היובש בעיניים.

ירידה בתחושת הקרנית עלולה להתרחש לא רק בשל הגיל אלא גם כתוצאה ממחלת הסוכרת, ממחלות נאורולוגיות וכתוצאה משימוש ממושך בעדשות מגע.

שימוש בתרופות שימוש בתרופות עלול לגרום לתסמונת העין היבשה או להחמיר מצב קיים של יובש בעיניים. התרופות העלולות לגרום לתסמונת עין יבשה הן תרופות הניתנות לטיפול בלחץ דם גבוה, תרופות לשינה, נוגדי דיכאון, משככי כאבים ותרופות נגד אלרגיה.

מצמוץ מופחת ירידה בתדירות מצמוץ העיניים עלולה לגרום לאידוי יתר של הדמעות בעיניים. אידוי היתר של הדמעות קורה בשל חשיפת משטח העין לפרקי זמן אורכים יחסית בין מצמוץ אחד לשני. ירידה בתדירות המצמוץ היא תופעה שכיחה בזמן עבודה ממושכת מול מסך המחשב או בזמן נהיגה או קריאה.

מפתח עפעפיים מפתח עפעפיים גדול מדי, ועפעפיים שלא נסגרות היטב גורמים בדרך כלל לאידוי יתר של דמעות וכתוצאה מכך ליובש בעיניים. בעיות עפעפיים אלה עלולים להיגרם כתוצאה משיתוק עצב הפנים שאחראי לסגירת העפעפיים. לעיתים נוצרת בעיית עפעפיים גם כתוצאה מפעילות יתר של בלוטת התריס הגורמת לבלט עין ומפתח עפעפיים גדול.

מהן התלונות כשהעיניים יבשות?

התלונות העיקריות הנלוות לתסמונת של עיניים יבשות הן תלונות של חוסר נוחות בעין, תחושת יובש, הרגשת צריבה, תחושה של חול בעין, תחושת גוף זר בעין, רגישות מוגברת לאור ולעיתים אף תחושת כאב.

הטיפול ביובש העיניים

הטיפול המקובל בתסמונת העין היבשה הוא שימוש בתכשירים כגון דמעות מלאכותיות (מומלץ ללא חומר משמר), משחות וג’לים הנלקחים לפני השינה. במקרים קשים מקובל לתת תרופות נוגדי דלקת (סטרואידים) הניתנים רק לתקופה קצרה בשל הסיכון בתופעות הלוואי הכרוכות בשימוש בהם. לאחרונה נכנס לשימוש בארץ  תכשיר חדש ה – restasis –  המכיל ציקלוספרין A ומיועד לשימוש ארוך טווח.  לעיתים יש צורך בהתערבות כירורגית.

מה עושים עם עדשות מגע ויובש בעיניים?

אנשים הסובלים מעין יבשה מתקשים להרכיב עדשות מגע לאורך זמן. על מנת להתמודד עם עיניים יבשות, בשנים האחרונות פותחו עדשות מגע מחומרים מתקדמים – עדשות סיליקון הידרוג’ל. עדשות מגע אלה עשויות מחומר המשפר בצורה משמעותית את התכונות הבעיתיות של עדשות המגע הרגילות, תכונות הגורמות בדרך כלל ליובש בעין. עדשות העשויות מסיליקון הידרוג’ל, בהשוואה לעדשות רגילות, משפרות את זרימת החמצן לעין פי שבע, משפרות את יכולת ההרטבה של העין, ומגדילות את הסיכות הקשיות (מודולס). איכויות אלו של הסיליקון הידרוג’ל משפרות בצורה משמעותית את היובש בעין ואת הסיכון ללקות בתסמונת העין היבשה כתוצאה משימוש בעדשות מגע.

רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר: 

ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312

ארזה פרוכטר - טיפול במחלות עיניים

לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc 
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית

Call Now Button