עדשות מגע סקלרליות עונות על כמה צרכים ומצבים מיוחדים אשר עדשות מגע רגילות אינן מספקות להם מענה. התאמת עדשות סקלרליות מצריכה דיוק קפדני ורתימת מכשיר ה-OCT ((Optical Coherence Tomography, המבצע הדמיה אופטית של הקרנית, ומהווה פריצת דרך בתחום.
מהן עדשות מגע סקלרליות?
עדשות מגע סקלרליות הן עדשות מגע קשות ונושמות בעלות קוטר רחב משמעותית ביחס לעדשות מגע רגילות. הקוטר הגדול שלהן נועד להביא למצב שבו העדשות אינן מונחות על קרנית העין אלא למצב שבו שולי העדשה מונחים על הסקלרה: לובן העין והלחמית. המרווח שנוצר בין העדשה לבין הקרנית מלא בחומר לח המונע התייבשות של הקרנית, זאת בנוסף לעובדה שהעדשות עשויות חומר נושם המביא להעברת חמצן לעין בכמות גדולה.
חוסר המגע בין העדשה לקרנית וללחות שנוצרת שם מונע התפתחות דלקות, אדמומיות ויובש, במיוחד במקרים שבהם מבנה הקרנית אינו מאפשר שימוש בעדשות מגע רגילות.
מתי מומלצות עדשות מגע סקלרליות?
כאמור, עדשות מגע סקלרלריות מומלצות בעיקר במצבים שבהם מבנה הקרנית אינו אחיד, כמו במצב של קרטוקונוס. קרטוקונוס הוא מצב שבו הקרנית הופכת לחרוטית, כלומר מקבלת צורת חרוט במקום את צורת הכיפה הרגילה. הקרטוקונוס, שנקרא גם ניוון קרנית, בא לידי ביטוי בירידה באיכות הראייה, בטשטוש ובסנוור, כמו גם במצבי יובש קיצוניים בעין ובאדמומיות רבה.
עדשות סקלרליות הן פתרון טוב לטיפול בקרטוקונוס כיוון שהן מספקות מענה הן לירידה בראייה והן ליובש הקיצוני.
מיפוי הקרנית באמצעות מכשיר OCT
כיוון שעדשות סקלרליות מיועדות לבעלי מבנה גיאומטרי מורכב של הקרנית, להתאמה מדויקת של העדשה למבנה הקרנית יש משקל קריטי בהצלחת השימוש בהן.
מכשיר OCT הוא אמצעי למיפוי מדויק של קרנית העין. עם זאת, מיפוי הקרנית בלבד אינו מספיק להתאמת עדשות סקלרליות. במיפוי צריכים להיכלל גם אזור הסקלרה והלימבוס, שהוא הגבול שבין הקרנית והלחמית ובו נוצרים תאי האפיתל של הקרנית. רק בעלי ניסיון רב בהתאמת עדשות סקלרליות ובשימוש במכשיר OCT יקפידו על מדידת כל האזור הנדרש.
כיצד נעשית בדיקת OCT
מכשיר OCT דומה מאוד בעקרון הפעולה שלו למכשיר אולטרסאונד. ההבדל הוא בסוג הגל שבאמצעותו נעשה המיפוי: במכשיר אולטרסאונד אלה גלי קול בעוד ב-OCT אלה גלי אור, שהם גלים מהירים יותר ולכן יוצרים מיפוי ותמונה מדויקים יותר, בדומה למצלמה. הבדיקה אינה פולשנית או מכאיבה וגם האור המוקרן אינו מובחן ואינו גורם לסנוור.
המדדים החשובים בבדיקת OCT: עומק סגיטלי, עובי הקרנית והזווית
מכשיר ה-OCT מספק כמה נתונים חשובים: הראשון הוא העומק הסגיטלי של קדמת העין. העומק הסגיטלי נקבע על פי קימורים שיש בקרנית ובשוליה ועל פי קוטר העדשה והקרנית. העומק הסגיטלי יקבע את גובה העדשה הנדרשת, זה שייצור את המרווח מהקרנית.
נתון שני הוא זווית האזור הכולל את הקרנית, הסקלרה והלימבוס. נתון זה חשוב לקביעת מבנה העדשה והתאמתה לאזור שבו היא מונחת על העין.
נתון נוסף הוא עובי הקרנית שבאמצעותו נקבע עובי העדשה. העדשה צריכה להיות דקה מספיק בכדי לאפשר אספקת חמצן מקסימלית אך עבה מספיק בכדי לענות על צרכים שונים הקשורים לראייה עצמה כמו אסטיגמציה (צילינדר).
פענוח בדיקת OCT
כיוון שבדיקת ה-OCT מספקת מדדים ונתונים רבים, חשוב לדלות מתוכם את אלה הרלוונטיים להתאמת עדשות סקלרליות ולהבין מן המיפוי את התמונה המדויקת ואת משמעותה.
לכן, לא זאת בלבד שבדיקת OCT באמצעות מכשיר מתקדם טכנולוגית היא חשובה – יש לבצע אותה אצל מומחה בעל ניסיון רב בביצוע ובפענוח בדיקות OCT. רק כך תוכלו להיות רגועים שהתאמת העדשה לעין שלכם תהיה מושלמת.
התאמת עדשות מגע סקלרליות באמצעות מכשיר OCT
אם יש לכם מבנה גיאומטרי מורכב של הקרנית או שאתם סובלים מיובש קיצוני בעין, אתם מוזמנים לקליניקה שלי שבה נוכל לבצע בדיקת הדמיה אופטית של מבנה הקרנית שלכם, באמצעות מכשיר OCT מתקדם, ולהתאים לכם עדשות סקלרליות שישפרו את איכות חייכם באופן משמעותי.
אולי יעניין אותך לקרוא על:
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
טל’ נייד 052-2512312
למידע נוסף מלאו פרטים בטופס
רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר:
ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית