“וואו, סבתא, את הולכת בלי משקפיים! עשית ניתוח לייזר?” לא, סבתא לא עשתה ניתוח לייזר, היא כנראה עברה ניתוח קטרקט שבמהלכו הושתלו לה עדשות שמתקנות את הראייה. אבל לא תמיד אפשר להיפטר מהמשקפיים לאחר ניתוח קטרקט ואז נדרשים לבצע התאמת משקפיים.
הקטרקט (או ירוד בעברית) הוא עכירות של העדשה בעין, הגורמת לפגיעה בראייה. ללא ניתוח הפגיעה בראייה תלך ותחמיר. היום, בניגוד לעבר, אין צורך לחכות עד שהקטרקט יהיה “בשל”, אלא ניתן לבצע את הניתוח בכל שלב של הקטרקט. ההחלטה על הניתוח צריכה להיעשות בהתייעצות עם רופא עיניים, שגם ימליץ על סוג העדשה שתושתל.
ניתוח קטרקט: סוגי העדשות להשתלה
היום עושים שימוש בעיקר בעדשות רכות ומתקפלות אשר נפתחות לאחר החדרתן אל תוך העין. את העדשות ניתן לחלק לשלושה סוגים:
- עדשה חד מוקדית – עדשה חד מוקדית מתקנת אחת משתיים: או את הראייה לרחוק או את הראייה לקרוב. ברוב המצבים תהיה העדפה להשתלת עדשה המתקנת את הראייה לרחוק, אלא אם כן ליקוי הראייה הוא לקרוב בלבד. כך שיהיה צורך לרוב במשקפי קריאה גם לאחר הניתוח.
- עדשה מולטיפוקלית – בדומה למשקפי מולטיפוקל, מאפשרת עדשה זו ראייה טובה גם לרחוק וגם לקרוב. החיסרון של עדשה מסוג זה הוא שזמן ההסתגלות אליה יכול להיות ארוך יותר וגם שאינה מתאימה לכל אחד.
- עדשה טורית – במקרים שבהם יש אסטיגמטיזם (צילינדר), כלומר התקמרות בלתי שווה של קרנית העין או של העדשה הגורמת ליצירת שתי נקודות מיקוד במקום נקודה אחת, ניתן לתקן את המצב בעזרת עדשה טורית. עדשה זו יכולה להיות חד מוקדית או מולטיפוקלית.
איך נעשית ההחלטה על סוג העדשה להשתלה?
העיקרון המרכזי המנחה את הרופאים בבחירת העדשה להשתלה הוא יצירת איזון יחסי בין שתי העיניים. בהתאם, הרופאים שוקלים את הנתונים הבאים:
- מהו סוג ומידת ליקוי הראייה בעין המנותחת: האם ראייה לרחוק, לקרוב או שניהם ובאיזו חומרה והאם יש צילינדר?
- מהו סוג ומידת הליקוי בעין השנייה? במקרה שבו תיקון הראייה בעין המנותחת ייצור פער גדול מדי, תהיה העדפה להשתיל עדשה הדומה בנתוניה לעדשה הטבעית שאותה מחליפים, כשכל ההבדל הוא צלילות העדשה המלאכותית לעומת עכירות העדשה הטבעית – ומבלי לנסות לתקן באופן חד את ליקויי הראייה.
- האם יידרש בקרוב ניתוח גם בעין השנייה? במקרה כזה ניתן לתכנן איזון עתידי בין שתי העיניים.
- אם נדרש ניתוח בעין השנייה, האם מומלץ, בהתחשב בכל נתוניו של המטופל, מצב של מונווויז’ן – הבאת עין אחת למצב שבו תהיה ראייה טובה מרחוק, ואת העין השנייה למצב של ראייה טובה מקרוב? מצב זה יכול לבטל את הצורך במשקפיים, אלא אם כן נוצר צילינדר לאחר הניתוח, אך בגלל חוסר האיזון בין שתי העיניים יש לו חסרונות מבחינת הראייה לעומק ותפיסת התלת ממד ולכן לא נוקטים דרך זו בכל מצב.
התאמת משקפיים לאחר ניתוח קטרקט: איך ומתי?
התאמת משקפיים לאחר ניתוח קטרקט מתבצעת לרוב כארבעה שבועות לאחר הניתוח, אז מסתיים תהליך של התייצבות העין וניתן לבדוק את הנתונים המדויקים ובהתאם להם להתאים משקפיים. זאת כמובן בתנאי שלא נוצרו בצקת או סיבוכים והרופא המנתח סיים את המעקב שלאחר הניתוח ונותן אישור לכך.
המשקפיים החדשים יותאמו על פי סוג העדשה התוך עינית שהושתלה בעין המנותחת והצרכים שישנם כעת מבחינת הראייה:
- אם העדשה שהושתלה היא עדשה חד מוקדית שתיקנה את הראייה לרחוק אך ישנו ליקוי בראייה לקרוב, יהיה צורך במשקפי קריאה בהתאם למספר שישנו כעת, תוך התאמת עדשות המשקפיים לנתוני כל אחת מהעיניים.
- אם הוחלט על תיקון חלקי של ראייה לרחוק בעין המנותחת או השארת ליקוי הראייה כפי שהיה בכדי לא ליצור פער משמעותי מדי בין שתי העיניים, יהיה צורך במשקפי ראייה לרחוק וגם במשקפי קריאה.
- כאשר מושתלת עדשה מולטיפוקלית טורית המתקנת את הראייה לכל המרחקים וגם צילינדר, ייתכן שלא יהיה צורך במשקפיים כלל. עם זאת, לעיתים בגלל שינוי בצילינדר שנוצר לאחר הניתוח עדיין יהיה צורך במשקפיים לראייה מרחוק או במשקפי קריאה בהתאם לצילינדר החדש.
לסיכום: עומדים לעבור ניתוח קטרקט? חשוב להבין את שיקולי הרופאים ואת השלכותיהם על התאמת משקפיים לאחר ניתוח קטרקט. לאחר הניתוח אתם מוזמנים להגיע לבדיקה מקיפה ויסודית כדי להתאים משקפיים במידת הצורך.
לא בטוחים כיצד להתאים משקפיים אחרי ניתוח קטרקט? צרו איתי קשר ואסייע.
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
טל’ נייד 052-2512312