קרטוקונוס היא מחלה שעדיין אין לה מרפא. בנוסף הפגיעה בראייה מחמירה עם השנים, ומאחר שההתפרצות היא כבר בגיל צעיר, הנזק עלול להיות משמעותי וממושך. בחלק מהמקרים ייתכן צורך בניתוח השתלת טבעות במטרה לעצור את ההידרדרות ביכולת הראייה. בעמוד זה תמצאו מידע על המקרים שבהם מומלץ הליך זה, הדרך שבה מבצעים אותו, הסיבוכים שעלולים להתרחש והדגשים העיקריים לאחריו.
באילו מקרים מתבצע ניתוח השתלת טבעות קרטוקונוס?
קרטוקונוס היא כאמור מחלה כרונית שמחריפה ככל שהזמן עובר. מהות המחלה היא עיוות של צורת קרנית העין – שבמצב תקין נראית כמו כיפה ואצל חולים וחולות בקרטוקונוס הופכת לחרוט. עקב העיוות שבירת קרני האור בעין אינה תקינה, ונוצרת פגיעה בראייה.
כל עוד העיוות קל יחסית, ניתן לתקן אותו באמצעות משקפיים או עדשות מגע – כאלה שהותאמו במדויק למצב העדכני של הקרנית בכל עין (ייתכנו הבדלים בין שתי העיניים מבחינת חומרת הקרטוקונוס). כשגם עם עדשות מגע או משקפיים הראייה לא טובה מספיק, ומן הסתם נגרמת גם פגיעה בשגרת היומיום, השתלת טבעות עשויה להוות פתרון יעיל.
איך מתבצעת השתלת טבעות?
השתלת טבעות לחולי קרטוקונוס נועדה כאמור לייצב את מצב הקרנית ולהאט ככל האפשר את ההידרדרות בראייה. הטבעות הן צמד מקטעים בצורה של קשת (חצי עיגול) והן גורמות להשטחתה של הקרנית (באמצעות הפעלת לחץ עליה). כתוצאה מכך מושגת ירידה מסוימת בקמירות, כלומר הקרנית הופכת למעט פחות חרוטית. את הטבעות, שעשויות מפלסטיק קשיח, משתילים בחלק ההיקפי של הקרנית, לאחר שהרופא המנתח מכין 2 תעלות עבורן. יצירת התעלות אפשרית בעזרת לייזר שמבטיח דיוק מרבי או באמצעים מכניים (מערכת שנקראת מיקרו-קראטום).
הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית ואורך כ-15 דקות. במרבית המקרים תתבצע השתלת טבעות בעין אחת ולאחר מספר ימים גם בעין השנייה.
סיבוכים אפשריים אחרי ניתוח להשתלת טבעות
אחוזי ההצלחה של השתלת טבעות קרטוקונוס גבוהים במיוחד, ובפרט כשאת הניתוח מבצע רופא מיומן ומנוסה. יחד עם זאת חשוב להדגיש שכמו כל הליך רפואי, ובוודאי בעיניים הרגישות מטבען, יש סיכון מסוים להתרחשות סיבוכים. בין הסיבוכים הלא שכיחים אבל האפשריים: זיהום, דלקת כרונית בתעלות שבהן מונחות הטבעות, יציאה של הטבעת אל פני הקרנית או חדירת אחת הטבעות אל הלשכה הקדמת (דרך החלק האחורי בקרנית). במידת הצורך יוצאו הטבעות ממקומן.
איך משפיעה השתלת הטבעות על הראייה?
חשוב להדגיש שגם אחרי השתלת טבעות הקרטוקונוס עדיין קיימת, ועדיין ישנו צורך בעדשות מגע לתיקון הראייה. יחד עם זאת הניתוח מוביל לשיפור ממשי לעומת המצב לפני השתלת הטבעות – ובנוסף עשוי הליך זה לחסוך מכם את הצורך לעבור ניתוח להשתלת קרנית או לפחות לדחות במשך מספר שנים את הצורך בניתוח זה (שהוא מורכב יותר מהשתלת טבעות וגם כרוך בהחלמה ובהסתגלות ממושכות יותר).
בכל מקרה החזרה לשגרה מושלמת תוך מספר ימים. האתגר המרכזי הוא התאמת עדשות מגע שיספקו את התיקון המדויק ביותר למצב הקרניות עם הטבעות שהושתלו. בהתאם חשוב להגיע לאופטומטריסטית מוסמכת. רצוי מאוד שהיא תהיה גם בעלת ניסיון ספציפי בשירות לחולי וחולות קרטוקונוס אחרי השתלת טבעות.
יש לכם או לבני המשפחה שלכם קרטוקונוס?
קבעו תור. יש לי פתרונות!
רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר:
ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית