יובש בעין הוא תופעה שכיחה שפוגעת באיכות החיים. האופטומטריסטית הקלינית ארזה פרוכטר מסבירה כיצד ניתן לטפל בו
העיניים שלכם מגרדות? צורבות? שורפות? אולי אתם סובלים מיובש בעיניים (תסמונת העין היבשה) – תופעה שכיחה בעולם המערבי. במצב זה לא נוצרות די דמעות בבלוטות הדמעות בעין או שהן מתאדות מהר מדי. באופן תקין דמעות מתפזרות כשכבה עדינה על פני הקרנית (החלון הקדמי השקוף של העין) ושומרות על פני השטח של העיניים לחים ומוגנים מפני חלקיקים ומיקרואורגניזמים. הן מתנקזות דרך פתחים קטנים שנמצאים בקצה העפעפיים וכך מתבצע שחלוף מתמיד שלהן והעין מוגנת בקביעות.
תכולתן של הדמעות עשירה מאוד: בנוסף למים יש בהן מינרלים, חומרי הזנה, חלבונים נוגדי זיהום, ורכיבים של מערכת החיסון (נוגדנים). הן בנויות משכבה רירית (שמצמידה אותן לעין החיצונית), משכבה מימית (שמכילה מים וחומרי הזנה), ומשכבה שומנית (השכבה החיצונית שמונעת מהן להתאדות).
התסמינים של יובש בעיניים עשויים להיות: כאבים ועייפות בעיניים (רצון לעצום אותן), צריבה, אי־נוחות, גירוי או גירד בעיניים, תחושה של חול / גרגירים בעיניים, רגישות לאור ואף ראייה מטושטשת. תסמינים אלו גורמים לסבל ופוגעים בפעילויות היומיום (כגון קריאה, נהיגה, צפייה בטלוויזיה ועבודה מול מחשב) ובאיכות החיים.
גורמי הסיכון ליובש בעיניים
גורמי הסיכון ליובש בעיניים הם רבים – הנה העיקריים שבהם:
גיל מבוגר (מעל 50): עם העלייה בגיל נצפית ירידה בהפרשת הדמעות, אשר מלווה לעתים בדלקת בעין החיצונית. היא נובעת למשל משינויים בבלוטות המיבומיאן (האחראיות על הפרשת השכבה השומנית של הדמעות), כגון חסימתן, ירידה בהפרשת השומנים מהן ושינוי בהרכבם. בעקבות זאת נוצר אידוי מוגבר של הדמעות.
נשים: לנשים סיכון מוגבר ליובש בעיניים, לעתים גם לפני גיל 50. שינויים הורמונליים משמעותיים – שמתרחשים בתקופות כגון הריון, הנקה, נטילת גלולות וגיל המעבר – משפיעים לרעה על בלוטות שאחראיות לייצור הדמעות. שכן חלק מבלוטות אלו מכילות קולטנים להורמונים נשיים בעלי תפקיד בייצור הדמעות. בעת תנודות הורמונליות, פעילות הקולטנים עלולה להשתנות, מה שמשפיע על ייצור הדמעות והפרשתן.
עבודה משרדית ממושכת: עבודה ממושכת מול מסך עלולה להוביל לתסמונת הצפייה במחשב (Computer Vision Syndrome) – מאמץ עיניים הנובע משימוש ממושך ורציף במחשב. מאמץ זה עלול לפגוע בתפקוד העין ובין השאר לגרום להתייבשותה. כדי לפזר נכון את הדמעות על פני קרנית העין ולסלק חלקיקי לכלוך אנו ממצמצים כ-10-6 פעמים בדקה. עבודה ממושכת מול מסך גורמת לירידה בתדירות המצמוץ (בעיקר בשל הריכוז במסך), וכך להיעדר התחדשות הדמעות ופיזורן על גבי הקרנית וליובש בעיניים. יש לציין כי גם עבודה ממושכת בסביבה יבשה (למשל עם מיזוג אוויר) מייבשת את העיניים.
מחלות אוטואימוניות: מחלות אלו, שבהן מערכת החיסון תוקפת את הגוף, עלולות לכלול גם את העין בתהליך הדלקתי שהן יוצרות. דוגמה למחלה כזאת היא תסמונת סיוגרן שבין השאר פוגעת בבלוטות הדמעות וכך גורמת ליובש. היא יכולה להופיע כמחלה ראשונית, המופיעה בפני עצמה, או משנית – נלווית למחלה אחרת (כגון דלקת מפרקים שגרונית או זאבת).
סוכרת: סוכרת מזיקה לכלי הדם הקטנים בגוף, ובהם כלי הדם של העין, מה שכפי הנראה מוביל לפגיעה בבלוטות הדמעות.
תרופות: נטילה ממושכת של תרופות שמייבשות ריריות (למשל לטיפול בנזלת), או של כאלו שתופעת הלוואי שלהן היא יובש, עלולה גם היא לגרום ליובש בעיניים.
עדשות מגע: עדשות מגע שלא הותאמו נכון לעין (לדוגמה מבחינת המבנה שלהן) או הרכבתן הממושכת עלולות לגרום לאלרגיות ולדלקות שמשבשות את מערך הדמעות התקין ואת פיזורן על פני הקרנית.
קרטוקונוס (ניוון קרנית): אחת ממחלות העיניים העיקריות שגורמות ליובש. קרטוקונוס זו מחלה המובילה לשינויים במבנה הקרנית בשתי העיניים; היא נעשית דקה מהרגיל ובמקום להיות מעוגלת (בצורת כיפה), צורתה הופכת חרוטית (קמורה יותר) ולא סדירה.
ניתוח לייזר לתיקון הראייה ולהסרת משקפיים: בניתוחי לייזר לתיקון הראייה ולהסרת משקפיים חותכים את הקרנית ו/או משייפים אותה. עקב כך עלול להיפגע המנגנון העצבי (חיישנים עצביים זעירים) בעין שמזהה כמה דמעות יש על הקרנית בכל רגע נתון ומורה על הפרשתן בעת הצורך, ומתפתח יובש בעיניים.
כיצד מטפלים?
לדברי האופטומטריסטית הקלינית ארזה פרוכטר, בעלת ניסיון של יותר מ-30 שנה, “הטיפול הנפוץ ליובש קל הוא הזלפה מקומית של תחליפי דמעות ללא חומרים משמרים. כמו כן מומלץ להרבות בשתייה ולהשתדל לא להיות בסביבה יבשה.” לגבי יובש קשה היא מציינת כי “אמצעי הטיפול מגוונים: למשל, משחות לשמירת לחות העין, תרופות נוגדות דלקת, ופקקי סיליקון קטנים שמוכנסים לפתחי ניקוז הדמעות וכך הן פחות מתנקזות החוצה”.
עוד היא מוסיפה כי “אמצעים מתקדמים ליובש קשה ביותר הם עדשות מגע סקלרליות. מדובר בעדשות קשות (שניתן להשתמש בהן שנתיים לכל היותר) המותאמות למטופלים שסובלים מיובש קבוע. הן מונחות על הלחמית (לובן העין – סקלרה) ואינן נוגעות בקרנית, ובנוסף עשויות מחומר המעביר חמצן ברמה גבוהה לעין ובעלות שכבת לחות. כן הן מונעות יובש בעת הרכבתן”.
פרוכטר ממליצה גם על עדשות מגע רכות (לתקופות שימוש שונות) מתקדמות שמכילות סיליקון הידרוג’ל, שמעבירות לקרנית פי חמישה חמצן לעומת עדשות מגע רכות רגילות, מאפשרות חילוף חומרים תקין בקרנית ושומרות על לחות גבוהה יותר בעין במשך היום.
ולסיכום, יובש בעיניים מצריך אבחון לזיהוי הגורם וטיפול מותאם אישית. טיפול שכזה יכול לסייע בריפוי העין היבשה ולשפר את איכות החיים. לדברי פרוכטר, “כשמטופל מגיע אליי עם תסמיני יובש אני קודם כל עושה לו תשאול מעמיק ושוללת גורמי סיכון אפשריים. לאחר מכן אני עושה לו בדיקת יובש באמצעות מנורת סדק (Slit Lamp) מתקדמת, שבוחנת מבנים בתוך העין כגון שכבות הקרנית ובלוטות הדמעות. לאחר אבחון הגורם ליובש וזיהוי כמות הדמעות ואיכותן, אני נותנת לו פתרון מותאם אישית, בהתאם לתלונותיו ולרמת היובש. האבחון והטיפול מקצועיים ומהירים ואני מספקת את עדשות המגע הסקלרליות המתקדמות ביותר”.
סובלים מיובש בעיניים? צרו איתי קשר
רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר:
ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית