ישנם לא מעט אנשים שסובלים גם מקוצר ראייה וגם מרוחק ראייה – כלומר גם קושי להבחין בבירור באובייקטים רחוקים מהעין וגם קושי למקד את המבט באובייקטים קרובים לעין, למשל כשקוראים ספר או מתבוננים במסך של הסמארטפון. מאחר שלכל בעיה נדרש תיקון אופטי שונה לגמרי, עד לפני מספר שנים הזדקקו אותם אנשים לשני זוגות משקפיים – פתרון מסורבל ולא נוח. הפתרון לבעיית הסרבול הוא משקפי המולטיפוקל, כלומר משקפיים עם מספר מוקדים בכל עדשה, כך שהאדם יכול לראות באופן מושלם לכל טווח. על-מנת להפיק מקסימום תועלת חשוב לבחור נכון את המשקפיים – ההמלצות הבאות יעזרו לכם להגיע לזוג המושלם עבורכם.
התאמה מדויקת ללקויות הראייה הספציפיות
ההמלצה הראשונה והחשובה מכולן לגבי משקפיים מולטיפוקל היא התאמה אישית. לכל אדם יש מאפיינים שונים, הן מבחינת מידת חומרת קוצר הראייה והן מבחינת רמת רוחק הראייה. עוד כדאי לזכור שהקושי לראות אובייקטים קרובים לעין הולך ומחמיר ככל שמתבגרים (עקב היחלשות השרירים שגורמים לעדשה שבעין להתקמר, כך שהיא לא מצליחה להתאים את עצמה למרחק הקצר מהאובייקט שבו מנסים למקד את המבט – תופעה שנקראת זוקן ראייה או פרסביופיה).
על-מנת להבטיח שהעדשות של משקפי המולטיפוקל יספקו את התיקון הטוב ביותר האפשרי, חשוב להגיע לאופטומטריסטים מוסמכים. לאחר בדיקת ראייה מקיפה ומדויקת ניתן יהיה לדעת מהם הנתונים העדכניים של רוחק הראייה ושל קוצר הראייה, ולייצר את העדשות לפיהם.
מותג
באופן כללי משקפיים כוללות מסגרת ועדשות. עדשות איכותיות מיוצרות כמעט תמיד ע”י חברות מוכרות שהפכו עם השנים למותג מוביל בזכות ההשקעה הרבה בפיתוח דגמים מתקדמים ובשיפור המוצרים שלהן. בין החברות הטובות ביותר בתחום ייצור העדשות עבור משקפיים מולטיפוקל בהתאמה אישית – אסילור הצרפתית (Essilor), הויה היפנית (Hoya), שמיר הישראלית (שנוסדה בקיבוץ שמיר ומכאן שמה) וצייס הגרמנית (Zeiss).
האינדקס של העדשות והעובי שלהן
נתון רלוונטי אחר בכל עדשה של משקפיים מולטיפוקל בהתאמה אישית הוא האינדקס שלה. האינדקס הוא אינדיקציה לעובי העדשה, כשהמשוואה פשוטה: אינדקס גבוה פירושו עדשות דקות יותר ולכן משקפיים פחות בולטים לעין. אינדקסים מקובלים הם 1.74, 1.67, 1.6 ו-1.5, והפער מבחינת עובי העדשות בעלות האינדקסים השונים משמעותי מאוד. ככל שהמספר גדול יותר, כלומר נדרש תיקון משמעותי יותר, כך השפעת האינדקס הופכת גם היא למשמעותית יותר וכדאי לייחס לה משקל רב יותר בבחירה.
סוג הליטוש
ישנם שני סוגי ליטושים של עדשות מגע – קדמי ואחורי. הליטוש האחורי מוביל להרחבת שדה הראייה כך שהשימוש במשקפי המולטיפוקל יהיה נוח יותר. ליטוש קדמי הוא השיטה שהייתה נהוגה בעבר, וכיום היא נחשבת למיושנת (אם כי מצד שני כדאי לקחת בחשבון שליטוש אחורי מייקר את מחיר העדשות ואיתן את מחיר המשקפיים).
ציפויים
על-מנת לשדרג עוד יותר את התועלת מהשימוש במשקפי המולטיפוקל ניתן לבחור מספר סוגים של ציפויים עבורם. ביניהם: ציפוי שחוסם את קרינת השמש, ציפוי אנטי רפלקס להפחתת תופעת ההשתקפויות וכן ציפוי להפחתת האדים וציפוי להגנה מפני שריטות.
הסתגלות מהירה
מי שרק מתחיל להשתמש במשקפיים מולטיפוקל זקוק בדרך כלל לתקופת הסתגלות מסוימת כדי לבצע את המעברים בין התבוננות לקרוב לבין התבוננות לרחוק באופן חלק ומידי. משתמשים מנוסים כבר מורגלים בכך. בהתאם המלצה נוספת לגבי בחירת משקפיים מולטיפוקל בהתאמה אישית היא לקחת בחשבון גם את הניסיון שיש לאדם בהרכבת משקפיים מסוג זה.
אולי יעניין אותך גם: