ראיון אישי עם ארזה פרוכטר אופטומטריסטית קלינית, על דרכה בעולם האופטומטריה, ומה חשוב לדעת בתחום עדשות מגע – איזה סוגי עדשות קיימים בשוק? מה היתרונות והחסרונות? למי מומלץ עדשות מגע.
ארזה פרוכטר היא לא עוד אופטומטריסטית. מאחוריה עומד ניסיון של 28 שנים במקצוע, היא מנהלת פורומים מקצועיים בנושאי אופטומטריה ועדשות מגע ואף עוסקת בכתיבה מדעית בתחום. כשבכל זאת מתפנה לה איכשהו קצת זמן היא עסוקה בתרומות ובאיסוף משקפיים בהתנדבות עבור ניצולי שואה. היא נשואה לדורון ואימא לאורי, ובירור קצר מגלה שכל המשפחה מרכיבה עדשות מגע ומשקפיים.
ממש לא הנסיכה על העדשה: מרצפת הייצור ועד קליניקה משגשגת
ארזה היא אישה חייכנית עם אנרגיות תוססות במיוחד. משהו באנושיות הישירה שלה מרגיע אותי. אולי זה גם הקליניקה עצמה שמשדרת רוגע ומקצועיות: הטכנולוגיה מסביב מרשימה, כולל אייפד שמנהל את המערך הקליני ותאורה מתחלפת ברצפה. מהחלון נשקף נוף כפרי של השכונה הירוקה ברמת אביב, שם גם ארזה ומשפחתה גרים, ויש מצב שתבקרו בבית הזה כיוון שחלק מהלקוחות מבקרים בביתה כשהם נזקקים לתיקוני ראייה שונים.
הראיון בוצע בדיוק לאחר שארזה חזרה מכנס בינלאומי באמסטרדם בנושא התפתחויות חדשות בתחום עדשות המגע, אליו נשלחה כשגרירה של חברת לפידות מדיקל שמייבאת את עדשות המגע “אלקון”. בכנס הוצגו הטכנולוגיות החדשות בתחום, עדשות מגע “חכמות”, חומרי גלם אופטיים, מרכיבי לחות, מוצרים חדשים וטיפולים שונים.
ארזה, איך הגעת לתחום האופטומטריה?
במקרה. תכננתי בכלל להיות מורה להתעמלות. הייתי חיילת מצטיינת אז, ניגנתי בסקסופון. התחלתי את השירות הצבאי בשל”ת מוקדם בקיבוץ עין גדי, גרעין לקיבוץ מצפה שלם. בהמשך עזבתי את הנחל ועברתי לתל השומר. בחופשת השחרור רציתי לעבוד כדי לחסוך קצת כסף ולטוס לאירופה.
איך היה באירופה?
זהו, שלא הגעתי לשם. התחלתי לעבוד בינתיים במעבדה שבה ייצרו עדשות מגע. זו הייתה מחרטה לייצור עדשות מגע. התחלתי בתור אסיסטנטית ונשארתי לעבוד שם שלוש שנים. בשנת 1984 התחלתי את הלימודים האקדמיים באותו תחום והמשכתי להתמקצע – עד היום.
אצל מי למדת?
אצל הטובים ביותר. שנים עבדתי עם שמואל ברמן ז”ל, אופטומטריסט שהיה יצרן של עדשות מגע וממנו למדתי את המקצוע. הוא האדם שהשפיע עליי יותר מכל ללכת בכיוון המקצועי של פיתוח וייצור עדשות מורכבות. הוא נפטר לצערי לפני שנה.
זה די נדיר שאופטומטריסט ייצר בעצמו את עדשות המגע.
כן, זה תחום מרתק בפני עצמו, להבין איך לתכנן אותן כך שיתאימו לעין בצורה מושלמת. כשהתחלתי זו הייתה ממש מחרטה עבודת יד, אין יותר להתחיל מהבסיס מזה. בזכות זה אני רואה עדשות לעומק ומבינה טכנית באופן יסודי את הנושא. “אופטומטריסט טוב צריך מנה שווה של טכניקה ואנושיות”
כמה זמן נמשכים הלימודים ומה לומדים בהם?
הלימודים אורכים 4 שנים, היום אפשר ללמוד או במכללת הדסה או בבר אילן. אני המשכתי לעוד השלמות והתמחויות בפנסילווניה. מדובר בלימודים אינטנסיביים במיוחד. הרבה אנטומיה, פיזיקה, כימיה וביולוגיה, פתולוגיה עינית ופרמקולוגיה.
נשמע כבד לטיפוס אנרגטי ומלא שמחת חיים כמוך. אהבת את הלימודים?
עלית בדיוק על הנקודה. אופטומטריסט בסופו של דבר עובד עם אנשים וצריך להבין הרבה בפסיכולוגיה, להיות קשוב ואמפתי ולדעת לקרוא בין השורות, וזה באמת חסר בלימודים. אופטומטריסט טוב צריך המון סבלנות, שיקול דעת וראייה מרחבית, כזאת שרואה את האדם כולו ולא רק את הבעיה. באופן אישי זה החלק האהוב עליי ביותר במקצוע. אני פוגשת אנשים בקליניקה ונהנית מהמגע האנושי שכרוך בכל יום עבודה, זה נותן המון סיפוק והמפגשים האלה מעשירים את החיים.
את זוכרת את הלקוח הראשון שלך?
בוודאי. אי אפשר לשכוח חוויה כזאת של שיפור איכות החיים בצורה כל כך משמעותית עבור אדם, זה נחרת לנצח. הייתה לקוחה שהגיעה אחרי פציעה בעין והרכבתי לה עדשות ראייה ומשקפיים. לפעמים נתקלים במקרים לא פשוטים, עין זה איבר רגיש במיוחד.
את בקשר עם הלקוחות בין טיפולים?
כן, קודם כול רוב הלקוחות נמצאים במעקב שוטף, ויש לקוחות שאני מסייעת להם ברציפות יותר מעשרים שנה. בשבוע שעבר, למשל, קיבלתי מתנה וברכה לחג ממשפחה שנמצאת אצלי מאז שהילד היה בן 10, והיום הוא כבר בן 26.
ואת זוכרת מה הייתה הבעיה שאיתה הוא הגיע?
בטח. סידרתי לו בזמנו עדשות מגע ביפוקל שסידרו לו פזילה ותיקנו לו את הראייה גם מבחינה אסתטית. הוא היה בגיל שזה מאוד חשוב.
כמי שעוסקת בתחום הרבה שנים – איך את שומרת על העיניים?
שומרת על הבריאות באופן כללי, כבר 17 שנה עושה פילאטיס, ואני אוהבת ללכת ברגל. לעיניים אני עושה מסיכות של מלפפון ורפידות ספוגות תה כשיש לי זמן.
מה עם מיץ גזר? את בעד?
טעים. כל קשר בינו ובין בריאות העיניים המיוחסת לו מקרי, אבל אני לא נגד מיתוסים ואגדות עם.
רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר:
ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית