אסטיגמציה (צילינדר) היא ליקוי ראייה שנגרם בעיקר בשל צורה אסימטרית של הקרנית – החלון הקדמי השקוף של העין (ויכול להיגרם גם מקמירות של עדשת העין). הקרנית התקינה היא בעלת קימור סימטרי עגול, כמו כדור. כאשר קימורה לא סימטרי (בדומה לכדור רוגבי/ ביצה למשל), כניסת קרני האור לעין מתעוותת. כך הן לא מתמקדות כראוי על הרשתית – מסך העין שנמצא בחלק האחורי שלה – וכך מתקבלת תמונה מטושטשת. ככל שהקרנית אליפטית יותר, כך האסטיגמציה מתקדמת.
בנוסף לטשטוש ראייה, אסטיגמציה שאינה מטופלת עלולה לגרום לכאבי ראש ועיניים (בייחוד אחרי קריאה ממושכת), חוסר נוחות, עייפות, פזילה והידרדרות בראייה. ישנם שני סוגי אסטיגמציה: רגילה (הסוג השכיח יותר) ולא רגילה. באסטיגמציה רגילה צד אחד של הקרנית מקומר יותר מצדה האחר, ובאסטיגמציה לא רגילה קימור הקרנית אינו אחיד.
התופעה עלולה להתפתח בשל מגוון סיבות, ובהן פציעה בקרנית, ניתוח עיניים ומחלות עיניים. דוגמה למחלת עיניים שכזאת היא קרטוקונוס (קרנית חרוטית או ניוון קרנית), שבהדרגה גורמת לשינויים במבנה הקרנית בשתי העיניים; במהלכה הקרנית נעשית דקה מהרגיל ובמקום להיות מעוגלת, צורתה הופכת חרוטית (קמורה יותר) ולא סדירה. לרוב היא מתחילה להתפתח בגיל ההתבגרות ומגיעה לשיאה באמצע שנות ה-30. גורמי הסיכון הם כפי הנראה תורשה, מאפיינים קליניים (דלקות ואלרגיות כרוניות בעיניים) ומאפיינים התנהגותיים (כגון שפשוף מוגבר של העיניים, שיכול להחליש את הקרנית, למתוח ולעוות אותה).
ניתן לזהות אסטיגמציה בבדיקת עיניים מקיפה אצל אופטומטריסט/ית שמאבחן/ת מחלות של הקרנית. בבדיקה זו בין השאר נמדדים קימורי הקרנית ונבחנת היכולת של העיניים להתמקד באור. בסופו של דבר מטרתה להתאים ללקוח עדשות אופטיות שיתקנו את האופן שבו קרני האור מתמקדות על הרשתית.
אחד הטיפולים המרכזיים לתופעה הוא עדשות מגע היברידיות, שמשלבות שני חומרי גלם ומאפשרות ראייה חדה לכל הכיוונים; הן קשות (עשויות מחומר קשיח וקטנות ביחס לקוטר הקרנית) במרכזן ורכות (עשויות מחומר גמיש וגדולות יותר מקוטר הקרנית) בהיקפן (העדשה הרכה היא מעין חצאית שמקיפה את העדשה הקשה). שילוב זה יוצר איכות ראייה של עדשות מגע קשות עם הרכבה נוחה של עדשות רכות.
עדשות המגע ההיברידיות מקנות לעין משטח שבירת אור קדמי חלק ולכן אידיאליות לתיקון אסטיגמציה, למשל כזאת שנגרמה מקרטוקונוס, צלקת בקרנית או הפרעות אחרות בה. הן מקבעות את הקרנית וכך מפצות על חוסר הסימטריות שלה ומשפרות את הראייה. לעתים הן גם מצליחות לשטח מעט את הקימור של הקרנית וכך לשפר את הראייה גם כשהן לא מורכבות. בנוסף, הן מלאות נוזל וכך מונעות חיכוך עם הקרנית ואינן מורגשות. חסרונותיהן העיקריים הן הצורך בהחלפה תכופה (כל חצי שנה בערך) ועלות גבוהה.
האופטומטריסטית הקלינית ארזה פרוכטר, בעלת ניסיון של יותר מ-30 שנה, מזהה אסטיגמציה באמצעות בדיקה אופטומטריסטית אובייקטיבית וסובייקטיבית ומספקת ללקוחותיה עדשות מגע היברידיות חדישות. הבדיקה הסובייקטיבית כוללת תשאול על הראייה, והבדיקה האובייקטיבית כוללת שימוש במכשור מתקדם כגון אוטורפרקטומטר, Visionix 130 ו-OCT.
האוטורפרקטומטר נותן מידע כללי על רמת הראייה של העין. הוא בנוי כמחשב ובו צג שמראה תמונה מסוימת. הלקוח מביט בו וניתן לדעת מהי מידת חדות הראייה שבה הוא רואה את התמונה. Visionix 130 הוא מכשיר שכולל מיפוי קרנית אחורי וקדמי ויכול לגלות מחלות כגון קרטוקונוס עוד לפני הופעת התסמינים. OCT הוא מכשיר שמספק הדמיה אופטית של שכבות הקרנית והרשתית ברמת המיקרונים.
לדברי פרוכטר, “אני מבצעת אצלי בקליניקה אבחון מוקדם של אסטיגמציה שמונע את הידרדרות הראייה וסיבוכים כגון השתלת קרנית. כשלקוח מגיע אליי עם תלונות מתאימות (כגון טשטוש ראייה), אני עורכת לו בדיקה אובייקטיבית וסובייקטיבית, שבין השאר ממפה את הקרנית ומודדת את רמת חדות הראייה, ומזהה את המקור לליקוי הראייה. לאחר מכן אני יכולה להתאים לו עדשות מגע היברידיות מתקדמות”.
רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר:
ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית