איך קרטוקונוס משפיע על הפרופיל הצבאי?

רוב מחלות העיניים מתפתחות בגיל מבוגר. כך למשל קטרקט מאובחנת בעיקר אצל בני ובנות 55 ומעלה, וגם גלאוקומה היא דוגמה למחלה שהשכיחות שלה עולה ככל שהגיל עולה. קרטוקונוס לעומת זאת מתפרצת בגיל צעיר, בחלק מהמקרים עוד בגיל ההתבגרות, ולכן היא עשויה להשפיע על הפרופיל הצבאי. מהו הפרופיל שנקבע לחולים בקרטוקונוס? האם ניתן לערער על הפרופיל? מהן אפשרויות השירות בצה”ל? תשובות לכל השאלות תמצאו בעמוד זה.

בהתאם למידת החומרה של המחלה

קרטוקונוס היא מחלה שעלולה להחמיר עם הזמן. מהות הפגיעה היא עיוות של צורת הקרנית, שהופכת בהדרגה מכיפה לחרוט, וככל שהקרנית חרוטית יותר, כך לקות הראייה קשה יותר. עוד חשוב להדגיש שאין טיפול למחלה, אם כי ניתן לנסות להאט את קצב ההחמרה באמצעות טיפול חדשני שנקרא קרוס לינקינג.

למידת העיוות של הקרניות בשתי העיניים יש חשיבות רבה מבחינת הפרופיל שנקבע למלש”בים. במקרים שבהם המחלה קלה יחסית, הפרופיל יהיה 82. קרטוקונוס מתקדם יותר מוביל לפרופיל 64. הקריטריון העיקרי הוא חדות הראייה (המתוקנת, כלומר עם עדשות או משקפיים) בעין הבריאה יותר. אם היא 6/9 ייקבע פרופיל 82 ואם היא 6/12 ומטה, הפרופיל יהיה 64.

איך מתבצע תהליך קביעת הפרופיל לחולים בקרטוקונוס?

בעלי פרופיל 82 מוגדרים כ”בריאים עם מגבלה קלה”, ובהתאם הם יכולים לשרת גם ביחידות השדה ובתפקידי לחימה. עם פרופיל 64 ניתן לשרת במערכים שמוגדרים כתומכי לחימה. ההבדל משמעותי, ולכן חשוב להגיע לוועדה הרפואית במסגרת הצו הראשון עם בדיקות עדכניות. בפרט נדרש מיפוי קרנית שבוצע ע”י אופטומטריסטית מוסמכת. אגב, גם במהלך הצו הראשון מתבצעת בדיקת חדות ראייה (לצד בדיקות נוספות), אבל היא לא מהווה תחליף לאבחון מקצועי של הקרטוקונוס.

מלש”בים שמרגישים שהפרופיל שנקבע להם לא תואם את מצבם רשאים להגיש ערעור. הערעור מוגש למיט”ב דרך מרכז השירות של יחידה זו (שמופקדת על הליכי המיון וכן השיבוץ בצה”ל), ויש לצרף אליו מסמכים רפואיים רלוונטיים, חתומים ע”י רופא עיניים מוסמך.

גם אם לאחר הצו הראשון ועד לגיוס לצבא חלה החמרה במצב הקרניות ובהתאם לקות הראייה החמירה, יש לפנות למיט”ב עם תוצאות בדיקה עדכנית ולבקש בדיקה מחודשת ולפיה קביעה מחדש של הפרופיל. בעלי קרטוקונוס מתקדם שרוצים בכל זאת לשרת בחי”ר יכולים להגיש בקשה מיוחדת להתקבל ליחידות אלה למרות הפרופיל הנמוך, באופן חריג, ולצרף חוות דעת של רופא עיניים.

עדשות מותאמות באופן מושלם

הפרמטר המשפיע ביותר על הפרופיל הוא כאמור חדות הראייה המתוקנת בשתי העיניים, כלומר היכולת לראות בחדות ובבירור אובייקטים רחוקים מהעין עם עדשות מגע (או משקפיים, במקרים של קרטוקונוס קל יחסית). בהתאם יש חשיבות רבה גם לבחירה מושכלת של עדשות ובפרט להתאמה מושלמת שלהן למצב הקרנית.

העדשות המתאימות לחולים בקרטוקונוס הן עדשות היברידיות, עדשות פיגיבק, עדשות סקלרליות וגם עדשות מגע קשות הן אופציה. מרשם לעדשות על סמך בדיקות עדכניות וניסיון רב הכרחי גם הוא, ולכן מומלץ בחום לצעירים לפני גיוס להגיע לאופטומטריסטית ותיקה ומיומנת – ובעזרתה גם למצוא את המענה האופטימלי ללקות הראייה וגם לדעת בוודאות שייקבע להם הפרופיל הנכון.

יש לכם או לבני המשפחה שלכם קרטוקונוס?
קבעו תור. יש לי פתרונות! 

רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר: 

ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312

ארזה פרוכטר - טיפול במחלות עיניים

לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc 
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית

Call Now Button