כל מחלת עיניים מחייבת מעקב צמוד ומקצועי, ומקסימום תשומת לב למצב השכבות השונות בכל עין. כשמדובר על קרטוקונוס, מתעצמת החשיבות של המעקב ובפרט ההגעה לבדיקות תקופתיות אצל אופטומטריסט מומחה קרטוקונוס (או כמובן אופטומטריסטית מומחית) – בעמוד זה תמצאו הסברים לגבי הסיבות לחשיבות המומחיות, פירוט של שגרת המעקב והמלצות לדרכי טיפול אפשריות.
למה חשובה המומחיות הספציפית לקרטוקונוס של האופטומטריסט?
קרטוקונוס, לפחות נכון ל-2021, היא מחלה חשוכת מרפא. לא רק שלא ניתן לרפא אותה, היא גם מחמירה לאורך זמן, שכן צורתה של קרנית העין מתעוותת עוד ועוד והופכת מכיפה לחרוט. ככל שהצורה ממשיכה להשתנות, כך מחמירות ההשלכות והפגיעה בראייה הופכת לנרחבת יותר ויותר. עוד כדאי לקחת בחשבון את העובדה שקרטוקונוס מתפרצת בגיל צעיר יחסית – בגיל ההתבגרות או בשנות העשרים – כך שמי שלוקה במחלה סובל מהתסמינים שלה במשך שנים רבות מאוד.
כל אלה מחייבים התייחסות מקצועית מתמדת ומקיפה, והבסיס לה, עוד לפני רופאי העיניים, הוא אופטומטריסטית מומחית בקרטוקונוס.
מה כוללת שגרת המעקב?
אופטומטריסטים הם באופן כללי הקו הראשון בשמירה על בריאות העין. השירות שמספקים נשות ואנשי המקצוע בתחום זה הוא בדיקות שונות שמאבחנות במדויק כל לקות ראייה ויכולות להצביע על הסיבות לה. במקרה של קרטוקונוס, גם לאחר האבחון הראשוני נדרשת הגעה לבדיקות בתדירות גבוהה יחסית, שכן כאמור המחלה מחמירה עם הזמן. שגרת הבדיקות מאפשרת לדעת בכל נקודת זמן מהו המצב העדכני של הקרניות בשתי העיניים, וכך לדעת גם מהו הפתרון הנכון ביותר לאותה נקודת זמן.
הבדיקות המתבצעות לצורך אבחון מצב הקרטוקונוס הן מיפוי קרנית ובחלק מהמקרים גם פאכימטריה – אולטרסאונד של קרנית העין כדי לדעת מהו העובי של הקרנית בכל נקודה. מיפוי ממוחשב של הקרנית מספק נתונים מדויקים לגבי מידת הקמירות של הקרנית בכל חלק שלה.
אופטומטריסט מומחה קרטוקונוס אמון על פענוח הממצאים כך שיספקו מקסימום תועלת. כאמור הקמירות הופכת יותר ויותר א-סימטרית עם השנים, ותמונת המצב המפורטת והעדכנית מאפשרת ליצור את התיקון הנכון לליקוי.
איך מטפלים במחלה ולמה חשוב להגיע אל אופטומטריסט מומחה קרטוקונוס?
בשלבים המוקדמים יחסית של מחלת עיניים זו, התיקון של העיוות בצורת הקרנית מושג באמצעות עדשות מגע. בשלבים ראשוניים ניתן להשתמש בעדשות “רגילות”, אבל ככל שהמחלה מתקדמת נוצר צורך בעדשות ייעודיות לקרטוקונוס.
יש מספר סוגים של עדשות שמספקות את המענה המתאים לבעלי ובעלות קרטוקונוס. אופציה אחת היא עדשות מגע סקלרליות – עדשות עם קוטר גדול יחסית כך שהן מונחות על הסקלרה (לובן העין) ולא על הקרנית. אופציה שנייה היא עדשות מגע קשות RGP שמספקות תיקון אופטי אופטימלי אבל עלולות להיות לא נוחות. סוגים אחרים של עדשות שמטפלים בנושא הנוחות הם פיגיבק ועדשות היברידיות – בשני המקרים מדובר בשילוב של עדשות רכות וקשות, כשהחלק הרך מבטיח נוחות והחלק הקשה נועד לתקן את לקות הראייה.
רק אצל אופטומטריסט מומחה קרטוקונוס (או אופטומטריסטית מומחית) מובטחת לכם התאמה מדויקת של נתוני העדשה לנתוני העיניים. ככל שהמחלה מחמירה, כך ההתאמה המוחלטת והשמירה על נוחות השימוש הופכות לאתגר מורכב יותר, ולידע ולניסיון של האופטומטריסטים יש תפקיד קריטי יותר.
אולי יעניין אותך גם:
רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר:
ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312

לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:
ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית