בעיות ראייה לאחר ניתוח לייזר: סקירה ופתרונות

כל מי שחתם על טופס הסכמה לניתוח מכיר את רשימת הסיכונים הבלתי נגמרת. אם היד רועדת לנו לפני חתימה על ההסכמה במצב של ניתוח של חוסר ברירה, הרי שהיא רועדת שבעתיים כשמדובר בניתוח של יש ברירה. כזה בדיוק הוא ניתוח לייזר להסרת משקפיים, הנחשב לניתוח קוסמטי שמטרתו, לכאורה, אינה להבריא מחלה. אנשים שלא רואים טוב אינם נחשבים לחולים והניתוח שמתבצע באיבר הרגיש ביותר בגוף, אינו נחשב להכרחי.אך יש בו, כמו בכל ניתוח, סיכונים.

בעיות ראייה לאחר ניתוח לייזר: תופעות לוואי או סיבוכים?

ישנם שני סוגים מרכזיים של ניתוחי לייזר לעיניים:

  1. ניתוח שיוף של הקרנית: בניתוח מסוג זה, קרני הלייזר מקלפות את שכבת התאים (תאי אפיתל) וכך משנות את מיקוד העין ומתקנות ראייה.
  1. ניתוח מתלה: ניתוח שבו חותכים את החלק החיצוני של הקרנית כדי ליצור מתלה (flap) זמני. לאחר מכן, משייף המנתח את הקרנית על מנת לתקן את הראייה ואז מחזיר את המשטח החיצוני למקומו וסוגר את המתלה.

ראשית, חשוב להפריד בין תופעות לוואי או קשיי הסתגלות לאחר ניתוח לייזר בעיניים לבין סיכונים וסיבוכים של הניתוח.

 

בתקופה שלאחר הניתוח ניתן לצפות לזמן הסתגלות שכולל ראייה מטושטשת, כאב, וראיית הילות סביב אובייקטים, בעיקר בחשכה. סימפטומים אלו אמורים להיעלם עד חצי שנה מזמן הניתוח, כשברוב המקרים אכן זהו המצב.

 

בניגוד למצבי הסתגלות מעין אלה, הרי שמתוך כלל המנותחים בעשרים השנים האחרונות, 1% נותרים לאחר הניתוח עם סיבוכים משמעותיים בעיניים שנותחו.

 הסיבוכים הנפוצים לאחר ניתוחי לייזר

אקטזיה: קרנית העין הופכת לדקה מדי בעקבות השיוף ומאבדת את צורתה הקמורה. בעקבות כך נוצרת בליטה דמויות חרוט על הקרנית, היוצרת ראייה מעוותת.

 

אסטיגמציה לא סדירה: נגרמת מפגיעה לא מדויקת של הלייזר ויוצרת סימפטום של ראייה כפולה וראיית “הילות” סביב לאובייקטים. במקרה כזה יש לבצע ניתוח נוסף.

 

צמיחה פנימית של תאי אפיתל: תאי אפיתל מהווים רקמה המגנה על הקרנית, אולם פגיעה בהם עלולה לגרום לצמיחה פנימית ולא טבעית שלהם, ואף להתפתחות תאי סרטן. גם במקרה כזה יש צורך בניתוח נוסף כדי להסיר את התאים ולתקן את הראייה המטושטשת הנגרמת בעקבות צמיחת התאים פנימה.

 

זיהום ודלקות שונות: לאחר הניתוח, העין חשופה לזיהומים רבים, והמטופל ממשיך טיפול אנטיביוטי או בסטרואידים. אצל מטופל אחד מתוך 2,000 הטיפול האנטיביוטי מתגלה כלא יעיל ומתפתח זיהום שעלול להוביל לאבדן ראייה. אחד הסוגים של דלקת נפוצה הנגרמת מזיהום מכונה “חולות סהרה” והיא עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לרקמות העין.

 

יובש: ישנם מקרים שבהם קרן הלייזר פוגעת בעצבים באזור הקרנית ומזיזה אותה ממקומה, דבר הגורם לטווח רחב של סימפטומים, מאי נוחות וגירוד ועד נזק חמור בראייה.

 

איך לטפל במצב של בעיות ראייה לאחר ניתוח לייזר

ראשית, לפני שאתם ניגשים לניתוח בואו להיבדק אצל רופא עיניים או אופטומטריסט מוסמך, עדיף אצל אופטומטריסט שבקליניקה שלו יש את מכשיר ה-visionixI80 שמאבחן מגוון בעיות ראייה. זה אולי נשמע לכם מובן מאליו, אך בפועל, אחוזים ניכרים מהמטופלים שמבצעים ניתוח לייזר בעיניים לא מבצעים בדיקה כזו לפני שהם מחליטים לבצע את הניתוח. בבדיקה שכזו ניתן לגלות גורמי סיכון שיכולים להשפיע על ההחלטה הראשונית אם בכלל להתחיל בתהליך הכירורגי, למשל: קרנית דקה מדי, אישונים מורחבים, ראייה לא יציבה, יובש בעיניים ומאפיינים נוספים כמו גיל, היריון, מחלות גנטיות ומערכת חיסון חלשה.

 

אולם, גם אם לא נמצאו גורמי סיכון – עדיין קיים סיכון לסיבוכים של בעיות ראייה לאחר ניתוח לייזר. בחלק מהמקרים, ניתן לפתור את הבעיה על ידי ניתוח חוזר ובחלק מהמקרים יש צורך בשימוש בעדשות מגע המותאמות לטיפול במצב שבו פני הקרנית נמצאים במבנה לא שגרתי כתוצאה מניתוח לייזר. בין עדשות מגע אלה ניתן למנות: עדשות קשות נושמות, עדשות היברידיות עם מרכז קשיח ושוליים רכים, עדשות מותאמות אישית למבנה הקרנית, עדשות כפולות או עדשות סקלרליות.

 

עדשה סקלרלית היא עדשה בעלת קוטר גדול אשר שוליה נוגעים בלובן העין במקום בקרנית ועל כן מתאימה מאוד לשימוש כאשר מבנה הקרנית הוא בעל גאומטריה לא רגילה, מצב נפוץ לאחר ניתוח לייזר להסרת משקפיים שבמהלכו משויפת הקרנית או מוסרות ממנה רקמות .בנוסף, החלל שנוצר בין העדשה לבין הקרנית מלא בנוזל מיוחד המלחלח את העין ומטפל בבעיה של יובש בעין, שהיא בעיה נפוצה נוספת האופיינית לאחר ניתוח לייזר להסרת משקפיים.

 

לא בטוחים אם כדאי לכם לעבור ניתוח לייזר להסרת משקפיים?

עברתם ניתוח ואתם חווים קשיים? בואו להיבדק.

רוצים לדעת עוד? צרו איתי קשר: 

ארזה פרוכטר,
אופטומטריסטית קלינית B.Sc
פיכמן 19, תל אביב
טל’ נייד: 052-2512312

ארזה פרוכטר - טיפול במחלות עיניים

לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים – צרו איתנו קשר עכשיו:

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.Sc 
מומחית בקרטוקונוס ועדשות מגע מולטיפוקליות בהתאמה אישית

Call Now Button